Wat wil je in je leven? - Is dit het antwoord op deze ‘vraag der vragen’?

Wat wil je in je leven? Misschien is het antwoord gekoppeld aan de volgende vragen. Hoeveel ‘shit’ kun je hebben in je leven? En: Hoeveel lijden kun je ondergaan? Twee opbeurende vragen om je bloed eens lekker aan het stromen te krijgen 🙂 Even voor de warming up. Ik weet niet of je er veel succes mee gaat hebben als openingszin in de kroeg, pre corona uiteraard :), maar origineel is het wel. 

Het blog van dit keer is vakkundig van alle magie en romantiek gestript, kent een gevaarlijk hoog percentage ‘watch out what you wish for’ en komt met een bijgeleverde ‘Het leven is zoals je denkt dat het is’ waarschuwing 🙂 

Maar verder is dit blog wel heerlijk nuchter en ‘ disruptive ’ oftewel, een hoog ‘ik gooi de knuppel in het hoenderhoek’ gehalte. 

Beetje zoals Trumpie dat vaak doet. Om de boel een beetje overhoop te gooien en aan de gang te krijgen. Dat gezegd hebbende, we gaan het nu hebben over… Mark. 

Mark

Mark is in dit geval Mark Manson. Auteur van ‘De edele kunst van not giving a fuck’. En mark… doet dat op zijn geheel eigen manier 🙂 Hij schrijft zelfhulp boeken die hij ‘anti zelfhulpboeken’ noemt en doet op een originele manier en in zijn geheel eigen stijl. En… hij is daar enorm succesvol mee! Super knap. 

Er zijn meer dan 13 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht en die boeken zijn in meer dan 60 talen vertaald. Hij stond ik weet niet hoe lang op de #1 positie van de New York Times bestseller list. Grote kans dat je wel eens van hem gehoord hebt. 

Wat wil je in je leven?

  Dit blog gaat over de ‘vraag der vragen’ die je jezelf kunt, maar eigenlijk zou moeten stellen volgens Mark, als je erachter wilt komen wat je wilt in je leven. En ik schreef al, het is een heerlijke nuchtere insteek, ook wel een keer leuk in deze overspannen tijden. 

Daar gaan we. 

Mark trapt af met de belangrijkste vraag in het leven die je jezelf moet stellen als je niet weet wat je wilt. En je te laten verrassen door het antwoord. 

Wat iedereen wil in het leven is makkiekakkie te beantwoorden. Iedereen wil zich fijn voelen, zorgeloos, gelukkig, alles easy peasy. Verliefd worden, geweldige sex hebben, fantastische relaties, er goed uitzien, genoeg piekies hebben etc. etc. Zeg maar wat we als mens willen als we het voor het zeggen hebben. Dat soort antwoorden komen op de vraag, wat wil je in het leven. Je kent het wel 🙂 

Bovenstaande is wat bijna iedereen wil. En het is makkelijk om te willen. Het ‘dingetje’ is alleen… dat het zo nietszeggend en algemeen is, dat het ook letterlijk niets zegt. 

Omgekeerde psychologie

Nu gaan we de twist maken. Een soort omgekeerde psychologie. In plaats van jezelf de vraag te stellen wat je wilt in het leven, stel jezelf de vraag welke pijn wil je hebben in je leven ? Waar wil je voor ploeteren, zweten en zwoegen? Dat blijkt namelijk maar al te vaak het antwoord op de vraag hoe je leven eruit komt te zien. 

Ga maar na. Iedereen wil die fántastische baan en financiële onafhankelijkheid, maar wil je die 60 tot 80 uur per week maken met alle shit die erbij hoort? Van vergaderingen tot personele rompslomp? Men wil rijk worden, maar wel graag zonder de risico’s te nemen, zonder dat je iets moet opgeven en zonder nu te zaaien zodat je later kunt oogsten. 

We willen geweldige sex en nog geweldigere relaties, maar we passen om onszelf volledig open te stellen. We passen voor het voeren van de soms lastige gesprekken en voor het gevaar van een platgestampt hart. En dan hebben we het nog maar niet over de emotionele achtbaan die vaak bij een relatie horen en ehmm… de soms nagelbijtende stiltes die je moet overwinnen 🙂

Het punt dat Mark wil overbrengen in de ‘vraag der vragen’ is dat geluk strijd en toewijding vereist. Het positieve, het ‘geluk’, wat je daarna uit die strijdt en toewijding haalt, is een gevolg van de negatieve shit die je bereidt bent te ondergaan. Want je kunt negatieve ervaringen voor lange tijd uitstellen, vroeg of laat komen ze je leven inzeilen. 

De ‘vraag der vragen’ 

Het is allemaal niet nieuw dit natuurlijk. Hoe ga je om met de dingen die je overkomen? Daar is groei en toewijding voor nodig. Die groei leidt tot bewustwording. Daar weet je zelf alles van als je naar je eigen bewuste proces kijkt. “Je bepaalt niet wat voor kaarten je krijgt in het leven, maar wel hoe je ermee omgaat”. Maar leuk is het wel om er zo naar te kijken. 

