Het is niet van jou - Het externe proces van je gedachten

Het is niet van jou. Dat is ook de boodschap van dit blog. De reden hiervoor (en van mijn laatste twee blogs) is om een grote in- en externe schoonmaak te houden van alles wat niet van jou is. Dat heeft een doel. Veel mensen dragen zo gigantisch veel met zich mee. Dat zorgt niet alleen voor een enorme schaduw over het leven, maar ook voor een last waar veel mensen bijna onder bezwijken. Schuldgevoel, verantwoordelijkheidsgevoel, zorgen, noem maar op.   

Al deze dingen komen voort uit je gedachten. Je gedachten zorgen ervoor dat je bepaalde gevoelens en emoties ervaart. In mijn vorige blog, over onder andere het spinnenweb, heb ik een andere manier laten zien om daarmee om te gaan. Je gedachten zijn niet echt.

In het blog over het spinnenweb en in mijn vorige blog ging het vooral over de interne of ‘binnenkant’ van je gedachten. De rollen die je speelt en de gedachten die daarbij horen over jezelf. Inclusief (ver)oordelen. Maar er is ook een externe of ‘buitenkant’ van je gedachten. Die gaan vooral over je gedachten over anderen en wat je jezelf aan de hand daarvan oplegt. Vooral over alles wat je voor en door anderen op je neemt wil ik maar een ding zeggen: het is niet van jou!  

>> zie hier het eerste blog over het spinnenweb

>> zie hier het tweede blog over het spinnenweb

 

Het is niet van jou

Waarom is het leven vaak zo’n strijd? De reden heeft vaak te maken met het feit dat je vasthoudt aan dingen die niet van jou zijn.

Wat neem jij op je van anderen? Welke lasten en schulden draag jij met je mee? Laten we eens wat voorbeelden bekijken. Wie ben jij in dit verhaal?

Een eerste voorbeeld. Ik ken mensen die zo’n enorme compassie voelen voor anderen, dat is iets prachtigs, maar het creëert ook een identiteit voor je: ‘De goede samaritaan’. De goede jij. Maar wat je draagt voor anderen is niet van jou. En dat betekent niet dat je onverschillig bent of wordt, het betekent simpelweg dat je het niet meer voor hen draagt. Ik begrijp hoe lastig het is dit los te laten, want het heeft jou ook vormgegeven, het is een identiteit, maar laat het los.

Familie. Het is niet aan jou om je familie te ‘redden’. Wat neem je allemaal op je voor je familie? Welke gevechten ga je aan voor of juist met je familie? Wat probeer je te bewijzen? Wat probeer je op te lossen? Het is niet aan jou om je familie ‘vrij te maken’. Als je jezelf vrijmaakt, is dat het grootste geschenk wat je hen kunt geven: je bent een standaard voor hen geworden. Hoeveel je ook van ze houdt, het is niet van jou. Stop met die gevechten. Het is niet van jou. Zelfs niet als de lasten die je draagt met je kinderen te maken hebben. 

 

 

Ben jij een persoon die zich altijd zorgen maakt om anderen? Om alles en iedereen? Waarom? Al die zorgen zijn als een trui die niet meer past, maar waar je maar aan blijft haken en breien. Waarom zou je vast blijven houden aan al die zorgen? Waar je je zorgen om maakt is niet van jou. Overweeg in alle eerlijkheid eens of het zorgen maken niet alles te maken heeft met de angst om los te laten en de angst dat er dan niets van je overblijft.

Voel je je angstig en ‘zwak’? Kwetsbaar? Heb je daarom een masker gecreëerd waarin je het allemaal wel weet? Heb je daarom een aspect gecreëerd dat precies het tegenovergestelde doet? En rol waarin je grappig bent of hard voor jezelf en anderen? Of ben je de grote initiator en afleider voor iedereen? Terwijl je voelt dat het van binnen niet klopt? Ook al ziet niemand het, als dit verhaal over jou gaat weet je waarover ik het heb. Laat het los. Het is niet van jou. De rol is niet van jou.

