Wat wil ik? Voor iedereen die niet weet wat hij wil
11 mei 2017 

Wat wil ik? Voor iedereen die niet weet wat hij wil

Wat wil ik? Deze vraag speelde op toen ik enige tijd terug met een vriend een probleem besprak waar de ‘hoe, wie, wat, wanneer en waarom’s’ om onze oren vlogen. Tot hij aan mij vroeg: Maar… WAT WIL JIJ nou eigenlijk? Voor iedereen die regelmatig tegen dit dilemma aanloopt zal dit een heerlijk en verhelderend blog zijn.

Wat wil ik nou eigenlijk? Hmm, goede vraag. Niet alleen in dit specifieke scenario, maar eigenlijk op allerlei gebieden in het leven? En waarom is het zo verdomde moeilijk om het antwoord daarop te geven??

Wat wil ik NIET?!

Het was een makkie om een enorme waslijst met dingen te verzinnen die ik NIET wilde :) Maar het antwoord op de vraag wat ik dan wel wilde, liet zich een stuk minder eenvoudig beantwoorden. Allereerst begon mijn mind zich ermee te bemoeien. ‘Okay, dit is een belangrijke vraag,’ zei ik tegen mijzelf. ‘Hier moet ik eerst eens goed over nadenken… Nu kan het niet, het is bijna etenstijd, misschien voor ik naar bed ga, maar dan moet ik dat nog doen, wellicht is morgenochtend een beter moment, dan ben ik nog fris en fruitig en…’ Oftewel, het uitstelgedrag deed zijn intrede. Het is een gebruikelijke reactie als je ergens naar moet kijken waar allerlei gevoelens en gedachten mee gepaard gaan die je niet perse onder ogen wilt komen. Het betekent namelijk verandering en verandering heeft consequenties voor je huidige leven.

Vooropgesteld dat er niets mis is met weten wat je niet wilt (volgens mij zelfs een belangrijke stap in het proces van weten wat je wel wilt), is het belangrijk je focus op enig moment te verleggen naar wat je wel wilt. Ik zal straks uitleggen waarom dit zo belangrijk is.

Wat wil ik?

De simpele vraag ‘Wat wil ik?’ – die bovendien alle recht deed aan het waanzinnig privilege dat je hebt als mens om een schepper te zijn van je eigen realiteit – begon te voelen als een last in plaats van een privilege. Wat wil ik?

Het nadeel van een goed ontwikkeld bewust-zijn is dat je donders goed door hebt dat je uitstelgedrag vertoond. En voor je het weet verzand je in een oordeel over jezelf. Kerel, wat is je probleem? Wat ben je nou weer aan het doen? Waarom beantwoord je die vraag niet gewoon? Wat is er MIS met je?! Dude :)??

Om niet in een ordinair moddergevecht met mijzelf wilde terechtkomen, nam ik eens goed te tijd om om mijn wat wil ik-lijst te maken. Ik schoof mijn frisse tegenzin aan de kant en nam mijzelf onder de loep. Ik mijmerde, ik onderzocht, ik voelde, herinneringen van dingen die ik eerder had ervaren kwamen omhoog en verdwenen weer en uiteindelijk begon het stromen en innerlijk weten. De lijst van de dingen die ik (op dat moment) wilde kwam omhoog en ik was tevreden met het resultaat. Voor nu. Een mooie line-up van dingen die de vraag ‘Wat wil ik?’ voor mij beantwoorden.

Als je eenmaal duidelijkheid voor jezelf hebt geschapen, dan kun je het loslaten en de energieën hun werk laten doen. Duidelijkheid naar jezelf toe is alles. Dat zet de motor, jouw schepping, in beweging.

wat wil ik

Waarom is het zo moeilijk de vraag ‘Wat wil ik?’ te beantwoorden?

Ik denk dat er een aantal redenen zijn.

De meesten van ons hebben het nodige meegemaakt. We kennen het gevoel van hoop en dromen die verpletterd worden. Stukgeslagen op de kusten van de realiteit. We weten hoe het voelt om iets heel graag te willen om het vervolgens niet te zien uitkomen. Of het nou komt door onszelf of door anderen (ouders, partner, vrienden, de overheid, wie of wat dan ook).

Iets anders waarvan ik denk dat het een rol speelt heeft te maken met keuzes. Als we ons openstellen voor nieuwe, andere potenties, als we er alleen al aan denken, dan komen er vaak zoveel mogelijkheden op ons af dat het lastig is een keuze te maken. Want als we HIER voor kiezen, dan valt DAT af. Dus als we geen keuze maken… valt er ook niets af. Verlies aversie noemen we dat. Klein detail is alleen dat als we geen keuze maken… er ook niets verandert en alles bij het oude blijft. En dus blijf je wachten. Wachten. Wachten.

