Leg jezelf de druk niet op van het maatschappelijk succesvol moeten zijn!
02 mei 2017 

Leg jezelf de druk niet op van het maatschappelijk succesvol moeten zijn!

Maatschappelijk succesvol moeten zijn van jezelf kan als een soort zwaard van Damocles boven je leven hangen. Het is altijd aanwezig. Ook als je je hart volgt en doet wat je graag wilt doen. Waar komt dat knagende gevoel nou precies vandaan? Waarom is die hunkering naar maatschappelijk succes er? Heel irritant. Als je hier last van hebt weet je precies wat ik bedoel.

Hoe komt het nou dat als je eigenlijk donders goed weet wat je wilt en dat ook doet, ook als dat iets is waar maatschappelijk gezien weinig (financiële) waardering tegenover staat, maar dat die hunkering naar maatschappelijk succes steeds opspeelt? Ook al sta je volledig achter je keuze?

Rollen en identiteiten

Laten we dit eens bekijken aan de hand van de dans van persoonlijkheden zoals die in mijn boeken staan beschreven. Ieder mens bestaat uit een dans van verschillende persoonlijkheden. Al die aspecten van jezelf spelen een bepaalde rol. Soms ben je bijvoorbeeld een collega, soms een vriend of vriendin, soms een vader of moeder of een zoon of dochter. Bij al die aspecten, bij al die rollen die je speelt, horen bepaalde overtuigingen en conditioneringen. Opvoeding speelt hierin een grote rol.

Let op, dit is belangrijk! Als je gaat kijken hoe je bent opgevoed of wat je mee hebt gekregen vanuit de maatschappij (school, werk, media, overheid), dan moet je leven er op een bepaalde manier uitzien. Maatschappelijk succes is een een van de onderdelen waar van jongs af aan sterk op wordt gestuurd. Het beeld dat je is ingeprent, is je referentiekader hoe je leven eruit zou moeten zien om als ‘succesvol’ gezien te worden. Om voor vol te worden aangezien. ‘Zo hoort je leven te zijn’.

Maatschappelijk succesvol

Maatschappelijk succesvol zijn is een identiteit

Als je leven voor het grootste deel voldoet aan het plaatje wat je van jongs af aan krijgt ingeprent, aan de conditionering die je is opgelegd, dan zie je jezelf als maatschappelijk succesvol. Je probeert te voldoen aan dit beeld. En zoals zo vaak is dit meestal een heel onbewust proces. Of dat nu is om je ouders te plezieren, een partner, je vrienden te imponeren of voor vol aan te worden gezien door de maatschappij.

Wat gebeurt er nu als je leven niet voldoet aan dit plaatje? Grote kans dat als je mijn blogs volgt of mijn boeken hebt gelezen, dat je in een situatie zit of hebt gezeten waarbij je het nodige hebt meegemaakt. Misschien heb je een ziekte die je verhindert te doen wat je wilt doen, misschien zit je in een proces van ontwaken en heb je andere levenskeuzes gemaakt (bijvoorbeeld anderen helpen als coach of therapeut) of misschien heb je door een depressie of een burn-out je werk verloren. In deze gevallen voldoet het beeld dat je hebt van je oude identiteit, van maatschappelijk succesvol zijn, waarschijnlijk niet meer.

Als je jezelf als ‘minder’ ziet dan het plaatje wat je is ingeprent, dan ervaar je jezelf als ‘niet succesvol’ met alle gevoelens en emoties die daarbij horen. Het knagende gevoel. Dit deel van jezelf wil ‘succes’. Maatschappelijk succesvol zijn is voor veel mensen een manier om gezien te worden, gehoord te worden en erkent te worden. Ook al komt het van buitenaf. Het is niet voor niets het eerste waar mensen naar vragen als ze elkaar ontmoeten: wat doe jij voor werk? Er wordt een oordeel geveld.

Maatschappelijk succesvol

Maatschappelijk succesvol zijn

Laten we beginnen met het goede nieuws 🙂

Hoogstwaarschijnlijk is het maar een klein deel in jezelf dat hunkert naar maatschappelijk succesvol zijn. Het is maar een klein aspect van jezelf. Het overgrote deel in jou geeft er weinig of niets om. Maar het gevoel is er mogelijk wel en ook al is het bij wijze van spreken maar 10% in jezelf die dit gevoel heeft, het kan aanvoelen als 90% omdat de hunkering mogelijk zo’n grote stempel drukt op je leven.

Daarnaast kan maatschappelijk succesvol willen zijn je ook aanzetten tot het (onder)nemen van bepaalde stappen die je anders nooit genomen zou hebben. Dat is leven in “En”. Er zijn altijd meerdere waarheden. Maar wat je ook doet, laat het ontstaan vanuit de juiste intentie en niet omdat vanuit een opgedrongen beeld van buitenaf.

Bewustzijn

Met dit blog probeer ik inzicht te geven in wat er speelt. Bewustzijn. Dat helpt om er vanuit een ander perspectief naar dit knagende gevoel te kijken en dat doet al heel veel. Als die spreekwoordelijke 10% ‘spreekt’, probeer het dan luchtig te houden voor jezelf. Weet dat het speelt, weet wat eraan ten grondslag ligt en zoek afleiding. Vrolijkheid, luchtigheid.

Mocht je een bewuste keuze hebben gemaakt voor een vakgebied dat maatschappelijk gezien anders wordt gewaardeerd dan ‘een gewone baan’, weet dan dat je die keuze vanuit je hart hebt gemaakt. En keuzes maken vanuit je hart is altijd goed. Los van de meetlat waarlangs een ander jouw keuze legt. En dat geldt ook als je uit het arbeidsproces bent gestapt en gekozen hebt voor tijd en ruimte voor jezelf. Trots zijn op jezelf, no matter what. Nooit vergeten. Waardeer jezelf om wie je bent.

Maatschappelijk succesvol zijn is een opgelegd beeld.

Toegift 🙂

Misschien heb je (nog) niet de keuze voor jezelf gemaakt en worstelt je met een opgedrongen beeld van een dwingende maatschappij. Overweeg dan dat opgedrongen beeld in de wilgen te hangen. Stop met jezelf te blijven dwingen te doen ‘wat je zou moeten doen’. Omdat het zo hoort. Durf je eigen natuur te volgen. Forceer jezelf niet in een bepaalde richting, keurslijf of dwangbuis. Wees zacht voor jezelf. Leef om te leven. Niet om te over-leven.

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Ries
Door

Ries

op 06 May 2017

vaak doen we dingen omdat we belangrijk worden gemaakt, ons ego wordt gestreeld en we gaan anderen helpen omdat we denken dat we dan aardig gevonen worden, dit gegeven zie je overl terug op alle gebied, we onderzoeken niet meer wat een onderwerp precies inhoud, waar het vandaan komt, waarom het er is, dit is de rede dat er steeds nieuwe dingen worden uitgevonden en gebruikt worden om mensen belangrijk te maken, kijk mij ik kan mensen helpen, niemand staat er bij stil dat als je helpt de ander belemmert in hun geestelijke aardse groei, jij lost het probleem op dus kan de nader vrolijk verder en jij groeit in je ego omdat het werkt, ook denken we vaak dat we dingen doen vanuit het hart terwijl het uit het ego voortkomt, we zijn niet meer echt eerlijk naar ons zelf toe, als je dat weer gaat doen dan help je niet meer maar reik je en deel je

Franklin
Reactie plaatsen