Heb je misschien een levensfilosofie waarin je gelooft in vorige levens? En heb je het idee dat dit je beïnvloed? Dat je er nu nog last van hebt? Laat het los. Dit is jouw leven. Nu. Is het zo simpel? Ja, zo simpel is het.

Of ben je misschien altijd aan het vechten met de buitenwereld? Ben je een krijger, altijd bezig gezien te worden en jezelf te bewijzen? De ‘wounded warrior’. Stop ermee , het is niet van  jou. Het hoort bij een rol.

Ben je altijd bezig met anderen redden? Met de wereld te redden? Laat het los. Laat het los. Het is niet van jou.

  Wat is wel van jou?

Ik kan eindeloos doorgaan met het geven van voorbeelden, maar wat is dan wel van jou?

Wat jij kiest. Wat jij kiest…

Jij bent de constante factor. Kun je je dat nog herinneren uit de boeken en eerdere blogs? Energie komt en gaat en je kiest daaruit wat je hebben wilt. Je bent geen energie, je gebruikt energie.

Al het andere laat je los. Het is niet van jou. Ken je het gevoel dat er een situatie op je pad komt en je niets doet? Je er niet tegen vecht en je het gewoon loslaat? Dan weet je ook dat het ‘probleem’ zich vaak moeiteloos oplost. OMDAT je er niet tegen vecht en je het loslaat,

Als er iets langskomt in je leven vraag ik je om te voelen wat wel van jou is. Ik vraag je om te voelen wat het is dat jij wilt. Waar jij voor kiest. Voor jou. Voor jezelf. Dit helpt je te beseffen wat je wel wilt en te kiezen voor wat wel van jou is.

Al de dingen die je overneemt van anderen, ook al is het uit de goedheid van je hart, zijn niet van jou. Het zorgt er alleen maar voor dat er een dikke laag smurrie en troep over je hart wordt gevormd en dit verhindert je om jezelf en het leven te voelen.

Waar blijf je aan vasthouden?

Als er omstandigheden en gebeurtenissen zijn in je leven waar je aan vast blijft houden, ook als je weet dat het je niet dient en dat het niet goed voor je is, dan levert dat je blijkbaar iets op. Misschien geeft het je een bepaalde status of identiteit, misschien heb je dan iets om tegenaan te schoppen in het leven, iets wat je de schuld kan geven of waardoor je in een slachtofferrol kunt blijven. Wat het ook is, het zorgt er in ieder geval voor dat je in een zich herhalend patroon blijft vastzitten.

 


Het dient je op een bepaalde manier, anders zou het er  niet zijn. Niet als je jezelf ziet als schepper en vormgever van je leven. Of het nou gaat om verslaving, problemen met relaties, een depressie of wat voor onbalans dan ook, je haalt er iets uit voor jezelf. Comfort, zelfopgelegde pijn en kastijding, het maakt niet uit wat het is. Wat ik schrijf klinkt misschien hard en confronterend, maar dat is soms nodig om uit een cirkel te komen.

Als je besluit los te laten wat niet van jou is, als je besluit los te laten waar je je identiteit aan ontleent, dan besef ik me dat je je misschien naakt voelt. Incompleet. En dat is hoe het ook moet voelen. Het betekent dat de smurrie van je af aan het vallen is en je terugkomt bij je eigen essentie.

Dit blog gaat over de ‘buitenkant’ van je gedachten. Over wat jij allemaal overneemt van anderen, terwijl dit niet hoeft. Ik heb hier maar beperkt de ruimte, maar het is een kleine aanzet om je aan het denken te zetten over de rollen die je speelt naar anderen toe en de patronen die daarbij horen.