We leven in een lineaire realiteit en denken dat kiezen voor “A” betekent dat we “B” uitsluiten. Maar waarom zou je dat doen als je toegang hebt tot het hele alfabet?! Als je het lineaire denken loslaat, als niets werkelijk verloren gaat, wat zou je dan willen ervaren? Want dat is uiteindelijk waar het om gaat: ervaren?

wat wil ik

Geen keuze maken

Ook als je een keuze maakt voor de ‘Wat wil ik?’ vraag, is er een bepaalde actie vereist. Daar ontkom je niet aan. Als het tijd is om te handelen, dan moet je handelen. Maar misschien… wil je wel helemaal geen actie ondernemen om je keuze te ondersteunen.

Los van verlies aversie kan GEEN KEUZE maken kan je ook wat opleveren. Een bepaalde energie. Geen keuze maken is een spel. Je zegt: ‘Nee, dat wil ik absoluut niet! En dat ook niet!’. Dat kan veilig voelen. Je hebt het idee dat je controle hebt. Dat er geen onverwachte dingen op je pad kunnen komen. Je plaatst een muur om je heen die alles weg moet houden wat je niet wilt. Maar weet je wat het paradoxale is? Juist door je te focussen op wat je niet wilt, richt je je aandacht en focus daarop. En dit zorgt ervoor dat je precies datgene aantrekt wat je eigenlijk wilt vermijden. Daar waar je aandacht en focus is, is je leven. Weet je nog uit de boeken en eerdere blogs?

Energie is neutraal. Energie maakt het allemaal niet uit. Maar als je zo druk bezig bent met wat je niet wilt, dan is dit precies… waar al je energie in gaat zitten. Je bent zo druk bezig met het omhoog houden van de muur van alles wat je NIET wilt, dat er geen focus en energie meer ligt op het kiezen voor wat je WEL wilt.

Passie

Wat ik hierboven heb geschreven vertegenwoordigd een interessante dynamiek. Of het nou bewust is of niet, door onze aandacht te richten op wat we niet willen, trekken we dit dus juist ons aandachtsveld binnen. Dat wat we niet willen is immers waar we op gericht zijn.

Weet je nog wat je niet zo lang geleden schreef in mijn blog over gedachtepatronen doorbreken (lees hier)? Dat al je gedachten in een soort baan om jou als ‘planeet’ heen hangen? Je aandacht schept een soort aantrekkingskracht, een soort zwaartekracht, die aantrekt waar je op gericht bent. Dat is wat je letterlijk terugziet in je eigen realiteit.

Iets van je af duwen omdat je het niet wilt, is aandacht schenken aan wat je niet wilt met als resultaat dat dit precies is wat aangetrokken wordt in je leven.

Kiezen voor wat je wel wilt, vanuit passie en met overtuigingen en plezier, is daarentegen ook een helder en duidelijk signaal afgeven aan jezelf. En dit signaal trekt het potentieel aan wat resoneert met wat je WEL wilt. Het zorgt voor een niet-verwrongen manifestatie van wat je werkelijk wilt in je leven. In jouw realiteit. Zonder verstoring.

Eikeltje

Een leuke aanvulling.

wat wil ik

Het beeld wat ik erbij krijg terwijl ik dit schrijf, is het beeld van… een eikeltje :) Het hangt aan een boom en “POK POK POK POK POK” valt het via de boomtakken naar beneden. Dat eikeltje wat aan de boom hangt is je creatie, puur en niet-verwrongen. Het is nu een kwestie van loslaten en erop vertrouwen dat datgene zich manifesteert wat resoneert met jouw creatie (symbolisch een boom die uit het eikeltje groeit).

Wat er vaak gebeurt, is dat deze pure creatie beïnvloed wordt door je gedachten. En vaak zijn dit gedachten die bestaan uit angsten, pijn, twijfels, verlangens, noem maar op. Iedere keer dat het eikeltje op een tak valt, geef je iets aan je creatie mee. Vaak gaat het dan zo: ‘Ik weet niet of ik het wel kan.’ POK! ‘Wat zullen anderen ervan zeggen?’ POK! ‘Ik heb het geld niet om dit op te zetten’ POK! ‘De vorige keer lukte het ook niet’ POK!

Tegen de tijd dat je eikeltje op de grond komt, de manifestatie in je leven, krijg je een hele verwrongen creatie te zien. En toch is het precies wat je hebt gecreëerd, ook al is het een verwrongen beeld van je oorspronkelijke ‘Wat wil ik?’…  

Als je mijn boeken hebt, lees dan de delen over creëren nog eens terug. Bijvoorbeeld het deel over Mama Sasha.

