Second opinion - De zin of onzin van een second opinion

Second opinion. Een Engelse term die zoals de woorden al doen vermoeden iets betekent in de zin van… een tweede mening. Het is een term die vooral in de zorg veel gebruikt wordt. 

Recentelijk maakte ik van dichtbij een aantal dingen mee die het schrijven van een blog over dit onderwerp erg waardevol maakt.

Wat is een second opinion?

Zoals ik hierboven al schreef is een second opinion een tweede mening die je kunt aanvragen naar aanleiding van een behandeling of een diagnose waarvan je het vermoeden hebt dat die (mogelijk) niet de juiste is.

Je bent bijvoorbeeld uitbehandeld voor een ziekte en je vraagt je af of er echt niets meer aan je ziekte te doen is, maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je zwanger wilt worden en bij het betreffende ziekenhuis of de vruchtbaarheidskliniek geven ze aan dat dit niet mogelijk is.

De fysiotherapeut

Het verhaal dat ik als eerste met je wilt delen gaat over iemand die dicht bij me staat en al wat meer op leeftijd is.

De persoon waarover we het hebben had al wat langere tijd last van haar onderrug, maar het was goed vol te houden. Afgelopen winter werden de rugklachten na een lange zit op een koude plek ineens een stuk erger. 

Na haar bezoek aan de huisarts werd ze doorverwezen naar de fysiotherapeut. Ze boekte daar niet echt vooruitgang en na 5 behandelingen luidde het ‘oordeel’ dat ze uitbehandeld was. Ze moest terug naar de huisarts. Ze konden niets voor haar doen. 

De huisarts

De huisarts stuurde haar door naar het ziekenhuis om foto’s van haar onderrug te maken. 

Op de foto’s was een lichte slijtage te zien aan haar onderrug. Dus terug naar de huisarts met de vraag: wat kunnen we eraan doen? 

Het antwoord was: niets. 

Nou, eigenlijk niet, pijnbestrijding. Maar er moet toch wel íéts te doen zijn zonder direct en alleen maar aan de pijnbestrijding te gaan? 

Nee, niets was opnieuw het antwoord. Begin maar met 3 keer per dag 2 paracetamol te nemen. Als dat niet meer helpt ga je over op 5 keer per dag 2 paracetemol.  Als dat niet meer werkt gaan we over op zwaardere tabletten, zei de huisarts. Daarna kunnen we nog aan morfinepleisters beginnen. 

Het kan toch niet waar zijn…

En toen stond ik op straat, vertelde de persoon in kwestie me. Ik kon alleen maar denken: het kan toch niet waar zijn… 

Daar sta je dan. Wat nu?

Vol aan de pijnstillers als enige oplossing. Zo word je weggestuurd. Zo worden verslaafden gemaakt… Moet je je eens bedenken wat dat met de kwaliteit van leven doet..

Ze klopte bij mij aan voor hulp en ik behandelde haar twee keer om de pijn enigszins te verlichten. 

Tijdens de behandeling was er een heel duidelijk innerlijk weten dat er absoluut andere oplossingen moesten zijn dan alleen pijnbestrijding. Ik had een heel duidelijk gevoel bij een osteopaat. Het gevoel dat er iets ‘losgetrild’/ruimte gemaakt moest worden op de plek van de pijnklachten.

Ze is 3 keer bij de osteopaat geweest en heeft enkele eenvoudige oefeningen meegekregen die ze iedere dag even doet. 

Dat is het.

Ze is nagenoeg pijnvrij en er is goed te leven met wat ze voelt. Zoals ze zelf zei: Het is geweldig dat ik niet aan de medicatie hoef! 

Second opinion ervaringen

Zomaar wat second opinion ervaringen. Ze speelden zich allemaal recentelijk af. 

Iemand uit mijn  familie had problemen met zwanger worden en kreeg in Nederland te horen: het gaat niet lukken. Geef het maar op. Het gaat nooit lukken. Ze zijn naar België gegaan en er loopt nu een vrolijk meisje op deze wereld rond. 

