Lipoedeem - Vetophoping zonder dat je er wat aan kunt doen

Bij Lipoedeem is er een verstoring in de aanmaak van vetweefsel. Het is een chronische ziekte waarbij er sprake is van een ongelijkmatig verdeelde vet- (en vocht)ophoping in het lichaam. Vaak net op de plekken waarvan je denkt, lekker, heb ik weer… 😉

Lipoedeem

Ik heb heb hierboven maar even een knipoogje geplaatst om het onderwerp in enige luchtigheid te besreken, want lipoedeem is bepaald geen pretje. Lichamelijk niet, de vetzwellingen veroorzaken vermoeidheid en pijn, maar mentaal misschien nog wel veel minder! Dat heeft uiteraard alles te maken met de manier waarop de maatschappij over ‘vet’ oordeelt. Maar laat ik bij het begin beginnen.

In de bijlage van de Telegraaf stond een interview met Leonie over lipdoemeen. Deze diagnose werd bij haar pas gesteld toen ze 21 jaar was en haar verhaal inspireerde me om hier wat over te delen. 11% van de vrouwen heeft namelijk in meer of mindere mate last van lipoedeem ! Het is een erfelijke ziekte, die overigens generaties kan overslaan en alleen bij vrouwen voorkomt. Vaak openbaart lipoedeem zich tijdens periodes van hormonale schommelingen, zoals de pubertijd en overgang.

Lipoedeem – vetophopingen op bovenbenen, benen en billen

Waar krijg je me te maken als je al op jonge leeftijd erg mollig bent? Diëten… Want ongetwijfeld is er sprake van een verkeerd eetpatroon. Vanuit alle goede intenties en bedoelingen was dit ook waar Leonie van jongs af aan mee te maken kreeg. 

Alle mogelijke denkbare diëten volgde ze. Praatgroepen, eetklinieken, niets hielp. En ondertussen zeiden de mensen om haar heen, ze eet natuurlijk stiekem… 

Lekker is dat als je zo op je voeding let. En zoals altijd als je afwijkt van ‘de norm’… begon het grote pesten. 

‘Vriendinnen’ die zeiden dat ze nooit een vriendje zou krijgen en kinderen en volwassenen (!) die hier uitscholden voor ‘walvis’ als ze naar het strand ging. Nagestaard worden. Gefluister achter je rug om. Al die dingen doen wat met je hoor… 

Kun je je er enigszins een voorstelling bij maken wat dat doet met je zelfvertrouwen en eigen-waarde? Hoe je ook steeds opnieuw de fout bij jezelf probeert te zoeken, want als iets bij een ander wel werkt en bij jou niet, moet het toch wel je eigen schuld zijn?

Oplossing voor lipoedeem

Gelukkig kan er iets aan lipoedeem gedaan worden, want diëten of sporten helpt niet. De zieke vetcellen moeten worden verwijderd via speciale operaties. Een vorm van liposuctie. Helaas zien verzekeraars dit als een cosmetische operatie en vergoeden om die reden de operatie niet. 

Je moet dus zelf voor de kosten van de operatie opdraaien en dat is op zijn zachts gezegd niet goedkoop. Bovendien komen de zieke vetcellen vaak terug als je niet alle ‘haarden’ in je lichaam behandelt. Dat is ook een van de redenen dat ik dit blog graag met je wil delen. Dit blog gebruikt lipoedeem als kapstok, maar is toepasbaar voor ziekte in zijn algemeenheid. 

De essentie van Lipoedeem 

Als je de essentie van een ziekte niet aanpakt, dan blijft een kwaal of terugkomen of het openbaart zich op een andere vorm of manier. Het blijft onderdrukken van de symptomen. 

De essentie van een ziekte bestaat uit het thema of de thema’s waar een ziekte je op wilt wijzen. Het oplossen van die thema’s brengt je letterlijk terug bij jezelf. Bij je eigen essentie. Je gaat dingen anders zien, binnen en buiten jezelf, en je neemt weer beslissingen die goed zijn voor JOU. 

Het oplossen van de essentie van ziekte is een weg terug naar levensvreugde en levensgeluk. Daarom zie ik het oplossen van de essentie van ziekte als werkelijke genezing, ongeacht hoe het fysieke lichaam reageert.  

Oordelen over vet

Terug naar lipoedeem en onvrijwillige vetophoping. Ik wil eerst een paar dingen met je delen als het gaat om vet. 

Er wordt vaak een heel kleurenpalet aan krachttermen gebruikt als het gaat om vet te beschrijven. En meestal is dit niet al te positief… Zoals ik al eerder schreef heeft dat alles te maken met de manier waarop ‘wij als maatschappij’ naar vet kijken. En dat begint al op jonge leeftijd.  

Weet je dat in een groot onderzoek in de UK, kinderen van 6 jaar al een super negatief en oordelend beeld hebben bij ‘dik zijn’ en ‘vet hebben’? Simpelweg omdat veel ouders dit continue bewust of onbewust uiten in het bijzijn van de kinderen.  Of het heeft te maken met het beeld dat zij van zichzelf en hun eigen lijf hebben of met het negatieve oordeel dat zij hebben van iemand anders die in hun ogen (te) dik is. 