Terug naar de Dans van Persoonlijkheden

Nog even terug naar de Dans van Persoonlijkheden uit het vorige blog ( klik hier als je dat nogmaals terug wilt lezen). Probeer de dans van persoonlijkheden zoals altijd te vertalen naar iets wat je kent en herkent. Haal de situaties in je dagelijks leven eens naar boven waarin je bijvoorbeeld een dochter of zoon bent en in een bepaalde verhouding staat tot je ouders. Of een situatie waarin je contact hebt met een vriend of vriendin uit je schooltijd. Of denk eens aan je werk en de omstandigheden waarin je contact hebt met een collega, al dan niet je baas. Of herinner je eens een leuke avond uit met een hartsvriend(in).

 

 

In al deze situaties is je gedrag anders. In sommige situaties kun je je weer het kleine meisje of de kleine jongen voelen met alles wat daarbij hoort. In andere situaties kruip je misschien in een slachtofferrol of stel je jezelf juist dominanter op dan normaal. En in sommige omstandigheden en bij sommige gebeurtenissen kun je jezelf kwetsbaar opstellen, jezelf helemaal openstellen en laten zien.

Zie je dat in al deze situaties je een bepaalde rol speelt? De spaken van het fietswiel uit mijn vorige blog? Met alle overtuigingen en conditioneringen die daarbij horen? Hoe vaak ben je je op het moment zelf bewust van de rol die je speelt en hoe vaak sta je er op dat moment bij stil dat het maar een rol is? Vaak ga je namelijk helemaal in die rol, in die illusie, op. Maar als je dit leest, kun je jezelf er dan ook in verplaatsen dat de gedachten die bij die rollen horen, de rollen die je gedurende de dag speelt, eigenlijk niet ‘echt’ zijn? Zodra je je uit die rol terugtrekt en je bent jezelf daar bewust van, dan veranderen ook je gedachten en alles wat daarbij hoort.

Onthoud dat bij iedere rol die je speelt er ook een soort ‘basis’ is. Dat is wat ik je essentie of pure bewustzijn noem. Ook daar kun je op ieder moment en in alle omstandigheden contact mee maken. Dat is eigenlijk het enige wat je hoeft te onthouden.

Zodra je contact hebt met jezelf, zul je direct merken dat je kunt lachen om de dingen waar je je daarvoor misschien nog enorm over kon opwinden. Of dat nou een onbeschofte medewerker is in een restaurant of een glas dat je uit je handen laat vallen. In de as van het fietswiel, als je je in je essentie bevindt, is dit niet belangrijk.  

Nog een laatste stap

We gaan nog even naar de hogere school van bewustzijn 🙂 Als je voelt, weet en begrijpt wat de Dans van Persoonlijkheden is en doet, kun je er dan ook bij dat de gevolgen die bij een specifieke rol of aspect horen niet van jou zijn? In je essentie, in de as van het fietswiel, bestaan rollen en gevolgen namelijk niet. Gevolgen komen voort uit de rollen die je speelt. Afstand nemen van de rollen die je speelt, is ook afstand nemen van de gevolgen.

Al de zooi, al de problemen, al de zorgen. Al de problemen met geld, relaties, familie issues, al de problemen met gezondheid, het zijn de gevolgen die horen bij bepaalde rollen die je speelt. Als je gaat beseffen dat het slechts rollen zijn, dan kun je er afstand van nemen. Dan prik je door de illusie heen. Dan is het niet langer wie en wat je bent. En als resultaat daarvan maak je andere keuzes. Je creëert ruimte. Voor jezelf.

Het is een beetje zoals het verhaal over ‘Zijn’ en ‘Doen’ in mijn boeken. Als je deze stap kunt maken gaat dit zoveel voor je doen! Je kunt dan van zoveel dingen in je leven die je niet meer dienen afstand nemen.

Succes!

Als je niet voor je lichaam zorgt, waar moet je dan leven? ” – Mees, 5 jaar

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen