Wijsheid is een innerlijk fenomeen - Inspiratie vitaminen en innerlijke wijsheid
24 augustus 2012 

Wijsheid is een innerlijk fenomeen - Inspiratie vitaminen en innerlijke wijsheid

Wijsheid is een innerlijk fenomeen. Mensen vragen mij vaak wat het grote geheim van wijsheid is. Het geheim achter persoonlijke groei en bewustzijn. Dit is waar het allemaal om draait: het geheim van wijsheid ligt in het destilleren van de essentie uit je ervaringen. Je hebt de essentie, de kern, uit je ervaringen gehaald.

Wijsheid en gedestilleerde wijsheid

Je ‘destilleert’ datgene wat werkelijk belangrijk is uit je ervaringen. Daar komt de term ‘gedestilleerde wijsheid’ vandaan. Ik zal in een andere blog dieper ingaan op het fenomeen gedestilleerde wijsheid. Bovendien komt het onderwerp ook in mijn boeken terug.

wijsheid

Een oefening om kernachtig de gedestilleerde wijsheid uit je ervaringen te delen is om in een beperkte ruimte (140 tekens) de essentie van je ervaringen, gedachten en overpeinzingen op te schrijven. De beperkte ruimte dwingt je bij de kern te blijven. Een mooie oefening om te blijven bij waar het werkelijk om gaat.

Vakantie

Zonder stil te staan bij je ervaringen kun je ook de wijsheid er niet uit destilleren. Zelfreflectie is een vereiste. Noodzakelijk ook voor het genezen van ziekte. Neem tijdens een vakantie bijvoorbeeld eens de gelegenheid om (soms) even tijd voor jezelf te nemen. Hieronder vind je een willekeurige greep uit een aantal uitspraken. Lees ze eens door, misschien kunnen ze als inspiratie dienen om de essentie uit jouw eigen leven te destilleren.

 • ‘Ontastbare zaken’ zijn een innerlijk fenomeen, zoek het daar dan ook.
 • Soms heb je (oude) dromen na hard werken kunnen realiseren. Kun je ze ook weer loslaten als ze je nu in de weg staan?
 • Misschien niet leuk om bij stil te staan, maar… maak van anderen niet de bouwstenen van jouw leven. Zij hebben recht op hun eigen leven.
 • ‘Als we nooit genoeg hebben aan onszelf, maakt ons dat niet (spreekwoordelijk) tot slaven van anderen?’
 • Teleurstelling helpt je duidelijk te krijgen wat je (onbewust) had verwacht en gehoopt.
 • Waarom zou je vechten met anderen, je levert met jezelf immers al strijd genoeg…
 • Probeer wat meer te denken in ervaringen, dat haalt een hoop druk bij jezelf weg over alles wat ‘goed of slecht’ is in je leven.
 • Laat je niet gek maken door de ‘prestaties’ van anderen. Zelfpromotie is ‘in’, maar dit  schept een onrealistisch beeld. Je daaraan meten geeft onrust en druk.
 • Je kunt niet weten wat je niet hebt bereikt…als je het niet hebt bereikt :) Treur er dus ook niet om…
 • Probeer voor jezelf wat vaker de kunst van het weglaten te beoefenen: je leven wordt er overzichtelijker door.
 • ‘Als je denkt dat ‘avontuur’ gevaarlijk is, probeer routine…dat is dodelijk…!’
 • De legendarische bokser Mohammed Ali zei het al: blijven bewegen, dan kunnen ze je niet raken… #durfteveranderen
 • Leuke insteek: Tegenspoed versterkt je karakter niet, maar haalt het naar boven… Zit ook wel wat in toch :)?
 • Hoe kan je nou voor jezelf opkomen als je niet zegt wat je denkt? Speak up!
 • Als je de hele dag op zoek bent naar een stuk ‘acceptatie en begrip’, van je relatie en kinderen tot je collega’s en de mensen op straat aan toe, vraag je dan eerst eens af of je jezelf accepteert en begrijpt. Begin bij de basis: stukkie zelfliefde…
 • “Don’t say you don’t have enough time. You have exactly the same number of hours per day that were given to Helen Keller, Pasteur, Michelangelo, Mother Teresa, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, and Albert Einstein.” ~ H. Jackson Brown Jr.

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!   

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Vaccinaties en ziekte
Door

Vaccinaties en ziekte

op 16 Apr 2013

[...] die je zelf ook hebt. De essentie is uit de ervaringen gedestilleerd: wijsheid (zie ook de blog Wat is wijsheid?). Waar het op neerkomt is het volgende: ons lichaam vervult zijn taak wel. Het zijn onze eigen [...]

Reactie plaatsen