Backpacken of een lange reis maken met insuline als je diabetes hebt - Hoe doe je dat?

Backpacken of een lange reis maken met insuline als je diabetes hebt… hoe doe je dat?

Wat moet je doen of weten als je een lange reis wilt maken waarbij je insuline staat blootgesteld aan hoge temperaturen of waar de omstandigheden zo zijn, dat je weinig mogelijkheden hebt om je insuline te beschermen?

Dat ga ik je vertellen in dit blog :) 

Vijf maanden op reis met insuline tijdens het backpacken! 

Van de tropische bounty stranden van de Filipijnen naar het hooggebergte van de Himalaya in Nepal. Van daaruit door naar Maleisië om vervolgens Sri Lanka te doorkruisen. Mooi om mijn ervaringen hierover te kunnen delen!

De reis

De dingen die je meemaakt op reis, dat zijn de dingen die je je herinnert als je straks honderd jaar bent en je zit te chillen achter de geraniums :)

Ahh, de wereld is zo mooi jongens 🤩! Laat diabetes (of een andere ziekte!) je er niet van weerhouden om de reis van je leven te maken!

Dit gezegd hebbende…  

Backpacken of reizen met diabetes vraagt wel wat extra voorbereiding en aandacht. Dat moet je dan weer níét onderschatten. Als je ergens in de shit zit en bij jezelf denkt, had ik maar…, dan is het te laat.

Voorbereid zijn dus. Goed voorbereid. Wees daar niet eigenwijs in 😉

Je kunt nooit alles voorkomen en je weet nooit wat en hoe je iets tegen gaat komen, maar de kans om in de problemen te komen is aanzienlijk kleiner als je zo veel mogelijk risico’s uitgesloten hebt.


Het experiment - Backpacken of lang reizen met insuline

Uitgevoerd, speciaal voor jou.... 🙂. Het experiment. Vijf maanden op reis met insuline tijdens het backpacken. Hoe gaat dat? Wat kom je tegen? En hoe ga je daarmee om?

Het experiment om te backpacken met insuline gaat zoals ik al schreef in vijf maanden tijd via de tropische bounty stranden van de Filipijnen naar het hooggebergte van de Himalaya in Nepal. Van daaruit door naar Maleisië om vervolgens Sri Lanka te doorkruisen.

In bijna alle landen waren de omstandigheden voor het bewaren van insuline op zijn zachtst gezegd… best extreem te noemen. Vaker wel dan niet lag de temperatuur tussen de 32 en 36 graden en was de gevoelstemperatuur door de luchtvochtigheid zo’n 38 à 39 graden.

Hey, je doet een experiment of je doet het niet :) 

  

Maar eerst… de voorbereidingen voor een backpack reis met insuline en…  de praktijk!

Dit blog gaat niet over zelfcontrole of over het voedsel dat je mee moet nemen om een hypo op te vangen. Dit gaat over reizen met insuline, wat je onderweg tegen kunt komen en hoe je ervoor zorgt dat je niet zonder insuline komt te zitten.

Afhankelijk van de duur van de reis neem je een bepaalde hoeveelheid insuline mee. Grote kans dat je jouw voorraad insuline tijdens je reis ergens moet aanvullen. Bijvoorbeeld omdat je insuline niet goed meer is door te hoge temperaturen of door temperatuurschommelingen of omdat je insuline simpelweg op aan het raken is. 

Dan is het wel handig om te weten waar welke insuline te verkrijgen is. 

Een goede start tijdens je onderzoeksfase is om dit na te vragen bij de leverancier. Bijvoorbeeld Novo Nordisk en/of Sanofi. Een voorbeeld van zo'n mailwisseling kun je hieronder vinden:

Goedemiddag, een korte vraag, zijn de Novorapid penfill en Lantus penfill verkrijgbaar in de volgende landen? 

  • Filipijnen
  • Nepal
  • Indonesië
  • Thailand

Indien dit zo is, is de samenstelling/sterkte van de insuline hetzelfde als in Nederland?

Dank alvast!