In de kern zijn we als mens met onze menselijke behoeften aardig gelijk. Positieve ervaringen zijn fijn en prettig en makkelijk om mee te dealen. Het zijn de dingen die we vanuit menselijk perspectief als ‘negatief’ bestempelen waar we mee worstelen. 

Maar wat we uit het leven halen wordt niet bepaald door het fijne gevoel waarnaar we op zoek zijn, maar door de ‘shit’ die we willen EN kunnen dragen om bij datgene te komen wat ons die goede gevoelens geeft. 

Wat de mens wil…

Wat wil je in net leven?

Mensen willen een ‘killerbody’, een lichaam om me te flaneren, maar no way dat dit gaat gebeuren als je niet bereid bent de pijn en fysieke stress te ondergaan en je eten tot op de gram uit te tellen om dat lichaam ook daadwerkelijk te krijgen.  

Mensen willen hun eigen bedrijf starten en financieel onafhankelijk zijn, maar je wordt geen succesvol ondernemer tenzij je leert omgaan met de risico’s, de onzekerheid, de fouten die je maakt en de bizarre hoeveelheid uren die je in je bedrijf moet steken om te komen waar je wilt zijn. En zelfs dan heb je nog geen garanties op succes.  

Of wat ik al eerder schreef, mensen willen een partner, maar zonder de lastige gesprekken en de emotionele shit die daar soms bij hoort. Maar dit hoort allemaal bij het spel van de liefde en je kunt dit spel niet winnen zonder dat je meespeelt. 

Wat bepalend is voor je succes is niet ‘waar wil je van genieten’, maar veel meer het antwoord op de vraag, ‘Hoeveel pijn wil en kun je doorstaan’ om daar te komen? Oefenen en leren omgaan met negatieve ervaringen in je leven is goed voor je mentale weerbaarheid en dat is bepalend voor hoe je omgaat met andere soortgelijke ervaringen in je leven.    

Ik zit nog even hardop te denken. Bij veel generaties die wat ouder zijn, was die shit een vaststaand gegeven in hun leven, doordat de levensomstandigheden dat voor veel mensen ook waren. Veel mensen in de wat jongere generaties vallen veel sneller om doordat zij op een andere manier en in andere omstandigheden groot gebracht zijn. ‘Alles kan en mag’.

Zou het antwoord op de hoeveelheid ‘pijn en shit’ die je wilt ondergaan gekoppeld zijn aan dit gegeven?   

‘Je moet iets gewoon genoeg willen…’

Je bent waarschijnlijk ook wel bekend met de uitspraak, ‘Als je iets maar graag genoeg wilt, dan komt het vanzelf…’. 

De vraag volgens Mark is… is dat zo :)? Als je iets maar graag genoeg wilt? En de vraag die misschien nog wel belangrijker is, is… of je het wel ECHT graag genoeg wilt? 

Als je iets heel graag wilt, maar dag na dag, week na week, maand na maand en jaar na jaar gebeurt er op geen enkele manier iets wat datgene wat je wilt dichterbij brengt, vraag jezelf dan eens af of je het wel werkelijk ECHT wilt. 

Of is het het beeld wat je hebt van iets, een vlucht, iets wat je romantiseert en idealiseert, een fantasie?

Vraag jezelf eens af of je het wel WERKELIJK wilt of dat het HET GEVOEL IS dat je het wilt. Een vlucht dus?

Metaforisch, weer even over het lichaam, als je een beach body wil, ben je dan ook bereid tot het vroege opstaan, het zweten, de pijn en het gevoel dat je lichaam bijna uit elkaar valt?

Wat wordt jouw ‘lijdensweg’?

Marks vraag is: ‘Op welke manier wil je lijden?’. Vaak kijken ze hem dan aan alsof hij 12 neuzen heeft groeien, dat is naar eigen zeggen niet zo 🙂 Maar de reden van de vraag is een goede. Het antwoord op de vraag zegt gewoon heel veel over je wensen en fantasieën. Omdat je een keuze voor iets moet maken en hoeveel lijden ben je bereid om voor die keus te ondergaan? 

Niemand kan een ‘pijnvrij’ leven hebben. Het leven bestaat nooit alleen maar uit viooltjes poepen. Een lastige en moeilijke vraag dus. 

Wat we al bespraken is dat wat we willen als mens over het algemeen redelijk hetzelfde is en de antwoorden dus ook. Maar welke pijn we bereid zijn te ondergaan? Dat is voor iedereen anders. Het antwoord kan je wel ergens brengen. Het is een andere manier van kijken, maar wel een manier die het verschil kan maken aldus Mark.

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

 

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen .

Marks eigen verhaal 

Altijd goed om je eigen verhaal te delen. Dat helpt bij het doorprikken van je eigen zelf-hypnoses. Dat wat je jezelf voorhoudt, maar eigenlijk een fantasie of een vlucht is. 

Gedurende het grootste deel van zijn tienerjaren en zijn weg naar volwassenheid, fantaseerde Mark over een leven als muzikant. Een ‘rock star’ wel te verstaan. Zo’n ruige 🙂 

Bij ieder heftig gitaarnummer sloot hij zijn ogen en visualiseerde hij zichzelf op het podium, beukend op zijn gitaar, perfect inspelend op het publiek. Een publiek dat extatisch reageerde op zijn virtuose vingerspel op de gitaar. Die fantasie kon hem uren en uren bezighouden. 

Die fantasie bleef hem in zijn grip houden. De fantasie achtervolgde hem zijn hele pubertijd op school, maar ook daarna. Zelfs toen hij stopte met de muziekschool en het serieuze spelen opgaf bleef zijn fantasie. Zelfs toen was het nooit de vraag OF hij ooit zou spelen voor een waanzinnig publiek, maar simpelweg WANNEER.

Uitstelgedrag

Daarna kwam het uitstelgedrag. Als hij eenmaal daar was, dan… Dan was het eindelijk zover dat hij de juiste tijd en effort in zijn nog te ontvouwen muziekcarrière zou kunnen stoppen. Eerst school afmaken. Dan geld verdienen. Dan zorgen dat er genoeg tijd is. Dan, dan, dan… Niets.  

Ondanks een half leven van fantaseren over een carrière als muzikant, diende die realiteit zich nooit aan. En het duurde lang, heel lang en het koste veel, heel veel negatieve ervaringen voordat het kwartje viel; het was niet wat hij werkelijk wilde.  

Hij was verliefd op het eindresultaat. Het beeld van hem op het podium, helemaal los aan het gaan, alles wat hij had in het nummer stoppen wat hij speelde, maar met het proces om daar te komen, daar… had hij helemaal niets mee. Daardoor werd het ook niets. Zelfs het proberen was eigenlijk een farce. Proberen was eigenlijk nog een te groot woord.  

Hoe het leven als muzikant echt is

Het repeterende patroon van oefenen, oefenen, oefenen, saai, saai, saai, de logistiek, een juiste band vinden, de pijn en moeite van het regelen van optredens en dan ook nog mensen zien te vinden die het leuk vinden wat je doet en voor een ticket willen betalen… 20 kilo aan instrumenten op je rug en steeds maar weer naar de repetities gaan zonder auto… wat een ellende 🙂

Het was een berg van een droom en een verdomd hoge klim naar de top. In zijn fantasie was het vooral genieten van de top zonder de klim te maken.

Cultuur

Weet je, in onze prestatiemaatschappij zou je kunnen zeggen dat je hebt gefaald. Keihard 🙂 Dat je op hebt gegeven. Een loser bent. 

Zelfhulpboeken en andere ondernemers vertellen je misschien dat je niet genoeg lef toont en dat je op de vlucht bent geslagen voor je eigen droom. Dat je affirmaties moet doen, mindmappen, dat je niet moedig en vastbesloten genoeg bent. Dat je niet genoeg in jezelf gelooft. Ga zo maar door. 

De waarheid voor Mark? Die was heel simpel. Hij dacht dat hij iets heel graag wilde, maar het bleek dat het niet zo was. Punt. 

Hij wilde de beloning en niet de strijd. Het resultaat en niet het proces. Niet verliefd op het gevecht, maar op de overwinning. En naar Marks ervaring is het zo dat het leven niet zo werkt. 

Who you are

Wie je bent wordt bepaald door datgene waar je bereidt voor bent om voor te vechten. 

Als je geniet van het afzien in de sportschool, dan is die persoon degene die een sportlichaam heeft. De persoon die lange dagen maakt op werk is de persoon die opklimt op de maatschappelijke ladder and so on. 

Dit verhaal is volgens Mark geen oproep om meer ‘wil’ te tonen. Of om je in te prenten dat er zonder pijn geen winst is. Dit verhaal gaat over het meest simpele basiselement van het leven: onze worstelingen in het leven, hoe je daarmee omgaat en in wat voor mate je bereid bent om die te ondergaan, zijn bepalend voor ons succes. Kies je strijd dus bewust!

Nazorg

Het is een lange geworden hé, dit blog! Wat dacht je dan met een vraag als: Wat wil ik in het leven? 😉

Er zit genoeg in dit verhaal wat ik zelf anders zie. Maar het is niet voor niets dat er meer dan 13 miljoen exemplaren van Marks boeken zijn verkocht en dat die boeken in meer dan 60 talen vertaald. Dat is mij nog net niet gelukt 🙂 Daarom leek het me toch super waardevol om dit met je te delen.

Doe er je voordeel mee en haal eruit wat je aanspreekt… zoals altijd!

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen .