Dementie of Alzheimer - Wat wil dementie of Alzheimer vertellen?
24 september 2024 

Dementie of Alzheimer - Wat wil dementie of Alzheimer vertellen?

Waardevolle boodschap voor iedereen die een geliefde met dementie of Alzheimer heeft en door een moeilijke periode gaat.

Iets wat ik me namelijk heel goed voor kan stellen. 

Een door mij geliefd persoon in mijn nabije omgeving heeft hier ook mee te maken en de ‘aftakeling’ is soms moeilijk om te zien. 

Wat ik met je wil delen is een andere manier om naar dementie of Alzheimer te kijken. Vanuit ‘spiritueel’ of hoger perspectief. Bij dementie of Alzheimer spelen namelijk een aantal belangrijke elementen een rol. 

Mogelijk geeft dit een stukje rust en innerlijke vrede. 

Let op: lees dit alleen als je een holistische en spirituele levensfilosofie hebt, anders ervaar je het misschien als confronterend of beledigend of i.d. en dat is nu juist niet de bedoeling.

Wat wil dementie of Alzheimer je vertellen?

Dementie of Alzheimer krijg je niet ‘toevallig’. Er zit een idee achter. Ik zou bijna zeggen, een strategie. 

In zijn algemeenheid krijgt een persoon pas te maken met dementie of Alzheimer op latere leeftijd. In de laatste fase van zijn of haar leven.

Dat is niet voor niets. 

In veel gevallen spelen weerstand en angst voor de dood een grote rol.

Het leven op aarde is een leven van focus

Ons leven op aarde, als mens, is een leven van focus. 

We hebben een bepaalde perceptie en op basis van die perceptie beleven we ons leven op een bepaalde manier en doen we onze ervaringen op. We kijken door een verrekijker. We zien wat we willen zien en op basis daarvan trekken we die ervaringen, omstandigheden, gebeurtenissen en ontmoetingen aan. 

Ik heb ooit in een blog geschreven dat als je je perspectief wilt verruimen, je deze metafoor als oefening kunt gebruiken. 

Maak van je hand een verrekijker en zet die tegen een oog. Dat is hoe je je leven beleeft. Je focus op dat ene stukje dat je ziet. Haal daarna je hand weg en zie wat je dan ziet: het grotere geheel. Dat is er al die tijd al, maar nu zie je het pas. Dit is een metafoor voor het perspectief van waaruit de meeste mensen leven. 

Nogmaals, we leven in extreme focus. 

Wat gebeurt er bij dementie of Alzheimer?

Bij dementie of Alzheimer vergeten we. 

De extreme focus die we gebruiken tijdens ons leven op aarde brokkelt af. De weerstand brokkelt af. We kijken niet zo ver meer vooruit. 

Als je (grote) angst voor de dood ervaart, kun je je wel voorstellen dat dit een hele verzachtende en goede manier is voor een persoon om laaaangzaam afstand te nemen van het leven.  

Het is dus eigenlijk een hele mooie, ingenieuze strategie, om zachtjes de angst en weerstand tegen de dood los te laten.

Vaak zie je dat vooral mensen die actie georiënteerd zijn, zich verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen en graag de controle willen houden, veel weerstand hebben en ervaren als het gaat over de dood. Want de dood is nu eenmaal het grote loslaten...


Dementie of Alzheimer


The long way home

Ze noemen dementie of Alzheimer ook weleens ‘The long way home’.

Vaak is er een lange, geleidelijke weg, waarin iemand steeds verder afstand neemt van zijn leven en geliefden. Er is veel tijd om afscheid te nemen en er is veel tijd om te wennen aan dat afscheid. 

Eigenlijk iets heel moois toch?

Waarom ‘kiezen’ voor dementie of Alzheimer?

Dementie of Alzheimer treedt meestal op in iemands laatste levensfase. Een leeftijd waarop we al veel hebben meegemaakt en al wat ouder zijn.

Iemand is opgegroeid in een andere tijd. Een tijd waarin alles anders was en anders werkte. 

Al deze veranderingen en de snelheid waarmee dat gebeurt, hebben een grote impact op iemand. Dat is best heftig. 

Als je uitzoomt en iemand kent met dementie, kun je bovenstaande misschien ook wel plaatsen? 

Wat er gebeurt, is dat er eigenlijk een soort kloof ontstaat tussen wat je aankan en wat het leven van je vraagt en is geworden. 

Iemand trekt zich als gevolg daarvan langzaam terug. Ze trekken zich terug uit de ‘chaos’ in hun/het leven. Er is te veel ‘gedoe’.  

Wat gebeurt er vervolgens met jou en mij? Als mens en geliefde van een persoon met dementie of Alzheimer? 

We hebben het idee dat we moeten helpen. Toch? Dat we iemand ‘beter moeten maken’. De dementie moet oplossen en genezen. 

Aaah, maar wat doet dat met de persoon in kwestie?

Die persoon heeft het idee dat hij jóú juist een dienst verleent. Door de chaos te verwijderen uit je leven. Het simpel en overzichtelijk te maken en het ‘gedoe’ te elimineren. 

Dit geeft al een heel ander perspectief op dementie en Alzheimer. 

Wat jij kunt doen

Hoe ervaren wij dit als geliefde? Iemand begint steeds meer te veranderen en - laten we eerlijk zijn - levert steeds meer ‘gedoe’ op. 

Zie je de parallel? Je geliefde wil het gedoe uit zijn of haar leven en jou dat gedoe ook besparen, want dat gedoe is wel het laatste waarmee de persoon waar je zoveel om geeft je wil opzadelen. 

Júíst niet!

Als de persoon met dementie voelt - en dat gebeurt - dat hij of zij de reden is dat jij het contact met jezelf verlies door alle zorgen, verdriet en gedoe, dan doet dat veel pijn. Hij of zij wil je die zorg of last helemaal niet bezorgen. 

Die afhankelijkheid is bovendien wel het laatste wat een persoon met dementie of Alzheimer wil. Het is vanuit het perspectief van de ziel juist een keuze van grote onafhankelijkheid, van soevereiniteit, om deze keuze voor zichzelf te maken!

Het grootste geschenk die je iemand met dementie of Alzheimer kunt geven, is verbonden te blijven met je Self. 


Dementie of Alzheimer


Voor jouw persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn

Altijd belangrijk, een bijdrage aan onze persoonlijke groei 🙂

Allereerst: het moge duidelijk zijn dat het vanuit menselijk perspectief hartstikke verdrietig kan zijn als je (langzaam) van iemand afstand en afscheid moet nemen. 

Iemand gaat gemist worden en de levenslange verbinding die je misschien gehad hebt, wordt verbroken. Natuurlijk speelt het een rol welke levensfilosofie je hebt, maar het aardse gemis mag en kan er absoluut zijn.

Dat gezegd hebbende… gevoelens die jij hebt ten aanzien van dit onderwerp, dementie en Alzheimer, zeggen altijd wat over… jou. Het zijn immers jouw gevoelens.   

Komt ‘ie. 

Iemand met dementie of Alzheimer vertoont 'afwijkend gedrag’. Dat is voor veel mensen moeilijk om te zien, want we willen dat alles ‘normaal’ is en bij het oude blijft. Dat alles blijft zoals we dat kennen en zoals dat altijd is geweest. Maar iemand met dementie trekt zich daar niets van aan en gaat ook geen ‘normaal gedrag’ meer vertonen. 

Lang verhaal kort, als alles is en blijft zoals het altijd is geweest, dan voel JIJ je beter. 

Alleen… dat het niet werkt voor jou, wil niet zeggen dat het niet werkt voor hem of haar. 

Zoals je hebt kunnen lezen, dementie of Alzheimer is niet iets wat ‘zomaar' gebeurt. Als je dat kunt accepteren en die ander door zijn eigen proces kunt laten gaan, is dat een prachtige vorm van onvoorwaardelijke liefde. 

Als iets buiten jezelf moet veranderen om gelukkig te zijn - hoe dicht iemand ook bij je staat - dan is er… nog werk aan de winkel 😀 De angst die je voelt voor verandering en de (nabije) toekomst en wat dit allemaal voor JOU betekent, is waar je vaak het meeste last van hebt. 


Dementie of Alzheimer


Niets gaat ooit verloren

Dat geldt voor ideeën en gedachten, maar al helemaal voor personen. Je verlaat je fysieke aanwezigheid simpelweg voor de non-fysieke werkelijkheid die er altijd al was en is geweest en waar jij zelf ook - net als ieder ander persoon - altijd weer naartoe terugkeert. 

Het ontwaken uit de droom zoals het zo mooi wordt genoemd. 

Dementie of Alzheimer is een exit strategie

Zoals ik net al schreef: we gaan allemaal dood en we hebben allemaal onze eigen ‘strategie’ of exit plan om daar te komen. 

Dementie of Alzheimer is één van de manieren om daar te komen en nog een ingenieuze strategie ook, als je bedenkt dat daarmee de weerstand en angst voor de dood wordt verzacht en langzaam losgelaten.  

Ieder mens komt en gaat alleen. Het is misschien een cliché, maar wel waar. Net als dat we allemaal zeker weten dat er een moment komt waarop we ons fysieke lichaam afleggen.

Als je het in je hart kunt vinden om de persoon die deze exit strategie heeft gekozen te faciliteren vanuit acceptatie en onvoorwaardelijke liefde, dan geef je die ander een groot geschenk. Innerlijke rust en vrede om los te mogen laten.  

Willen we dat niet allemaal voor die persoon waarvan we houden?

Franklin 


Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing - Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Patricia Schipper
Door

Patricia Schipper

op 24 Sep 2024

Mooi geschreven ik kan mij daar wel in vinden dan kijk je er toch anders na Dank je wel 🙏

Door

op 24 Sep 2024

Heel graag gedaan Patricia en dankjewel voor je reatie, leuk 🙏

Reactie plaatsen