Gedachtenpatronen doorbreken - Wat werkt wel en wat werkt niet?
06 april 2017 

Gedachtenpatronen doorbreken - Wat werkt wel en wat werkt niet?

Gedachtenpatronen doorbreken is voor veel mensen een enorme uitdaging. Niet zo lang geleden schreef ik hier al een blog over. In dit blog beschreef ik dat gewoonten en patronen die voortkomen uit gedachten zowel een ‘buitenkant’ (mindset, overtuigingen, conditioneringen) als een ‘binnenkant’ (het energetische deel van gewoonten en patronen) hebben. Beiden spelen namelijk een rol bij het doorbreken van gedachten (lees hier).

Elly vroeg zich in haar reactie op het blog af waarom het zo simpel lijkt, maar toch zo verdomde moeilijk is om de inzichten die gegeven werden toe te passen. Waarom zijn gedachtenpatronen zo moeilijk te doorbreken? Te veranderen? Ik zal in dit blog een aantal metaforen geven die heel verhelderend kunnen zijn en beschrijven waarom het zo moeilijk is om uit je cirkel van gedachten te komen.

Binnenkant van gedachtenpatronen doorbreken

Laten we voor het veranderen van je gedachtenpatronen weer een onderverdeling maken naar een binnenkant en een buitenkant.

De binnenkant van gedachtenpatronen doorbreken is eenvoudig uit te leggen. Het is het proces wat zich in je hersenen afspeelt en waar je tegenaan loopt als je iets wilt veranderen. Weet je nog, het verhaal van de chemische stofjes in de hersenen, de cellen en receptoren, de hypothalamus en het onderzoek onder de proefpersonen die moesten pianospelen?

Het staat uitgebreid beschreven in mijn boeken, ik zal er op deze plek verder ook niet dieper op ingaan.

De buitenkant van gedachtenpatronen doobreken

Zo. Nu gaan we aan de slag 🙂 Voor de buitenkant van het doorbreken van gedachtenpatronen gaan we het hebben over de zwaartekracht en hemellichamen. No worries, het wordt absoluut niet ingewikkeld.

Op onze planeet wordt alles bij elkaar gehouden door de zwaartekracht. Ook buiten de dampkring gebeurt dit. Alles draait in een baan om elkaar heen. Ruimtestations, manen en planeten, al deze dingen worden op hun plaats gehouden en draaien in een baan om een (ander) hemellichaam heen.  En dat geldt niet alleen voor deze dingen, maar ook voor alle ‘troep’, ‘afval’ en ‘gruis’ die om een planeet heen zweven. De Engelsen noemen zo’n baan om een hemellichaam heen een ‘orbit’.

Gedachtenpatronen

Gedachten

Stel jezelf voor dat je als mens ook een planeet bent waar een orbit omheen draait. Zie jezelf maar staan met daaromheen een ‘cirkel’ waarin van alles zweeft. Dat is eigenlijk wat er ook speelt met gedachten. Om je heen zweeft alle ‘troep’, ‘afval’ en ‘gruis’ waar ik het net over had: dat zijn al de gedachten die je dag in dag uit hebt. Alles wat je denkt zweeft ergens in een baan om je heen. Al je herinneringen, maar ook al je verwondingen en angsten, al je littekens zweeft om je heen. Je ‘verleden’ bevindt zich in de orbit om je heen. Begrijp je ook waarom je ‘s ochtends vaak direct weer denkt aan de dingen waarvan je je had voorgenomen ze los te laten? Ze zweven om je heen. Als je opstaat zit je direct weer in je ‘orbit’.

Vind je het moeilijk om gedachten tastbaar te maken? Denk maar eens aan die vergaderkamer waar net zwaar gediscussieerd is. Of als je bij iemand bent waar vlak daarvoor ruzie is geweest. Het voelt bijna letterlijk alsof je tegen een muur aanloopt. Zo ‘tastbaar’ kan energie zijn. Zo tastbaar kunnen gedachten zijn. De een is er wat gevoeliger voor dan de ander, maar je hebt vast een beeld bij dit voorbeeld.

Gedachten van anderen

Al je gedachten zweven dus in een baan om je heen. Maar dat is niet het enige. Het zijn niet alleen jouw gedachten die om je heen zweven, maar ook alle gedachten van anderen. Kun je je ook maar enigszins voorstellen wat er om je heen zweeft als je in een file staat? Al die mensen die aan het denken zijn? Stress, haast, druk, zorgen, irritatie, want daar bestaan bij veel mensen de gedachten uit. Kun je het al bijna voelen?

