De kracht van gedachten - De invloed van gedachten op het lichaam

De kracht van gedachten heeft als doel je bewust te laten worden van de importantie van je gedachten. Een belangrijk onderwerp dat bovendien zijdelings met overtuigingen en conditioneringen te maken heeft. In deze blog zal ik één van de achterliggende redenen geven waarom de kracht van gedachten zo belangrijk is. Ook voor het onderwerp ziekte en genezing en daarmee het genezen van een ziekte als suikerziekte van groot belang.

Laten we de kracht van gedachten onderzoeken aan de hand van het wetenschappelijke onderzoek van Pascual-Leone en zijn collega’s naar de ‘neuroplasticiteit van de hersenen’.

Een groep testpersonen werd gevraagd bepaalde akkoorden op een piano te spelen. Geen van de deelnemende personen had ervaring met het spelen op een piano. De personen die aan het onderzoek meewerkten werden onderverdeeld in vier groepen. Van alle personen in de testgroepen werd vooraf een hersenscan gemaakt van de hersenen in rusttoestand. Op die manier was het bestaande netwerk in de hersenen vóór aanvang van het experiment vastgelegd. 

Nieuwe informatie

De eerste groep kreeg uitleg over de piano en uitleg over het spelen van de betreffende akkoorden, oftewel: ze kregen nieuwe informatie. Daarna werd (fysiek) voorgedaan hoe ze die akkoorden moesten spelen. De groep testpersonen was met volledige aandacht gericht op deze uitleg. De volgende stap was dat zij deze akkoorden 5 dagen lang, 2 uur per dag, moesten spelen. Na die 5 dagen werd opnieuw een hersenscan gemaakt en daaruit bleek dat er een heel nieuw netwerk van verbindingen was aangemaakt in de hersenen.

De tweede groep kreeg ook de uitleg over het spelen op de piano, maar mocht zelf beslissen wat ze speelden. Er was geen sprake van herhaling. Ook werd er niets (fysiek) voorgedaan, waardoor de focus en aandacht die de eerste groep testpersonen wel had gehad, ontbraken. Het resultaat op de hersenscan die achteraf werd gemaakt liet zien dat er geen nieuw netwerk was aangemaakt.

De derde groep werd alleen telefonisch verteld wat de bedoeling was. De elementen van het fysieke voorbeeld, herhaling en de focus en aandacht ontbraken. Ook bij hen bleek achteraf geen verandering in de hersenen waarneembaar te zijn in vergelijking met de situatie zoals die bij de eerste hersenscan te zien was. Een belangrijke eerste conclusie van het onderzoek, was dat de wijze van leren (herhaling, focus en aandacht) dus erg belangrijk is om nieuwe verbindingen en netwerken in je hersenen aan te maken. Toch was het de vierde groep die misschien wel voor de belangrijkste conclusie zorgde.

Opzienbarend resultaat

De vierde groep kreeg dezelfde instructies als de eerste groep. Er werd dezelfde leermethodiek gebruikt. Ook bij hen was er sprake van uitleg over de piano en het spelen van bepaalde akkoorden. Daarna kregen ook zij (fysiek) voorgedaan hoe ze die akkoorden moesten spelen, terwijl de groep testpersonen met volledige aandacht gericht was op deze uitleg. Toch was er een groot verschil met de eerste testgroep. De vierde groep hoefde de akkoorden niet 5 dagen lang, 2 uur per dag fysiek na te spelen. In plaats daarvan moesten zij dit 5 dagen lang, 2 uur per dag, mentaal doen. In hun gedachten. Ze moesten de uitleg in gedachten toepassen, het in gedachten voor zich zien en het in gedachten naspelen. Het opzienbarende resultaat was het volgende. Op de hersenscan die achteraf gemaakt werd bleek dat exact hetzelfde netwerk en exact dezelfde verbindingen waren aangemaakt als bij die van de eerste groep proefpersonen! Eraan denken bleek al genoeg te zijn om deze nieuwe netwerken aan te maken.

Kracht van gedachten 

De hersenen maken dus geen onderscheidt tussen wat ‘echt’ gebeurt en wat zich in de gedachten afspeelt! De vraag die je jezelf moet stellen is dus: wat repeteer je dag in, dag uit in je hoofd? Wat zijn je gedachten die steeds terugkomen? Wees ervan bewust wat de invloed daarvan is op je lichaam. Je kunt uiteraard meer over dit onderwerp lezen in mijn boeken.

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!