Iemand die ik ken bleef maar vage klachten houden. ‘Zat tussen haar hoofd’ werd gezegd toen ze maar niets konden vinden. Nader onderzoek leerde dat het… Lyme was. 

Een vriend kreeg een operatie aan zijn heup. Hij ging kapot van de pijn. Kon geen stap verzetten. ‘Hoorde erbij’, volgens de artsen in het ziekenhuis. Na aandringen zijn er in een ander ziekenhuis foto’s gemaakt. De pinnen bleken in zijn lies te steken… 

Een vriendin kreeg twee keer een antibiotica kuur voorgeschreven voor keelpijn. De klachten bleven maar en ze maakte zich zorgen. Ging vanzelf over zei de huisarts. Toen ze voor een andere klacht in het ziekenhuis was kwam naar voren dat ze keelkanker had… Ze waren er nog net op tijd bij. 

Ik weet zeker dat als je deze voorbeelden leest het een ‘feest der herkenning’ is. 

Je bent ook je eigen arts

Dit is geen aanklacht tegen doktoren of de reguliere medische industrie. Hoe fantastisch zijn deze mensen vaak en hoe vaak redden ze geen levens? Staan ze dag en nacht voor je klaar? Bovendien geef ik het je te doen, de juiste behandeling kiezen uit tienduizenden ziekten. 

Toch zit juist daar het moraal van dit verhaal over de second opinion. Een arts kan niet alles weten. 

Wat ik je mee wilt geven met dit blog, is dat als je iets niet vertrouwd (of ‘uitbehandeld’ bent), je verder moet gaan met je klachten. 

Onderzoek moet doen! 

Je bent namelijk ook altijd voor een deel je eigen arts. Als je naar jezelf luistert en vooral, als je wat meer op jezelf leert te vertrouwen, dan WEET je vaak of iets klopt of niet. 

Ik snap heel goed hoe moeilijk dat is hoor. Er is iets heel vreemds aan de hand als je eenmaal bij een arts in de wachtkamer zit. Je krijgt een diagnose of een behandelplan te horen en je denkt, zo zal het dan wel zijn, hij of zij zal het toch wel weten? Je gaat mee in de stroom. Je stopt met denken en vooral… voelen. 

Ook al zijn we met zijn allen veel mondiger geworden dan vroeger en is er veel meer sprake van een gelijkwaardige relatie met een arts, er blijft toch een bepaalde volgzaamheid of afhankelijkheid bestaan die het erg moeilijk maakt uit die ‘hypnose’ te stappen.  



Durf je gevoel te volgen

Één van de krachtigste voorbeelden van je gevoel durven volgen gaf onlangs een vriendin van mij. Ze was zwanger en was bezig met de bevalling. Er waren wat complicaties, maar alles was onder controle volgens de artsen. Dat was niet wat deze vriendin erbij voelde. Ze WIST absoluut zeker dat er wat mis was. Het kind moest nu gehaald worden. NU. 

Met het risico weggezet te worden als een ‘hysterische moeder’, is het kindje gehaald. Het heeft het net overleefd. De navelstreng zat om het nekje… 

Doe het voor jezelf… de belangrijkste persoon die er is!

Vaak zijn we bang weggezet te worden als een ‘gekkie’ als we het niet eens zijn met een diagnose of een behandelplan. Vóóral als het over onszelf gaat. Voor een ander is het op de een of ander manier nog makkelijker. Makkelijker om voor hem of haar op te komen. 

Wees niet bang. Als je het niet vertrouwd durf dan verder te kijken. Ga op onderzoek uit en vraag eventueel een second opinion aan. En als je nog steeds niet vertrouwd…. een third of fourth opinion!

Het kan letterlijk levensreddend zijn…

Ps Ik weet zeker de voorbeelden in dit blog een ‘feest der herkenning’ zal zijn. Als je het fijn vindt jouw ervaringen hieronder te delen, ga gerust je gang!

Investeer in jezelf:  Klik hier om de boekenserie te bestellen  die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan!  Klik hier om de Masterclass te bestellen