Wil en discipline of een gebrek aan wil en discipline #1
01 december 2015 

Wil en discipline of een gebrek aan wil en discipline #1

Wil en discipline of liever gezegd… een gebrek aan wil en discipline is misschien iets wat je jezelf verwijt als een project mislukt. Of misschien verschuil je jezelf erachter en gebruik je een gebrek aan wil en discipline als excuus. Bijvoorbeeld als het gaat om het volgen van een dieet of het uit laten komen van een langgekoesterde droom of wens. Als dat zo is, kan deze informatie belangrijk voor je zijn. Lees snel verder.

Wil en discipline

Laat me beginnen met vertellen dat het gebruiken van wil en discipline niet zo in elkaar zit als je wellicht denkt. Ik zal het je nog sterker vertellen, het is een fabeltje… En dat geldt dus ook voor een zogenaamd ‘gebrek aan wil en discipline’.

Gary Keller schrijft over een intrigerend stuk in zijn boek ‘The One Thing’. Als we denken aan succes en succesvol zijn, dan zien we daar een parallel met discipline en een gedisciplineerd leven. Niets is minder waar. Je hebt niet meer of minder discipline nodig dan een ander om wil en discipline voor je te laten werken. Het enige waar het om draait, is wil en discipline toepassen op de juiste dingen. Op de juiste acties.

[tweetquote]“Zelf discipline is een mythe” – Leo Babauta & Franklin Leers[/tweetquote]

Gewoonte en routine

Als je mensen ziet die een ‘gedisciplineerd leven’ leiden, dan zie je het volgende: je ziet iemand die er een GEWOONTE van heeft gemaakt om het juiste te doen. En een gewoonte wordt een routine. En als iets een routine wordt, dan heeft het niets meer met discipline te maken. Concreet: je hebt net genoeg discipline nodig om een gewoonte te creëren en die gewoonte wordt vanzelf een routine.

Je hoeft dus niet gedisciplineerd te zijn om succesvol te zijn. In wat dan ook. De truc is om je focus te leggen op ‘het juiste doen en niet alles juist te doen’. Of zoals de Engelsen zeggen: “Succes is about doing te right thing, nota bout doing everything right”.

Wil en discipline

Geselecteerde wil en discipline

De juiste gewoonte kiezen en net genoeg discipline opbrengen om die gewoonte te integreren. Dat is alles wat er nodig is. Je lijkt wellicht gedisciplineerd, maar je gebruikte geselecteerde wil en discipline. Je richt je energie op een geselecteerde taak.

Hoe lang duurt het voordat een gewoonte is geïntegreerd??

Discipline, wil, gewoonten en routine… Moeilijk? Of liever gezegd, boring? Dat lijkt misschien zo. Maar het duurt niet lang om een gewoonte te integreren. Het is hooguit in het begin wat lastig, maar als een gewoonte eenmaal geïntegreerd is, kost het je nog maar minimale energie. De vraag is dus: hoe lang duurt het om een gewoonte te integreren?

Onderzoekers van de University College of London onderzochten deze vraag. Hoe lang duurt het voordat een gewoonte is geïntegreerd? Het antwoord is: 66 dagen. Het onderzoek liet zien dat het in zijn algemeenheid tussen de 18 en 254 dagen duurt om een gewoonte te integreren, maar op een gemiddelde van 66 dagen lag de ‘sweet spot’. Volhouden dus! Wat belangrijk is, is om de gewoonte vast te stellen (de taak waarop je je wil en discipline wilt richten) en jezelf dan de tijd te geven deze gewoonte te integreren.

[tweetquote]“Hoe lang duurt het voordat een gewoonte is geïntegreerd? Het antwoord is: 66 dagen.”[/tweetquote]

Nog meer voordelen

Als je iets in je leven wilt veranderen, dan spelen wil en discipline daarbij een belangrijke rol. Dit geldt ook voor het genezen van een ziekte, want bijna altijd wordt daar om een verandering gevraagd. Een juist gebruik van wil en discipline bied je daarnaast nog vele andere voordelen. Het veranderd je leven. De Australische onderzoekers Megan Oaten en Ken Cheng vonden bijvoorbeeld bewijzen van neveneffecten van gewoonte-creaties. Een rechtstreeks gevolg van de beschreven methodiek van de geselecteerde wil en discipline. In hun onderzoek onder studenten die succesvol een gewoonte hadden geïntegreerd, kwam minder stress voor, werden minder impulsieve uitgaven gedaan, hield men zich beter aan diëten, kwam minder alcohol en sigarettengebruik voor en werd minder TV gekeken.

Ten slotte

Houd in gedachten dat je maar één krachtige, nieuwe gewoonte per keer kunt integreren. Super succesvolle mensen zijn niet bovennatuurlijk. Zij hebben niet meer of minder gedaan dan geselecteerde discipline toepassen om nieuwe gewoonten in hun leven te creëren. Eén per keer, opnieuw en opnieuw. 66 dagen. Volhouden!

Deel dit gerust met anderen waarvan je denkt dat zij er wat aan zullen hebben.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Tineke Stel
Door

Tineke Stel

op 02 Dec 2015

Helder verhaal! Ik stuur 'm door :-) (ps: klein foutje: in 'Nog meer voordelen' moet gebeurd met een t)

Franklin
Door

Franklin

op 02 Dec 2015

Hi Tineke, ik denk dat ik al iets gewijzigd had, zie het iig niet meer staan :)

carin winter
Door

carin winter

op 20 Dec 2015

Erg mooi en leerzaam het heeft bijna allemaal te maken met zelfaceptatie en eigenliefde..ik heb ook veel boeken gelezen van louise hay ..maar mooi jij belicht het weer iets anders maar wel waar ...mooi werk..

Reactie plaatsen