Zelf-realisatie - Als je oude leven niet meer past
29 november 2016 

Zelf-realisatie - Als je oude leven niet meer past

Zelf-realisatie kan een ‘bitch’ zijn. Herken je dit? Je kon vroeger zo van bepaalde dingen genieten, maar al de dingen die je ‘toen’ te gek vond, die interesseren je geen bal meer. Verlies van je passies. Je baan lijkt niet meer te passen en hetzelfde geldt voor veel van je vrienden. Je voelt je eenzaam, onbegrepen en hebt het idee dat er niemand is die helemaal doorheeft waar je nou precies doorheen gaat. Je oude kleren passen niet meer, maar je nieuwe tenue hangt nog in de fabriek aan de waslijn… Je staat in een split: het oude voldoet niet meer en het nieuwe heeft zich nog niet aangediend.

Dit is een blog voor de, zoals dat zo mooi heet, bewuste mens 😉 Als bovenstaande omschrijving voelt alsof ik het over jouw leven heb, dan zit je wat ik noem ‘in between’. En dat kan heel vervelend voelen… Je bent letterlijk op weg naar jezelf. Er komt meer van jou, van je eigen essentie of kern, in je leven. Het is het realiseren van jezelf: zelf-realisatie. Of ‘verlichting’ om er een meer bekende, populaire term tegenaan te gooien. En die term moet je heel letterlijk nemen. Je essentie bestaat uit puur bewustzijn. Je essentie heeft een onvoorwaardelijke passie om zich uit te drukken en te ervaren. Die passie van je Zelf trekt licht aan en licht trekt op haar beurt energie aan. Energieën vormen de bouwstenen van je fysieke werkelijkheid. Dat is spulletje waar alles wat je om je heen in de wereld ziet van is gemaakt. Als je bekend bent met mijn boeken dan komt dit proces je vast bekend voor.

Zelf-realisatie

Dit proces waarbij je dus meer van jezelf en daarmee meer licht, in jezelf brengt, gaat met heel veel verandering gepaard. De Crimson Circle heeft dit al eens mooi omschreven (www.crimsoncircle.com). Zie het proces van zelf-realisatie maar als een draak die alles verwoest wat het op zijn pad tegenkomt. Al je geloofssystemen, al je overtuigingen en conditioneringen, alles waarvan je dacht dat het ‘waar’ was, wordt met de grond gelijk gemaakt. De draak gaat meedogenloos te werk. Het fikt alles tot de grond toe af, net zolang tot er niets meer van je (oude) zelf over is. De draak is je grootste vijand en je beste vriend. Het brengt je terug bij jezelf, maar het laat een spoor van vernieling achter. De Engelsen hebben daar een mooie uitdrukking voor: ‘On my way to ascension I lost everything’. Nu weet je wat hiermee bedoeld wordt. Zo kan het namelijk voelen in je leven. Je verliest je baan, je partner, je vrienden en eigenlijk je hele oude leven. Het is een (vaak pijnlijk) proces van opnieuw geboren worden in jezelf.

 

zelf-realisatie

Last van je lichaam

Het proces wat zich in jou afspeelt is eigenlijk nauwelijks met het verstand te begrijpen. Het is als rijden met 180 kilometer per uur op de snelweg, terwijl ondertussen aan de auto gesleuteld wordt. En dat gaat niet ongemerkt voorbij… Het heeft een waanzinnige invloed op je lichaam. Grote kans dat je last hebt van allerlei onverklaarbare, kleine pijntjes. Knieën, schouders en bijvoorbeeld rug kunnen enorm onder dit proces te leiden hebben. Misschien ren je de laatste tijd wat vaker naar de dokter, of dokter internet :), in de hoop dat je iets krijgt voorgeschreven wat de last wat beter te verdragen maakt, maar als je in dit specifieke proces zit zal je arts niets kan vinden. En als je pech hebt neemt de arts met zijn rechtervoet een penalty en trapt een bom medicijnen naar binnen ‘die voor alles en nog wat goed zijn’ 🙂 Of je propt je vol met supplementen, omdat je je zo verdomde moe bent en het lijkt alsof die vermoeidheid nooit never over zal gaan. Lieve mensen, kap daarmee. Het enige wat je daarmee doet is een heel delicaat proces in de war sturen. Let op, kleine disclaimer, ik heb het hier over de bewuste mens die weet dat hij middenin dit proces zit (zie het maar net als met de blogs over spirituele depressie om het verschil te kunnen duiden met normale fysieke klachten).

Ontwaken uit de dierentuin

Misschien helpt dit voorbeeld om het proces nog iets tastbaarder te maken. Wat gebeurt er nou precies met dit proces van ontwaken. Ontwaken is letterlijk wakker worden. Stel je jezelf eens voor dat wij als mensen allemaal in een dierentuin zijn. We zitten in een kooi en ons hele leven lang zijn we bezig met die kooi iets beter, iets mooier, iets comfortabeler maken. Tot we op een dag wakker worden en ons realiseren dat de deur van die kooi al die tijd gewoon open stond. We hebben onszelf al die tijd in de kooi gehouden. Maar nu we eenmaal gezien hebben dat de deur niet dicht is, maar gewoon open staat, kunnen we niet meer terug. Maar het leven buiten de kooi is helemaal nieuw en kennen we niet, want we hebben ons hele leven lang in die kooi ‘gevangen’ gezeten (lees: we hebben onszelf gevangen gezet en/of we dachten dat we gevangen zaten). Oftewel… het oude past niet meer en het nieuwe kennen we nog niet. En het slechte nieuws is, je kunt het schudden dat je ooit terug je kooi in kunt gaan en doen alsof er niets aan de hand is 🙂 Het oude past niet meer, je hebt iets anders geroken en gevoeld. Het is een innerlijk weten dat er iets anders is.

 

zelf-realisatie

Proces van zelf-realisatie

Overigens kan ik je alvast een paar dingen beloven 🙂 Veel mensen die in dit proces van zelf-realisatie zitten en het voor geen meter naar hun zin hebben op deze aardkloot, zullen dit proces zien als een uitweg. Als een vlucht uit hun huidige omstandigheden. Daar wordt nog steeds gedacht dat als je dit proces eenmaal doorlopen hebt, je viooltjes zult poepen, over water zult lopen, door deuren heen jogt en je vleugeltjes groeit. Dat iedereen je aardig vindt en dat je alles weet. Dat is mentale masturbatie. Lieve mensen, dan ben je bezig met het verfraaien van de kooi in de dierentuin… Dat is een afleiding, een vlucht uit het dagelijks bestaan. Dat heeft niets te maken met het werkelijke proces. Dat is niet waar het om gaat en wat er gebeurt. Het proces van zelf-realisatie is een proces waarbij je meer van jezelf toestaat. Het is het leven in “EN” waar ik eerder al eens over schreef (lees hier). Je gaat dingen anders zien en beoordelen, je leert te kijken vanuit hoger perspectief: er zijn altijd meerdere waarheden. Je speelt je rollen anders (zie de dans van persoonlijkheden) en de aspecten die vroeger met je op de loop gingen, integreren en je hoort hun stemmen niet langer. Ze gaan niet langer meer met je op de loop. Het is verandering van binnenuit. Alles blijft hetzelfde en toch wordt alles anders. Of zoals een mooi Zen-gezegde het omschrijft: ‘Before enlightment cook food and chop wood, after enlightment cook food and chop wood’.

De oplossing

De oplossing om dit proces zo moeiteloos en pijnloos mogelijk te laten verlopen? Doe een stap opzij. Ga uit de weg voor… jezelf. Sta jezelf toe. De enige die je Zelf in de weg staat ben je zelf… Dit is zoveel groter dan wat je met je verstand kunt bevatten, ga dan ook niet proberen om dit als mens-zijnde te sturen. Laat het gebeuren. Als je gaat vechten tegen alles wat er aan veranderingen in je leven plaatsvindt, dan ga je huilend en schreeuwend kopje onder. Je blaast op.

zelf-realisatie

Je bent niet gek aan het worden

Ik heb hier veel te weinig ruimte om ook maar enigszins in de buurt te komen van wat er allemaal speelt, maar ik hoop dat dit net genoeg is om te laten weten dat het een heel natuurlijk proces is wat zich in jou ontvouwt en dat je niet gek aan het worden bent. Dat je lichaam niet uit elkaar aan het vallen is, of eigenlijk wel 🙂 maar niet op de manier die je misschien denkt. Om te laten weten dat je uit de kooi in de dierentuin aan het stappen bent en dat de draak een fikkie aan het stoken is in je leven. En om te laten weten dat je niet alleen bent. Nooit zult zijn. Je bent met ‘je Zelf’.

Bevoorrecht mens

Je bent, in mijn ogen, een bevoorrecht mens als je je er bewust van bent door wat voor proces je gaat. Het gros van de mensheid denkt nog vast te zitten in de kooi in het dierentuin, terwijl er een volledig onbewuste en onverklaarbare impuls is die aangeeft dat het anders moet. Dat er meer is. Die impuls voelen en geen idee hebben van ‘hoe, wie, wat, waar’, geeft een heel unheimlich en onrustig gevoel. En dan krijg je wat je nu ziet op het wereldtoneel, of het nou gaat om extreem rechts in Duitsland of Frankrijk, Brexit of de verkiezing van Trump: het moet anders. Systemen, organisaties en structuren moeten anders. Het is een roep om verandering van binnenuit en voor die verandering moet eerst de hele boel op de schop. In je binnen- en buitenwereld. En dat is wat je ook terugziet in je eigen leven.

 

INVESTEER IN JEZELF! Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt! https://genezenonline.nl/boeken/

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen

  

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Tini Kox
Door

Tini Kox

op 29 Nov 2016

Dank je wel voor dit verhaal. Dit is precies wat ik ook heb doorstaan. Maar ik ben nu zover dat ik alles achter me heb gelaten en ik heb nu een fantastisch leven.

Ineke
Door

Ineke

op 29 Nov 2016

En als je dan je gezin in de steek laat en je huwelijk stuk maakt? Vrienden en familie achter je laat maar ze wel mist! Hoort dat ook bij de zelfrealisatie? Is dat een logisch gevolg? Dat zou toch anders kunnen? Is dit een soort midlife wat hier in het artikel wordt beschreven?

Meta
Door

Meta

op 29 Nov 2016

Natuurlijk kan het anders ... alleen vergt dat zó een groot bewustzijn van de mensen om je heen - dat kan je niet van ze vergen

Linda Persoon
Door

Linda Persoon

op 29 Nov 2016

Franklin, je blog is weer eens helemaal raak, haalt de essentie er uit. Zo toepasselijk op m'n huidige situatie en wat er met mij bij vele mensen gaande is. Inmiddels zit ik alweer 5 maanden zonder werk ondanks m'n nog jonge leeftijd en uitgebreide CV, je wel zo nu en dan een baantje vindt maar dat niet "loopt", een sollicitatiegesprek voor een mooie functie, precies aansluit bij je CV, waar je alles uit de kast trekt, maar er "net niet bij komt". Een voorbeeld van "de kooi verbeteren". Dus ja, dan ben je steeds weer op jezelf aan gewezen. Heb je geen andere keus dan je gevoel, intuitie te gaan volgen. En dat is eigenlijk heerlijk! Want dat geeft zeker die vrijheid die jij benoemt! Vooral niet te moeilijk gaan denken, wat bij je past (dat heb ik afgelopen jaren gedaan en dat gaf mij een burnout). Voelen waar je het warm van krijgt en die droom realiseren hoor je steeds vaker om je heen. Dus dan gaan we dat maar doen, dat deurtje van de kooi uit vliegen ;-) ...

Connie Janssen
Door

Connie Janssen

op 29 Nov 2016

Er zijn altijd een aantal woorden die binnen komen. En laat dat nu het volgende stapje zijn. Ik ben ook moe en wil mijn lichaam volgooien met supplementen. Het enigste wat werkt is rustig ademhalen en kalm blijven.

Franklin
Door

Franklin

op 29 Nov 2016

Lieve mensen, dank voor al jullie mooie reacties! Normaal probeer ik de reacties even apart te beantwoorden, maar in dit geval doe ik het even zo. Het onderwerp is ook zo veelomvattend, (te) lastig om de losse vragen kort te beantwoorden. Als je het proces wat in het blog beschreven staat naast je eigen leven kunt leggen, dan weet je ook dat het af en toe behoooorlijk pittig kan zijn :) Het blog had echt als doel om je te laten weten dat je niet de enige bent en dat geeft somehow altijd een fijn gevoel. En ik wil je een hart onder de riem steken. Je loopt op een bijzonder pad, maar soms kan dat eenzaam aanvoelen. Niet vergeten, je bent nooit alleen :) Het lijkt misschien af en toe onnatuurlijk waar je doorheen gaat, maar eigenlijk is het precies andersom: je gaat van een onnatuurlijke staat terug naar een natuurlijke staat van zijn en petje af daarvoor! En niet vergeten: blijf lachen, dat brengt vastzittende energie in beweging :)

Elly
Door

Elly

op 30 Nov 2016

Wat een mooie blog weer. Ik ben nu de alchemie van ziekte aan het lezen, vind het een heel mooi boek! Nog een vraagje! Je schrijft " het lichaam vol gooien met supplementen" is niet verstandig! Vaak doet iemand dat om dat zij denken dat die de "klachten" oplossen. Staat dit dan het "zelfhelend vermogen" van het lichaam in de weg! Is het geen gebrek aan "iets?" Succes verder, ik ben blij met jouw mails/boeken!

Franklin
Door

Franklin

op 30 Nov 2016

Klopt Elly, je zegt eigenlijk tegen het lichaam 'je kan het niet alleen' waarop het lichaam zegt, 'ik doe een stap achteruit'. Let op: dit proces is delicaat in die zin dat je goed moet onderscheiden wat te maken heeft met het proces uit dit blog en wat hoort bij de dagelijkse gang van zaken in het gewone leven. Om lekker te overdrijven: als je 5 avonden achter elkaar laat naar bed gaat met drank op, dan is het logisch dat je moe bent en je fysiek rammelt... De maatregelen die je dan neemt staan los van het proces wat ik beschrijf.

Elly
Door

Elly

op 01 Dec 2016

Bedankt voor je reactie! Alcohol is gelukkig niet aan de orde in "mijn" leven. Maar er zijn mensen die alcohol "gebruiken" als medicijn (dan voelen zij minder).

Astrid
Door

Astrid

op 30 Nov 2016

Het is fijn om te horen dat je niet alleen bent met deze worsteling

Linda
Door

Linda

op 02 Feb 2017

Franklin, Update: Het is gelukt hoor; gewoon blijven dromen en dan vlieg je vanzelf dat kooitje uit ;-) Na een halfjaar "vakantie" (ik noemde het bewust vakantie), in januari het soort baan gevonden waar ik al jaren op hoopte, en na vorig jaar wat cursussen gevolgd te hebben, nu officieel begonnen met m'n studie. Droom al heel lang professioneel kinesioloog te worden, dus wat houdt me tegen? ;-) Als je er maar in gelooft, vertrouwen blijft houden. Mijn motto: houd moed, dan komt het goed, net als thee is altijd okee maar dat terzijde ;-)

Franklin
Door

Franklin

op 16 Feb 2017

Geweldig om te lezen Linda, thx voor de update ook!

Linda
Door

Linda

op 15 Aug 2017

Franklin, zie net het mailtje; dankjewel dat je dit blog nogmaals in the spotlights zet!

Franklin
Door

Franklin

op 16 Aug 2017

Graag gedaan Linda!