Gedachtenpatronen
Naast je eigen gedachten en de gedachten van anderen, is er ook nog een derde component. Het collectief. Alle gedachten en denkbeelden die in het collectieve geheugen liggen opgeslagen draaien ook vrolijk hun rondjes mee. Het is waarom mensen denken ‘dat iets is zoals het is… totdat het niet meer is zoals het is’ 🙂 Dit heeft ook alles te maken met bewustzijn. De werking van deze onderlinge verbondenheid, van bewustzijn en het collectieve geheugen, staat uitgebreid in mijn boeken beschreven.

Zeker als je gevoelig bent pak je veel op van alles wat er om je heen zweeft. Weet je dat gemiddeld 95% van de dingen die je denkt niet eens van jezelf zijn? Dat dit dingen zijn die je van anderen oppakt? Kun je maar enigszins begrijpen wat dit met je doet? Hoe vermoeiend dit is? De een is er wel gevoeliger voor dan de ander, maar allemaal pikken we (onbewust) op wat om ons heen zweeft.Vertaal het weer door naar wat je kent. Als je in een bos of in de bergen loopt, waar de lucht door het ontbreken van een zondvloed aan gedachten LETTERLIJK schoon is, dan voelt alles toch veel ‘lichter’? Ijler? Probeer het op deze manier te vertalen voor jezelf, dan kun je voelen wat ik schrijf.

Mentale maatschappij

Ik heb al vaker geschreven dat de mentale maatschappij voor ons mensen een enorm probleem aan het worden is. Er is een information overload. Alles is mentaal, mentaal en nog eens mentaal. Werkelijke, scheppende creativiteit ontbreekt steeds vaker. Een eindeloze maalstroom aan… gedachten. Als je de informatie uit dit blog over gedachten in de baan om je heen in je achterhoofd neemt, kun je dan ook maar enigszins voorstellen wat dit met de mens in zijn algemeenheid doet? In Nederland alleen al zitten anderhalf miljoen mensen, links- of rechtsom, vast aan ‘mentale medicijnen’ om psychische problemen te onderdrukken. Kun je nagaan wat er wereldwijd speelt…

Bepaalde medicijnen kunnen misschien tijdelijk zorgen voor een ondergrond waardoor iemand in staat is weer op te krabbelen, maar helaas wordt het gebruik maar al te vaak chronisch. Je hoeft geen Einstein te zijn om te zien tot wat een enorme excessen dat leidt. Wat je doet is namelijk een zware deken over een vuur gooien (het psychische probleem), maar onder de deken smeult het gewoon verder. Tot het weer vlam vat en de fik niet meer te blussen is. Dan krijg je de excessen waarover je dagelijks leest en hoort en huppelt iemand vrolijk in zijn nakie door de stad of erger. Een schreeuw om hulp en aandacht.

Gedachtenpatronen
Wat een gezelligheid zo’n blog  he 😉

De oplossing

Hoe kom je uit die orbit van gedachten om je heen en hoe leer je onderscheiden welke gedachten van jou zijn en welke niet van jou zijn?

Om met deze laatste te beginnen: bewustzijn. Stil staan. Als je voelt dat je stemming ineens omslaat op je werkplek of op straat, in de rij voor de kassa of tijdens een familiediner, vraag je dan af of de gedachten die je hebt wel bij jou horen. Als het goed is ken je jezelf en weet je wat wel en niet bij je hoort. Als je merkt dat je stemming ineens omslaat kun je dit direct weer loslaten. Gedachten van buitenaf die je beïnvloeden zijn dan binnen no-time weer weg. Ze komen op en gaan weer. Je eigent ze niet toe. Bewustzijn dus. En een blog als dit helpt dit bewustzijn te kweken, omdat je de situaties waarin dit speelt in je leven gaat herkennen en je er vervolgens afstand van kunt nemen. Je gaat het zien voor wat het is.