Aantrekkingskracht

Dit hele verhaal zal je wellicht niet nieuw voorkomen. Waarschijnlijk heb je al vaker over creëren gehoord of gelezen in boeken die ‘de wet van aantrekkingskracht (the law of attraction)’ beschrijven. En grote kans dat je ook hebt geprobeerd dit toe te passen. Focussen op wat je wilt, je creatie positieve aandacht schenken, het vervolgens vervloeken als het niet komt (of niet in de vorm die je in gedachten had) en in totale wanhoop je smeekbedes naar boven richten aan een onzichtbaar ‘ding’ wat zich daar ergens hoog in de hemel moet bevinden :)

Als bovenstaande beschrijving je herkenbaar voorkomt en je creaties lijken maar niet te werken, dan moeten we overwegen… dat er misschien wel iets anders aan de hand is.

Waterdruppel

Het leven op aarde is eigenlijk een ‘verdichte werkelijkheid’. Density. Dat heeft een doel. Door die verdichting ontstaat een soort ‘slow motion’. Door die slow motion is je essentie in staat het creatieproces volledig te onderzoeken, absorberen en ervaren. Je kunt je focussen op alle kleine details, net zoals je dat zelf ook kunt doen als je naar een film kijkt die in slow motion is opgenomen.

Het probleem met dit slow motion effect is dat het enige of langere tijd kan duren voordat een manifestatie zich openbaart, oftewel voordat je de resultaten van je keuzes (wat wil ik) terugziet.

Wat zie je als een waterdruppel in een plas valt? Er ontstaan kringen. In het ‘echt’ ervaar je dit als een korte en directe gebeurtenis. Stel je nu voor dat je die waterdruppel in slow motion in een plas ziet vallen. Die waterdruppel is wat je lijst van verlangens, datgene wat je wilt manifesteren, symboliseert. Het vrijgeven van die lijst van verlangens, is het loslaten van die waterdruppel in het veld van creatie. Het neerkomen van die waterdruppel in de plas (het veld van creatie) is ONVERMIJDELIJK, maar waar het vallen en neerkomen van de waterdruppel in je realiteit bijna direct lijkt plaats te vinden, werkt dit op het niveau van creatie heel anders. Het gaat in slow motion door de dichtheid van de schepping. En het wachten op het moment tot een creatie zich manifesteert is voor de mens bijna onverdraaglijk.

wat wil ik

Dat is waarom ik schreef dat loslaten en vertrouwen essentieel is (en een groot onderdeel van meesterschap) om een creatie in zijn pure staat te laten ontstaan. Maar wat gebeurt er als iets te lang duurt? We gaan twijfelen. Ken je het beeld van die prachtige, donkere en gladde ijslaag als het WINDSTIL is en hard heeft gevroren? Twijfelen is als een wind die WAAIT terwijl het hard heeft gevroren. De ijslaag is ribbelig en ondoorzichtig. Verwrongen.

Wat wil ik? gebeurt meestal niet meteen

Een groot deel van het probleem is dus dat een manifestatie zich niet direct openbaart. ‘Wat wil ik?’ gebeurt meestal niet meteen. Vaak geven we al op voordat we begonnen zijn.

Wat kan helpen is WETEN dat die waterdruppel van je creatie gaat vallen en gaat neerkomen in de plas van creatie. Nogmaals, het is ONVERMIJDELIJK! Houd dit in gedachten. Het maakt niet uit wanneer en hoe, maar die druppel komt neer. Hoe die creatie zich vervolgens manifesteert is afhankelijk van de mate waarin je het proces wilt controleren of los kunt laten. Wordt het verwrongen omdat je er maar tegenaan duwt en eraan trekt? Gebruik je kracht, macht en manipulatie? Of laat je het in ‘perfect order’ ontstaan; alles op het juiste moment en in de juiste volgorde?

Vertaal dit heel praktisch naar jezelf toe. Kwamen de meest prachtige creaties niet op je pad als je volledig zeker was van wat je wilde en het vervolgens losliet? Duidelijk en simpel? Het is onvermijdbaar dat je creatie zich dan openbaart op het juiste moment en op de juiste manier. De waterdruppel MOET vallen. Ook als je niet weet wat je wilt of geen keuze maakt, dan is dat precies wat je krijgt. Dat is wat zich dan manifesteert in je leven.

Laat het element van tijd los, WEET dat de waterdruppel valt en maak je geen zorgen over de details. En vooral: vergeet nooit dat je altijd opnieuw kunt kiezen!

Help je weer mee dit blog te verspreiden door het te delen?

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen