WILSKRACHT - wat je moet weten over de kracht van wilskracht
Wilskracht of liever gezegd… een gebrek aan wilskracht is voor je persoonlijke ontwikkeling een mogelijke horde die genomen moet worden. Mits dit uiteraard een struikelblok voor je is. Net als in mijn vorige blog over wil en discipline, zijn er veel onjuistheden en verkeerde aannames over wat wilskracht nou precies is. Lees hier verder.
Wilskracht
Wilskracht lijkt een prachtige eigenschap. Dat is het misschien ook wel, maar alleen als het gebruikt wordt op de juiste manier. En daarvoor moet je weten en begrijpen wat wilskracht precies is en hoe dit gereedschap het beste ingezet kan worden. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat het je tegenwerkt in plaats van dat je er profijt van hebt.
“Wilskracht lijkt een prachtige eigenschap. Dat is het misschien ook wel, mits gebruikt op de juiste manier.”
Veel aannames over wilskracht komen voort uit het beeld dat we ervan hebben. Wilskracht wordt gezien als een persoonlijke kracht. Een woord dat synoniem staat voor succes. Dat wordt gevoed door de vele spreekwoorden en gezegden die daarover zijn. ‘Waar een wil is, is een weg’, is bijvoorbeeld een bekende. De oplossing? Het element van timing. Net als in mijn vorige blog over wil en discipline, waarin ik sprak over geselecteerde discipline, is er ook bij wilskracht een zogenaamd ideaal moment om de kracht van wilskracht te gebruiken. Laat me uitleggen waarom dit zo is.
Het belang van timing om wilskracht te gebruiken
Wilskracht stelt je in staat om jezelf te controleren en van daaruit bepaal je je acties en laat je deze vervolgens in je leven vloeien. Een aantrekkelijk idee toch? Nou weet ik niet hoe het bij jou is, maarrrr… ik heb de wilskracht om acties eenvoudig, simpel en overzichtelijk in mijn leven te laten vloeien niet altijd tot mijn beschikking staan… Soms is het er en net zo vaak kan het ineens weer weg zijn. Wilskracht lijkt soms een leven van zichzelf te hebben. Met alle gevolgen voor je zelfbeeld van dien: ligt het aan mij? Heb ik niet genoeg wilskracht? Ben ik een loser? En natuurlijk de legendarische vraag: is er iets mis met me?
Gevolg: nog harder je best doen en rammen. Maar hoe gemotiveerd je ook bent, wilskracht is niet iets wat altijd maar op verzoek beschikbaar is. En hoe langer je blijft volharden, des te meer het ten koste van jezelf gaat. Dat is ook wat ik bedoelde toen ik zei dat wilskracht ook tegen je kan werken. Het is het blijven volharden in iets dat ten koste van jezelf gaat.
“Hoe gemotiveerd je ook bent, wilskracht is niet iets wat altijd maar on demand beschikbaar is. Dat is een illusie en het is misleiding van jezelf.”
Wilskracht is een batterij
Wilskracht draagt onmiskenbaar iets bij aan het behalen van succes. In die zin is het iets wat onmisbaar is in je leven. En aangezien het niet on demand en altijd beschikbaar is, moeten we er dus zuinig en op de juiste manier mee omgaan.
Wilskracht is een batterij. Vergelijk het maar met je mobiele telefoon, iedere avond laad je je accu op en ‘s ochtends kun je je telefoon weer volledig opgeladen gebruiken. Zo werkt het ook met wilskracht. Het is dus een beperkte, maar oplaadbare bron. Met enige rust kun je je ‘wiskracht batterij’ steeds weer opladen. Een essentieel besef als je wilt blijven doen wat je doet.
“Wilskracht is een batterij. Vergelijk het maar met je mobiele telefoon, iedere avond laad je je accu op en ’s ochtends kun je je telefoon weer volledig opgeladen gebruiken.”
Aangezien je hoeveelheid wilskracht op een dag dus ‘beperkt’ is, moet je je batterij goed gebruiken. Het gevaar ligt anders op de loer dat deze kracht om dingen in je leven voor elkaar te krijgen, er niet is op het moment dat je het nodig hebt. Wilskracht is dus een spier. Een spier die moe wordt. Als je deze spier geen rust gunt, dan is je wilskracht als een elastiek dat steeds verder wordt opgerekt en ten slotte breekt.
Wilskracht en voedsel
Een simpel voorbeeld van een moment waarop je wilskracht gebruikt, is als je de verleiding weerstaat om bepaalde soorten voedsel te nuttigen. In het geval van een dieet bijvoorbeeld. Iedere keer dat je weerstand biedt aan datgene wat je eigenlijk graag zou willen eten, loopt je batterij leeg. Net zo lang tot je in het rood staat en je toegeeft aan je verlangen. Zo simpel werkt het. En over voedsel gesproken, je brein is een grootgebruiker van voedsel. Je brein is qua oppervlakte slechts 1/50ste van je lichaam, maar staat de top 5 qua hoeveelheid calorieën die het verbruikt. Door het gebruik van wilskracht, daalt je glucosespiegel enorm. Het op tijd aanvullen van je glucosevoorraad is dus geen luxe, maar een noodzaak. Je moet tussentijds bijtanken om je wilskracht spier optimaal te laten functioneren. Je wilskracht batterij zal anders veel sneller leeg raken.
Samenvattend: wilskracht een batterij is die steeds opgeladen moet worden. Een spier die moe kan worden.
“Wilskracht een batterij is die steeds opgeladen moet worden. Een spier die moe kan worden.”
Laten we nu bekijken wat de gevolgen zijn als je wilskracht uitgeput raakt door vermoeidheid en wat derhalve het beste moment van de dag is om je wilskracht te gebruiken?
Wilskracht en vermoeidheid
Wat gebeurt er met je wilskracht als je vermoeid bent? In zijn boek The One Thing haalt schrijver Gary Keller een mooi voorbeeld aan van een onderzoek gedaan door de Stanford School of Business in California en de Ben Gurion University of the Negev. In het onderzoek wordt een groep rechters gevolgd, voor een periode van tien maanden, die op dagelijkse basis in een gruwelijk tempo uitspraken moeten doen. Na het aanhoren van de argumenten, moeten zij in tien minuten tijd een uitspraak doen. Gedurende de dag krijgen zij slechts twee momenten om kort te rusten en op te laden, een snackmoment in de ochtend en een verlate lunch. De impact van dit (zenuw)slopende regime is schokkend. In de ochtend en na de rustpauze, is er een kans van 65% om te worden vrijgesproken. Naar de pauzes toe en aan het einde van de dag, is deze kans geslonken tot bijna nihil, oftewel 0%! Hoe komt dat? De mentale tol, de zich herhalende cyclus van beslissingen nemen en het energieverslindende tempo waarin dat moet gebeuren, zorgt ervoor dat je terugvalt op wat je zou kunnen noemen, ‘je standaard fabrieksinstellingen’. Als er twijfel is en het energielevel van je wilskracht is op, dan kies je voor het zekeren voor het onzekere. In het geval van de rechters blijf je dus achter de tralies… Een schokkende uitkomst.
“Als je vermoeid bent, dan valt je wilskracht terug op zijn ‘fabrieksinstellingen’.”
Je kunt deze conclusie doortrekken naar vele andere gebieden, zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde voedsel en een eventueel daaraan gekoppeld dieet. Wat denk je? Ga je bij een uitgeputte wil spier voor de ‘healthy snack’ of kies je voor die zak chips…? Kies je voor het werk dat perse gedaan moet worden of omarm je iedere afleiding die op je pad komt?
Het juiste moment van de dag om wilskracht te gebruiken
Wilskracht is beperkt aanwezig en moet beschermd worden. Als je succes wilt boeken op een bepaald terrein, dan is het noodzakelijk dat je dit in acht neemt. Want wilskracht komt en gaat. Als je met een lege wilskracht batterij je belangrijkste klussen van de dag gaat doen, dan laat het resultaat zich raden. De oplossing? Weten wanneer je wilskracht op zijn sterkst is en dat moment gebruiken! Dat betekend dat je jouw belangrijkste taken van de dag moet doen als je wilskracht op zijn sterkst is! En die wilskracht moet gefocust worden. Als je jezelf fragmenteert in kleine stukjes, dan loop je leeg als een ballon. Focussen op de belangrijkste kerntaak, op wat je wilt voorkomen of juist bereiken, is essentieel.
“Doe je belangrijkste taken als je wilskracht op zijn sterkst is! Noodzakelijk als je succes wilt boeken.”
Wilskracht vraag dus om timing. Het inzetten van je wilskracht op het juiste moment en dat is als je wilskracht op volle sterkte is. Focus en gerichtheid op je belangrijkste taak. Geen afleiding. Dat is wat nodig is om succesvol te zijn. Wat dat voor jou dan ook maar mag zijn.
Conclusie
Doe je meest belangrijke taken in de ochtend nadat je gestart bent met werken. Je wilskracht batterij is op dat moment vol. Als deze leeg raakt heb je het gevolg daarvan kunnen lezen: je zelfcontrole en discipline verdwijnen naar de achtergrond.
Vooruit, nog één
Een laatste onderzoek over de kracht van wilskracht om je te overtuigen van het belang van het juiste gebruik ervan.
In de jaren 60 en 70 deed de onderzoeker Walter Misschel een test onder vijfhonderd vierjarige kinderen op de University’s Bing Nursery School. De kinderen kregen één van de volgende drie traktaties aangeboden: een pretzel, een koekje of een marshmallow. Direct daarop werd verteld dat de onderzoeker voor vijftien minuten weg moest, maar als ze de traktatie vijftien minuten konden laten liggen, dan kregen ze ook een tweede traktatie. Inderdaad, pure marteling voor een vierjarige J. Het gevolg was dat kinderen allerlei vertragingstactieken opriepen, van omdraaien en ogen dichtdoen tot haren bij zichzelf uittrekken. Gemiddeld hielden de kinderen het niet langer dan drie minuten vol. Slechts drie van de tien kinderen hielden het de volle vijftien minuten vol. Wilskracht komt met mate…
De daarop volgende dertig jaar bleef hij de prestaties van de kinderen volgen. Wat bleek? De kinderen die hun wilskracht hadden ingezet, waren sociaal en maatschappelijk vele malen succesvoller dan kinderen met minder wilskracht, maar ook hadden zij minder kans op overgewicht of bijvoorbeeld alcohol en drugsmisbruik.
Wilskracht is een essentieel onderdeel voor een succesvol leven. En ook al speelt karakter en persoonlijkheid een grote rol, als je de hoeveelheid wilskracht die je tot je beschikking hebt op de juiste manier en op het juiste moment gebruikt, dan is dit een geweldig gereedschap om te bereiken wat je wilt bereiken!
Das deze informatie nuttig? Deel het artikel gerust en een ‘like’ is altijd een mooie beloning!