En dan terug naar de eerste vraag… Hoe kom je nu uit die orbit van gedachten om je heen? Die is lastiger. Het is namelijk niet op te lossen van binnenuit, maar dat is wel wat we proberen te doen. We gebruiken een ‘oplossing’ uit de orbit om uit de orbit te komen. Dat kan nooit werken. Dat is exact wat ik in mijn boeken geschreven heb over uit je mind komen door daar een oplossing voor te verzinnen die… uit je mind komt. Dat kan en gaat nooit werken. De context waarin ik dit schreef had te maken met het in contact komen met je eigen essentie. Dit kan nooit via de mind. Wacht, ik zal de strekking uit deze tekst hieronder even weergeven:

Als de mind een concept probeert te begrijpen plaatst hij ze buiten zichzelf. Alleen op die manier kan hij ze bestuderen, eromheen lopen, er een beetje in prikken, ze van alle kanten bekijken. Hij zal ze afbreken en analyseren tot de kleinst mogelijke bouwsteen, maar zal altijd vastlopen. De reden daarvoor is simpel. Hoe kan je iets wat jij bent, wat een deel van jezelf is, wat binnenin je zit, buiten jezelf plaatsen en het dan leren kennen? Hoe kan je iets scheiden, wat niet te scheiden is? Los van het feit dat de mind veel te beperkt is om bepaalde concepten te kunnen bevattenDat kan niet. Je krijgt hetzelfde gevoel als bij een persoon die achter zijn eigen schaduw aanloopt. Je bent jezelf aan het bedotten.Als je iets wat binnenin zit buiten jezelf plaatst om het te leren kennen, zul je daar nooit in slagen. Nogmaals, dat is wat de mind doet. Besef je hoe lastig dit is als je in een maatschappij leeft waarin alles op de mind is gebaseerd? De mind beheerst je. Je gedachten zijn altijd aanwezig. Dat is ook waarom ik er zo op aandring dat je voorbij je mind moet gaan en het voelen en bewust ervaren moet toelaten. De zoektocht naar je essentie kan nooit eindigen als je iets buiten jezelf plaatst. Je kunt jezelf nooit leren kennen als je achter je eigen schaduw aan blijft rennen.

Dus: hoe kom je uit die orbit van gedachten om je heen en doorbreek je gedachtenpatronen? Los van de importantie dat je gedachten van anderen leert onderscheiden en niet blind achter het collectief aan huppelt?

De oplossing moet van buiten de orbit komen en die plek is je eigen essentie. Neem daarvoor weer het fietswiel met de spaken in gedachten. De dans van persoonlijkheden waarover ik al zo vaak geschreven heb. Laat die spaken maar draaien. Laat de rollen met al de overtuigingen en conditioneringen, met al de gedachten die daarbij horen, maar over elkaar heen buitelen. Het is niet wie je bent. Zoals je ook de gedachten van anderen niet bent.

Maak het weer concreet en tastbaar voor jezelf. De momenten waarop je volledig in sync bent met jezelf, de momenten waarop je volledig in contact bent met jezelf, zijn de momenten waarop de stortvloed van gedachten van jezelf en anderen niet bestaan. Er is alleen jij in het moment. Of dat nou is als je buiten in de natuur loopt, aan het sporten bent, met vrienden een wijntje drinkt, een film kijkt of aan het mediteren bent. Dat zijn de momenten waarop jij het hemellichaam bent waar alles omheen draait, maar waar je niet in de orbit verstrikt zit. De orbit waarin al het gruis, het afval en de troep in ronddraait. Geloof me, dit proces voor jezelf bewust maken door bijvoorbeeld een blog als dit is al een enorme stap! Goed bezig 🙂

Als je dit blog verhelderend en te gek vindt, deel het dan even. Dat helpt om het te verspreiden.


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Catharina Priem
Door

Catharina Priem

op 08 Apr 2017

Ik kan het niet eens downloaden,en kan niks zien! Wat gebeurd er?

Franklin
Door

Franklin

op 12 Apr 2017

Hoi Catherina, wat bedoel je precies?

Nelleke
Door

Nelleke

op 10 Apr 2017

Het wordt geloof ik tijd om jouw boeken maar eens te bestellen. Zo eenvoudig en verhelderend kun jij de dingen schrijven. Deze blog vind ik echt super duidelijk. Dank je wel Franklin, echt super wat je doet.

Franklin
Door

Franklin

op 12 Apr 2017

Hi Nelleke, zag je bestelling van de boeken al, super leuk!

Reactie plaatsen