Hartelijke groet,

Franklin

***

Geachte heer,

 Lantus wordt niet door ons gemaakt, dus voor de beschikbaarheid daarvan kunt u contact opnemen met Sanofi.

 Voor NovoRapid® geldt het volgende:

  • Filipijnen Alleen de FlexPen beschikbaar (dit is een voorgevulde pen, die als hij leeg is weggegooid dient te worden)
  • Nepal Penfill is op de markt gebracht
  • Indonesië Alleen de FlexPen beschikbaar (dit is een voorgevulde pen, die als hij leeg is weggegooid dient te worden)
  • Thailand Penfill is op de markt gebracht

De penfills zijn hetzelfde als in NL.

Als u meer informatie wil over de lokale verkrijgbaarheid van NovoRapid®, dan kunt u ook contact opnemen met de lokale Novo Nordisk kantoren, contactgegevens kunt vinden op de volgende website: www.novonordisk.com/contact-us/find-local-information.html

Zij zijn op de hoogte van de lokale situatie en kunnen advies geven over de verkrijgbaarheid binnen het land.

Met vriendelijke groet,

informatie@novonordisk.com

Informatie & ServicesCMR

0172 449494 (direct)

*** 

“Onderaan dit blog deel ik trouwens nog allerlei praktische tips die nuttig kunnen zijn voor reizen met insuline en waar je rekening mee kunt houden." 


Onderzoek in welke landen, welke insuline te verkrijgen is

Dus denk je ‘kat in het bakkie’ :) Je hebt nu een overzicht van een aantal landen en de insuline die daar verkrijgbaar is. Alleen hoe is dit nu… in de praktijk?  

Ik kan je verklappen, die praktijk ziet er heel anders uit… :)


De praktijk - verkrijgbaarheid van insuline tijdens het reizen of backpacken

Veel hangt af van de landen die je bezoekt en hoe de gezondheidszorg daar is geregeld en ontwikkeld. 

Daar gaan we 😀 

Je hebt navraag gedaan bij de leveranciers van jouw insuline en weet waar wat verkrijgbaar is. Je hebt er alles aan gedaan om te zorgen dat je weet welke insuline je waar kunt krijgen voor het geval dat nodig is. Maar is dat ook zo? 

In alle landen die ik voor het experiment bezocht heb, was de insuline waar ik navraag naar heb gedaan beschikbaar. Soms in penfills (ampullen), soms in de vorm van weggooipennen. 

Prima, alleen… in de praktijk werkt het allemaal net wat anders dan dat je verwacht :) 

Zowel in de Filipijnen, Nepal, Maleisië als Sri Lank, heb ik regelmatig navraag gedaan bij de farmacies (apotheken) naar eventueel beschikbare insuline. In grote steden, in kleine steden, op plekken waar veel toeristen kwamen en op plekken waar geen toeristen waren. 

Het was… nogal een uitdaging. 

Op geen van de plekken kon ik de insuline krijgen waar ik voor het experiment naar had geïnformeerd toen ik nog in Nederland was. 

Nou moet je je voorstellen dat een apotheek in veel landen er wat anders uitziet dan hier. 

Het zijn vaak kleine, geïmproviseerde winkeltjes waar letterlijk en figuurlijk alles met een noodverband bij elkaar wordt gehouden. Zeker als je op een wat meer afgelegen locatie bent en laten we eerlijk zijn... als je gaat reizen en backpacken, zijn dat meestal toch de vetste plekken waar je absoluut heen wilt. 

Een apotheek is vaak weggewerkt in dit straatbeeld, dan weet je het wel :) En dit is dan nog in een grote stad.



Je ziet het al, het stelt echt niets voor. 

Sri Lanka was de enige plek waar ik uiteindelijk wel wat van de insuline heb kunnen vinden waar ik thuis in Nederland navraag naar had gedaan. Dat was in een ziekenhuis. Het verbaasde me overigens dat dit in Maleisië niet lukte, omdat dit veel welvarender is dan de andere landen en omdat de medische faciliteiten daar zoveel beter zijn. Meer westers. 