Goed om je hiervan bewust te zijn. 

Vet is een symbool van energie en kracht

Vet en sich is goed en gezond, zacht en mooi. Vet is een symbool van energie en kracht, voor zachtheid en eigen-liefde en het dient een waanzinnig belangrijk doel. Het dient voor de opvang van de enorme helende en scheppende energieën die mensen met zich meedragen. Zonder die ‘buffer’ zouden veel mensen in problemen komen. 

Stel je voor, je werkt in de zorg. Dagelijks heb je te maken met de verhalen en emoties die het werken in de zorg met zich meebrengen. De natuurlijke vetopslag vormt bij veel mensen de ‘buffer’ tegen deze energie. Want bedenk dat uiteindelijk wat verhalen en emoties zijn: vormen van energie.   

Bedenk je dan direct wat de invloed is als je natuurlijke basis bestaat uit een bepaalde hoeveelheid vet en je gaat diëten. Wat denk je dat er dan gaat gebeuren? De balans die bij je hoort verdwijnt en JUIST DAN ontstaan er problemen en kwalen. 

(ps ga ook vooral niet afvallen voor anderen, als zij alleen om je geven in een andere, ‘slankere’ gedaante in plaats van de persoon wie je bent, dan is je vriend(in) of partner sowieso niet de persoon die je om je heen wilt hebben…)

Je bent topnotch zoals je bent, bekijk jezelf vanuit jezelf en niet door de ogen van de maatschappij en de regels waaraan je volgens die maatschappij zou moeten voldoen. Als je een normaal eetpatroon hebt en een normale levenswijze en je hebt toch veel vet, dan heb je dat nodig. Dan dient dat je. Als vet uit zichzelf begint te verdwijnen, dan heb je het niet langer nodig. 

Zo simpel is het. Dit is je natuurlijke staat van Zijn. 

Wat wil Lipoedeem je vertellen?

Vet dat je dient is zoals beschreven goed en ga daar vooral niet tegen vechten. Het dient een doel. Maar hoe zit het met vet dat je niet dient? Bijvoorbeeld in het geval van Lipdoemeen? Waarbij je veel last hebt van vetophoping, zonder dat dit voortkomt uit een ongezond leefpatroon of overvloedig (ongezond) eten? 

Komt ‘ie, de essentie van lipoedeem.

Ook bij lipoedeem vormt vet een beschermlaag. Een beschermlaag die je moet beschermen tegen de wereld buiten je. Het vormt dus ook een buffer, maar niet vanuit een natuurlijk staat van zijn, maar ontstaan vanuit angst. Deze beschermlaag moet je beschermen tegen de grote, boze buitenwereld. Het is een opsluiten in jezelf , vaak voortkomend uit emotionele ervaringen die je met je meedraagt en die je niet kunt loslaten.

Lipdoemeen wil je vertellen dat je jezelf niet vertrouwt en de buitenwereld nog veel minder. Je vlucht in jezelf en in je gedachten . Als reactie klamp je jezelf mogelijk vast aan uiterlijke schijn en zekerheden, maar ook daarvan ben je bang dat je ze zult verliezen. 

Het gevolg hiervan is dat je scheppende, creatieve energieën niet kunnen stromen. Je laat jezelf daarmee niet echt zien. Het hoopt zich op en zet zich in je vast. Dat bedoel ik met je sluit je op in jezelf. Letterlijk. 

Als je in je hoofd de stap kunt maken dat je helemaal geen buffer nodig hebt voor die grote, boze buitenwereld hebt, dan kun je jezelf open stellen voor… jezelf. Dan kunnen die creatieve, scheppende energieën weer gaan stromen. En DAT is waardoor je weer bij jezelf komt (het geschenk van ziekte) en je letterlijk weer fijn in je vel gaat zitten. 

Het mannelijke aspect en vrouwelijke aspect van ziekte

Nog even van dittum. Goed om te onthouden.  

Als je jezelf in deze beschrijving kunt vinden, vergeet dan nooit dat je hiernaar moet kijken zonder oordeel en zonder de schuldvraag. Want je hebt niets fout gedaan ! Belangrijk om dat nooit te vergeten. 

Mocht je ze in huis hebben, kun je je nog herinneren wat ik schreef over het mannelijke aspect van ziekte en het vrouwelijke aspect van ziekte? 

Het mannelijke aspect van ziekte is analytisch en zou je oordelend kunnen noemen. Het beschrijft de essentie van een ziekte, de thema’s die een ziekte uitwerkt. Het vrouwelijke aspect van ziekte gaat daarentegen de verbinding aan. Het laat zien dat er misschien iets is wat ten grondslag heeft gelegen aan een kwaal, klacht of ziekte, maar zal zich altijd afvragen hoe het is met jou als persoon. 

Ga op deze manier ook met jezelf en de beschrijving van de essentie van lipoedeem om. Kijk ernaar, maar wees zacht en lief naar jezelf toe. Je verdient het!

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen .