Goede voornemens – Wat je kunt leren van een kater..

Goede voornemens zijn onlosmakelijk verbonden met de komst van een nieuw jaar. Ook al is het nieuwe jaar niet meer dan een symbolisch moment om voor jezelf een marker te plaatsen voor het doorvoeren van een verandering in je leven. Op nieuwjaarsdag zat ik met een beschaafde kater op de bank en toen zag ik iets helder (ondanks de kater…) over goede voornemens.

Goede voornemens

Laten we voorop stellen dat ieder moment een goed moment is om te beginnen met het veranderen of wijzigen van iets in je leven als je daarvoor kiest. Met het doorvoeren van ‘goede voornemens’. Maar nu eerst terug naar de kater… :) Door de kater doe je alles iets meer op de automatische piloot dan normaal. Je vervalt snel terug in automatische handelingen die het minste tijd en energie kosten.

Eigenlijk val je terug op je fabrieksinstellingen. En dat heeft een doel. Het is precies wat je ook doet in tijden van stress of ellende. Het is een soort overleef stand waarbij je terugvalt op de patronen, gewoonten en gebruiken waarbij je zo min mogelijk hoeft na te denken en ondanks alles wat zich afspeelt om je heen door kunt gaan met je leven.

Dit was ook wat me opviel toen ik de nieuwjaarsdag op de automatische piloot beleefde. Je doet de dingen die je zo min mogelijk energie kosten en waarbij je niet na hoeft te denken. Je patronen, gewoonten en gebruiken bepaalden je dag. Voor veel mensen is het alleen iedere dag nieuwjaarsdag. Het is zo makkelijk om de dingen te blijven doen die je altijd doet. Al wil je iets veranderen in je leven, dan zal je ook iets moeten veranderen in je patronen, gewoonten en gebruiken. Ook voor je goede voornemens noodzakelijk. Je zult ofwel een actie moeten nemen ofwel anders naar iets moeten gaan kijken. Of beiden. Om het klassieke voorbeeld van afvallen en de sportschool er maar uit te poepen, je zult in actie moeten komen om af te vallen en andere voeding te kopen. Of als je wilt dat mensen je anders gaan behandelen en voor een volwaardig persoon aanzien, dan zal je dat eerst zelf ook zo moeten zien.

Gedragswetenschap

Weet je nog dat ik het in een van mijn laatste blogs had over het beïnvloeden van gedrag (lees hier)? Daarin noemde ik ook de naam van Robert Cialdini. Dr. Cialdini is een gedragswetenschapper die… het menselijk gedrag bestudeert. In zijn laatste boek ‘Pre-suasion’ verteld hij over zijn ‘guilty pleasure’, namelijk handlezen. Voor hem was handlezen een ideale manier om op feestjes en officiële gelegenheden, waar hij zich vaak verlegen of niet op zijn gemak voelde, in contact te komen met mensen.

Tot zijn grote verbazing bleek dat de dingen die hij mensen vertelde aan de hand van de lijnen op hun hand bijna altijd klopten. Als een rechtschapen onderzoeker betaamd, vroeg hij zich af hoe dat nou kwam en ging op onderzoek uit. Allereerst begon hij opzettelijk de eigenschappen van bepaalde lijnen op de hand door elkaar te mixen. De eigenschappen die bij de hart-lijn op de hand hoorden, wisselde hij bijvoorbeeld om met de eigenschappen van de hoofd-lijn op de hand. En nog steeds bleek bijna alles te kloppen wat hij zei en reageerde men bevestigend met schuldige knikjes!

De volgende stap was dat hij op een feestje een persoon twee keer begon te ‘lezen’. Een keer aan het begin van de avond en een keer wat later op de avond na enkele drankjes. Als test duwde hij bijvoorbeeld tegen de duim en gaf aan dat je aan de weerstand van de duim kon voelen dat de persoon tegenover hem vaak koppig was. Dit werd vervolgens bevestigd door de persoon zelf. Enkele drankjes later duwde hij opnieuw tegen de duim en gaf aan dat je kon voelen dat de persoon ook tamelijk flexibel was. Door dezelfde persoon werd dit opnieuw bevestigend beantwoord…

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou? Zoals Dr. Cialdini het zelf beschrijft: geen hocus, geen pocus, maar focus. Net als met de gestuurde vraag waarover ik laatst blogde, word je ook hier een psychologische eenrichtingsstraat ingestuurd. Eentje waarbij je altijd bij de gewenste conclusie komt. Net als bij de gestuurde vraagstelling ga je automatisch op zoek naar voorbeelden waarbij je koppig was, want de mens zoekt altijd bevestigend. Je zoekt naar treffers in plaats van missers. Andersom werkt dit precies zo: als je ‘tamelijk flexibel’ wordt genoemd, dan zoek je naar voorbeelden in je geheugen waar je ‘tamelijk flexibel’ was. En dit bevestig je ook. ‘Positive test strategy’ noemen ze dit.

Door naar bewustzijn…

Door naar bewustzijn. Want… eigenlijk is dit ook leven in “EN” waarover ik de laatste tijd vaker heb geschreven. Het klopt ook, je bent ook beiden, koppig en flexibel. Soms speel je een rol waarin je koppig bent, soms speel je een rol waarin je flexibel bent. Zie je ook hoe de dans van persoonlijkheden hierin terugkomt? De aspecten? Je bent beiden en tegelijkertijd… ben je geen van beiden. Je bent niet de spaken van het fietswiel, je bent de as. De essentie. Dat ten aller tijden weten en niet meer vergeten, ongeacht de situatie waarin je zit, is een belangrijk onderdeel van zelf-realisatie. Je niet langer conformeren met de rollen die je speelt.

Terug naar de goede voornemens

Want daar begonnen we ten slotte mee. We hangen aan elkaar van patronen, gewoonten en gebruiken. Hoe meer we op de automatische piloot leven, hoe meer we daarop terugvallen. Hoe meer we daarop terugvallen, hoe minder we stilstaan bij wat ons drijft, wat onze gedachten zijn en wie we willen zijn. Een ander bepaald dit dan voor ons. Een ander stuurt je. Een ander bepaald het beeld wat jij hebt van jezelf. Daarom… bewustzijn. Daarom… zelf-realisatie.


Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!