Anyway, een tip kan dus zijn om je te melden in een ziekenhuis en daar navraag te doen naar de insuline die jij nodig hebt. Ook is het soms mogelijk om insuline bij een apotheek te bestellen, alleen is de bevinding dat het totaal onduidelijk is hoe lang het duurt voordat de insuline geleverd wordt. Áls dat überhaupt al gebeurd. Zorg er dus voor dat je niet wacht tot het allerlaatste moment om je insuline voorraad aan te vullen! 

Je weet nooit hoe lang de doorlooptijd is van de bezorging van de vervangende insuline! 

Een goede voorbereiding is essentieel, maar dus niet zaligmakend. De praktijk is soms weerbarstiger dan het vanuit je luie stoel lijkt. Maar er zijn meer voordelen van een goede voorbereiding. 

Zo kwam ik tijdens mijn voorbereidingen dit apparaat tegen…! 

Een super tip die ik graag met je wil delen. 


De 4allfamily insuline-koeler

Misschien ken je het al of heb je het zelfs al eens gebruikt, voor mij was het nieuw. Wel echt fantastisch hoor! 

Reizen met diabetes en insuline is absoluut makkelijker geworden door alle technologische ontwikkelingen. Dit is daar een mooi voorbeeld van. 

Het is van 4allfamily. Ik zal het even laten zien. Bekijk deze korte video even. 



Ik zal hieronder nog even een paar praktische tips met je delen over de insuline-koeler.

  • Goed om er nog even mee te benadrukken dat ik zelf verder geen enkele belang of verbinding had met het bedrijf of het apparaat. Dit is een onafhankelijke review. Na de reis heb ik trouwens wel even contact met ze opgenomen, Om te vragen om een affiliate link. 

  • Ik heb dit setje gebruikt voor het experiment: https://4allfamily.com/collections/all/products/portable-medical-fridge-usb-insulin-medicines

  • Houd er rekening mee dat je nog importkosten moet betalen via de douane!

  • Zorg voor een goede powerbank!! Je kunt nog een hele tijd reizen en je insuline gekoeld houden, als je de insuline-koeler aansluit op je powerbank in het geval je blauwe gel pack nog niet bevroren is. 

  • Als je blauwe gel pack niet bevroren is en je gaat vliegen, zorg dan dat het gel pack niet in je handbagage zit. Het is vloeibaar en theoretisch kan het dan in beslag genomen worden door de douane. Het kwijtraken van bagage in het ruim van het vliegtuig is uiteraard de downside als je het niet in je handbagage stopt… 

  • Vergeet niet om een wereldstekker mee te nemen! De standaard stekker die meegeleverd wordt, is niet overal bruikbaar.

  • Het apparaat is TSA goedgekeurd, wat betekent dat je ermee langs de douane mag op het vliegveld.Tijdens het experiment heb ik er een keer of vijftien mee gevlogen en er nooit problemen mee gehad.  

  • Het apparaat is maaaaaaaandenlang blootgesteld geweest aan de meest extreme omstandigheden. Het heeft en is altijd super blijven werken! Vlak voor het einde van de reis begon de koeler - de zilveren buis met de display erop om te zo maar te noemen :) - ineens veel lawaai te maken. Meer dan nodig was. Thuis heb ik contact opgenomen met het bedrijf en die hebben dit onderdeel gratis opgestuurd (garantietermijn). Klasse service! Wel moet je dan weer voor de importkosten betalen.   

  • Ook leuk: er is een goede, hulpvaardige helpdesk, die bestaat uit medewerkers met diabetes! Ze reageren goed en snel via de chatfunctie (houd wel rekening met het tijdsverschil in de VS). 


Als je het apparaat wil bestellen kun je via de website van 4allfamily 10% korting krijgen. Ik heb gevraagd om een affiliate link met de kortingscode voor deze 10% voor jou. 

De website is: https://4allfamily.com/

Het product van mijn experiment is: https://4allfamily.com/collections/all/products/portable-medical-fridge-usb-insulin-medicines

Jouw kortingscode van 10%: FRANK10
Vergeet die niet in te vullen!