Tiny Brunink
Door

Tiny Brunink

op 15 Aug 2017

Beste Franklin, dit is nu net wat ik even nodig heb na mijn hectische verhuizing naar een veel kleinere benedenetage vanwege mijn COPD. Er "moet" achteraf nog laminaat in gelegd worden dus alles moet er opnieuw uit om dit te realiseren :( Allemaal onwennigheid en andere mensen om mij heen en een boel stress. Terwijl achteraf alles zo goed geregeld was door lieve mensen die alles vrijwillig hebben gedaan... Had drie trappen te gaan in mijn vorige woning en mis ze nu als kiespijn maar geeft ook minder beweging. Ga nu weer 2 keer per week naar de fysio-fitness en probeer op een andere manier mijn beweging te krijgen. Toch is het allemaal ANDERS en vreemd en niet altijd plezierig... langzaamaan vlieg ik uit mijn kooi en dat voelt goed. Dankjewel voor je wijze woorden (y)

Franklin
Door

Franklin

op 16 Aug 2017

Dank voor je reactie Tiny, middenin een proces dat zeker niet makkelijk is, maar war je wel steeds een stukje vooruit gaat. Blijf dat iig in de gaten houden!

lein
Door

lein

op 15 Aug 2017

wat ontzettend herkenbaar mar zo moeilijk om mee om te gaan. 4 jaar geleden uitgezaaide borstkanker gehad maar heb het gered. een beperking in mijn arm aan over gehouden. mijn baan er door verloren, mijn huwelijk met een narcistische pdd nosser is over en uit, zit met een dochter in een oud vochtig huisje met 1 slaapkamer, leef van een minimaal inkomen, krijg van diverse mensen en instanties beloftes dat ze me gaan helpen met het zoeken naar werk maar blijken allemaal loze beloftes te zijn. de ene na de ander laat me vallen. sta er alleen voor. voel me zo ontzettend leeg wanhopig en eenzaam en heb geen idee hoe nu verder. hoe kan ik dit als een prachtig proces gaan zien?

Franklin
Door

Franklin

op 16 Aug 2017

Hoi Lein, als eerste dankjewel voor het delen van je verhaal. Begrijp je pijn en frustratie helemaal. Alles in je leven lijkt zich in een glijdende schaal naar beneden te bevinden waar bovendien geen einde aan schijnt te komen... Veel te weinig tijd en ruimte hier om iets dat zo gecompliceerd is als dit op te lossen met een paar woorden en uiteraard ken ik je hele situatie niet, het enige wat ik aan kan geven is dat je even terug moet naar de absolute basis. Je kijkt door een koker naar je leven waarin alles uit elkaar lijkt te vallen en niets positiefs meer aan te ontdekken valt. Dat is dan ook hoe je je leven beleeft. Je moet weer even vaste grond onder de voeten krijgen. Je weer gaan richten op de kleine dingen die wel positief zijn, anders zie je simpelweg veranderingen en kansen niet. Je mist dan de mogelijkheid om uit je situatie te komen. Zo simpel werkt het. Zo maar een voorbeeldje uit je situatie, ik kan me bijvoorbeeld ook voorstellen dat het tegelijkertijd heerlijk is om van je relatie af te zijn. En dat zich nu deuren kunnen openen voor iemand die wel bij je past. Dingen anders gaan bekijken. Check de reacties eens bij deze blog. Meerdere mensen hebben te maken met elementen in hun leven die jij ook aangeeft, maar gaan dar allemaal op hun eigen manier mee om. En alles is goed uiteraard! Het is leren van elkaar. Uit de reacties kun je ook halen dat je niet alleen in je situatie zit, misschien geeft dat nog steun en houvast. En dat het uiteindelijk goedkomt. Als laatste toch goed nog even aan te geven dat het blog uiteindelijk gaat over volledig teruggeworpen worden op jezelf en dat is waar je je reactie ook mee afsluit. Je hebt bijna alleen jezelf nog. Het proces omarmen in plaats van ertegen te vechten is belangrijk. Veel in dit proces begint ook bij eigenwaarde en eigenliefde, goed om bij jezelf na te gaan hoe je dit bij jezelf ervaart. Dat is wat je in je leven weerspiegelt krijgt. Check ook eens in hoeverre je je alleen afhankelijk opstelt van instanties of neem je zelf het heft in handen? Heel veel sterkte Lein!

Reactie plaatsen