Als je het apparaat wil bestellen, doe dat dan even via deze link. Ik krijg dan ook 10% van het aankoopbedrag. Kost jou niets extra’s en levert mij nog wat piekies op. Voor de tijd die ik heb gestoken in het schrijven van dit blog 😋


Ook voor andere medicijnen te gebruiken die gekoeld moeten blijven!

Je kunt het apparaat trouwens ook gebruiken voor andere medicijnen die gekoeld moeten blijven. Goed om dat te onthouden. Misschien kun je iemand anders nog helpen met deze tip en dit blog, mocht je iemand kennen voor wie zo’n koeler een uitkomst is.  


Praktische tips voor backpacken of reizen met insuline

Een aantal praktische tips voor backpacken of reizen met insuline. 


1. Verdeel je insuline! 

Daarmee doel ik eigenlijk op twee dingen. Het is afhankelijk met wie je reist en óf je met iemand reist. 

Als je gaat backpacken wil je niet weten wat er allemaal kan gebeuren. Wat er met je bagage kan gebeuren; ook je handbagage. Je handbagage kan kwijtraken, gestolen worden, je kunt je tas vergeten, noem maar op. 

In die zin ben je met je insuline en spuit of insulinepen een soort ‘kwetsbaar’ tijdens het reizen. En onderschat dit niet. Dingen kunnen gebeuren op de meest bizarre momenten. Je laat je insulinepen voor refills tijdens een wandeling vallen op een rots, kapot… Of hij dondert in een ravijn 😅 Of je laat hem liggen in het vliegtuig waar je hem in het vakje van de stoel voor je hebt gestopt… Weg spuit. Nou ja, je hebt er waarschijnlijk wel een beeld bij 🙂 

Veruit de eenvoudigste en beste oplossing, is als je reist met iemand anders. Een vriend of vriendin of een partner. Je kunt je insuline dan verdelen over twee personen. Je reisgenoot zal dan een noodvoorraad van je insuline bij zich kunnen dragen en - afhankelijk of je penfills (ampullen) gebruikt of weggooi pennen - een extra exemplaar van je navul pen voor langwerkende en kortwerkende insuline met zich mee kunnen nemen.   

Deze noodvoorraad kan vervoerd worden in bijvoorbeeld een frio tasje met gel cooling. Het werkt bij lange na niet zo goed als de tip die ik met je deelde over de insuline-koeler van 4allfamily, maar het is iets… 

Niet vergeten, je blijft ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor het ‘onderhoud’ van je insuline. Je kunt niet verlangen van je reisgenoot dat die overal op let. Het nat maken van het frio tasje bijvoorbeeld voor een optimale koeling. Of - als het friotasje in een hostel in een koelkast is gestopt - die zelf weer even pakken of navragen of je reisgenoot het tasje weer heeft gepakt.

Ook niet vergeten, het is een noodvoorraad. De koeling en houdbaarheid van insuline - vooral bij extreme temperaturen - is beperkt. 

Je zult de noodvoorraad regelmatig moeten vervangen en de oude insuline ampul(len) of weggooi pennen… weggooien. Het is daarom belangrijk dat je hiermee rekening houdt als je berekend hoeveel insuline je mee moet nemen op reis. 

(Ps zorg wel dat de papieren voor je reisgenoot in orde zijn, zodat hij of zij geen problemen krijgt bij de douane in verband met het reizen met insuline en naalden e.d..) 

Reis je alleen en ga je een backpackreis met insuline voor je diabetes zónder een reisgenoot, dan heb je eigenlijk weinig andere keus dan een noodvoorraad van je insuline (in bijvoorbeeld een frio tasje) in een ander deel van je bagage te (ver)stoppen. Als er dan iets kwijtraakt, kun je dat gebruiken.  

TIP! Reis je alleen> Vaak zul je dan voor korte of langere tijd met iemand anders meereizen. Wel zo gezellig :) Zeker als iemand anders ook alleen reist. Je kunt de ander altijd even vertellen dat je diabetes hebt en wat hij/zij moet doen 'in het geval dat'. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een verblijf op een dorm (gezamelijke slaapplek). Zeker als je je niet okay voelt is het een fijn gevoel als iemand een beetje naar je omkijkt.   



2. Nareizende reisgenoot die insuline meeneemt

Wat ook een super goede truc is, is om een verse voorraad insuline klaar te leggen bij een reisgenoot - of reisgenoten - die je na twee, drie, vier, vijf maanden achterna reizen om een stukje met je mee te reizen.

Dat kan een vriend of vriendin zijn, een partner of familie. Zorg er wel voor dat ‘het papierwerk’ voor deze persoon of personen in orde is, zodat er geen problemen ontstaan bij de douane. 


3. Insuline achterlaten op een plek waar je al een overnachting hebt gehad

Uiteraard hangt veel van je bestemming en reisschema af, maar wat ook een goede truc is, is om insuline achter te laten op een plek waar je al een overnachting hebt gehad, met als doel de insuline daar later weer op te halen. 

Dit werkt ook als je alleen reist.

Stel je voor dat je een reis van drie maanden hebt gepland door India. 

Je start je trip in Goa en reist daarna af naar de twee lager gelegen deelstaten Karnataka en Kerala. 

Bij je aankomst in Goa verblijf je de eerste vijf dagen aan het strand in een relaxed hostel. Als je goed contact hebt met de eigenaren van het hostel en de omstandigheden - zoals elektriciteit - zijn stabiel, dan kun je overwegen om daar een deel van je insuline gekoeld achter te laten. 

Als je na je reis door Karnataka en Kerala weer omhoog reist om je reis in een ander deel van India te vervolgen, dan kun je eerst langs het hostel in Goa gaan, om daar je insuline weer op te halen. 

Nogmaals; maak wel goede afspraken met de eigenaren van het hostel. Ook het personeel moet weten dat het jóúw insuline is en dat het niet mag bevriezen of de koeling mag verlaten!

Deze ‘truc’ kun je ook gebruiken voor een korter uitstapje. 

Als je bijvoorbeeld op een trekking van vijf dagen gaat, kun je een klein deel van je insuline meenemen en de rest gekoeld achterlaten bij het hostel waar je na je trekking weer terugkeert. Het achterlaten bij het bureau waar je je trekking boekt kan natuurlijk ook. Áls daar een koelkast aanwezig is uiteraard. Maak ook hier weer goede afspraken met de eigenaar van het hostel over het ‘hoe en wat’ van het bewaren van je insuline.  



4. Insuline nooit in de bagageruimte van het vliegtuig!

Waarschijnlijk een overbodige om te noemen, maar je weet het nooit :) Laat je insuline NOOIT achter in het bagageruim van het vliegtuig. 

Hou het altijd bij je in je handbagage!

Dat heeft twee redenen.

Allereerst komt de temperatuur in het bagageruim onder het vriespunt en kan je insuline bevriezen. Bevroren insuline… nou ja… dat is einde verhaal 🙂

Ten tweede komt het maar al te vaak voor dat bagage kwijtraakt. Bye, bye insuline. Als je in een modern land zit in Europa is dat niet zo’n probleem, in de gemiddelde apotheek zul je waarschijnlijk nieuwe insuline kunnen regelen, maar zit je ergens in 'Verweggistan' in de rimboe dan heb je dus wel een probleem… 


5. Neem voldoende insuline mee!

Er gebeuren altijd dingen die de voorraad insuline die je bij je hebt in rap tempo laten slinken… :) 

Vaak door de meest stompzinnige dingen. 

Neem de koker van de 4allfamily insuline-koeler waarin je je insuline bewaard. Je keert de koker om op je bed na een reis, om de koeling door gel te vervangen door het aansluiten van de insuline-koeler op het elektrische netwerk, en één (of meerdere) ampullen rollen van het bed af. Gebarsten, kapot. 

Voorbeeldje uit de praktijk :) 


6. Backpacken of reizen met diabetes - en dus ook insuline - is pragmatisch, pragmatisch en pragmatisch zijn :) 

Reizen of backpacken met diabetes en insuline, vraagt dat om een bepaalde vindingrijkheid. 

Tot zover waarschijnlijk niks nieuws onder de zon 🙂

Wat bedoel ik daarmee? 

Als je in een omgeving zit in the middle of nowhere en de elektriciteit valt uit (voor langere tijd), dan kun je bijvoorbeeld je insuline tijdelijk in de koelkast van bijvoorbeeld het hostel zelf leggen. Dat zijn vaak grote koelkasten waar ook eten en drinken van het hostel zelf in wodt bewaard en die blijven veel langer gekoeld dan je eigen koelkastje op je kamer of van je koeling in je 4allfamily insuline-koeler als de elektriciteit voor langere tijd uitvalt. Ook is de eerder genoemde powerbank dan trouwens een uitkomst. . 

Mijn ervaring is trouwens dat op reis iedereen bereid is om je te helpen en het geen probleem vindt insuline voor je te bewaren. 

Offf… wat je ook kunt doen als je in één of ander cheap ass hostel zit in verband met je budget 😁 maar verderop zit een luxer hotel of hostel, dan kun je altijd daarheen gaan en vragen of je voor the time being daar je insuline mag achterlaten. 

Hetzelfde kan ook bij een restaurant waar je bijvoorbeeld (vaker) gegeten hebt. Die hebben in verband met het voedsel dat ze moetenn bewaren vaak een noodaggregaat. Dat geldt zeker voor de luxere hotels. 

Pragmatisch zijn dus 🙂


7. Ten slotte…

Ik heb dit blog geschreven voor de backpacker en vooral ook om jou als jonge god met diabetes :) te inspireren om op pad te gaan en je niet te laten tegenhouden door diabetes (en stiekem ook voor de ouders die met vragen zitten 🙂). 

Backpacken dus! 

Avonturen beleven. 

Ontdekken.

Ik heb in dit blog spelenderwijs een beetje onderscheid gemaakt naar backpacken en ‘reizen’. 

Als jonge backpacker heb je vaak een heel ander budget tot je beschikking, slaap je op brakkere locaties en kom je in hele andere omstandigheden terecht met een ander type reiziger. 

Mocht je luxer reizen en van hotel naar hotel gaan, dan is alles wat makkelijker. Je hebt vaak een koelkastje in je hotel, noodaggregaten tot je beschikking in het hotel en… nou ja, vul zelf maar in. Dan kun je nog steeds veel tips gebruiken uit dit blog, maar het wordt allemaal wel een stuk makkelijker. 

Het is dan simpelweg een ander soort reis; meer reizen dan backpacken. 

Ik dacht goed om dat nog even te vermelden.  



Disclaimertje

Even een disclaimertje. 

Soms is dat nodig door de prachtige tijd waarin we leven waarin je met van alles om je oren wordt geslagen :) 

Dit blog is bedoeld als inspiratie. Om de wereld te ontdekken. Om jezelf te ontdekken. Maar of je daadwerkelijk gaat reizen of backpacken met diabetes en je insuline, is helemaal jouw keuze. Het blijft ALTIJD je eigen verantwoordelijkheid. 

De wereld is zo, zó mooi, maar er kan altijd iets gebeuren waar je geen rekening mee gehouden hebt. Wees je daarvan bewust. 


Deel dit blog en…  jouw reis tips!

Deel dit blog met anderen en als jij zelf ook topnotch reistips hebt voor anderen, deel die dan ook even hieronder in de comments! 

Je helpt er een ander weer mee. 

Als je vragen hebt - en dat geldt ook voor (bezorgde) ouders 🙂 -  kun je me altijd even een berichtje sturen: info@genezenonline.nl

Cheers,

Franklin

Franklin is gek op reizen en noemt het 'de universiteit van het leven'! Hij heeft onder andere de volgende landen bezocht:
 India, Bangladesh, Mongolië, China, Indonesië, Filipijnen, Sri Lanka, Nepal, Maleisië, Thailand, Cambodja, Vietnam, Marokko, Tunesië, Egypte, Colombia, Venezuela, Argentinië, Bolivia, Peru,  Brazilië, Canada, Ecuador, Costa Rica, Panama, Nicaragua &... many more :)


Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing - Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.