Mensen zijn dol op persoonlijke drama’s
11 juni 2012 

Mensen zijn dol op persoonlijke drama’s

Drama heeft je iets te brengen. Mensen zijn namelijk dol op persoonlijke drama’s… ‘Mijn vriend heeft het net uitgemaakt. Alweer.’ Je hebt een goede vriendin aan de lijn. In tranen. Ze ratelt door. ‘Mijn baas mag me niet. Hij doet altijd zo naar tegen me. Hij trekt anderen altijd voor.’ En: ‘Vanmorgen stond ik te wachten op de trein, die kwam wéér te laat… En het regende natuurlijk ook nog. En denk je dat de conducteur begrip toonde? Not!’

Ondergedompeld in zelfmedelijden

Je had je vriendin al gewaarschuwd. Gezegd dat ze moest stoppen met die relatie. Na de vorige keer. En de keer daarvoor. Hij bezorgt haar niets dan verdriet. Ook heb je haar al meer dan tien keer verteld dat ze weg moet gaan bij die baas. Een andere baan zoeken. Een baan waarin ze wel wordt gewaardeerd om wie ze is en waar ze zich kan ontplooien. En hoe vaak heb je al aangegeven dat er tientallen manieren zijn om met tegenslag om te gaan? Denk je dat ze iets van je goedbedoelde adviezen hoort? Denk je dat ze er iets van oppikt? Nee! Ze is ondergedompeld in zelfmedelijden!

Mensen zijn dol op persoonlijke drama’s

Mensen zijn dol op persoonlijke drama’s. Waarom? Simpelweg omdat het iets te brengen heeft. Aandacht! Het leven vormgeven op basis van drama is verslavend. Hoezeer je ook denkt dat je veranderingen in je leven wilt of dat je wilt breken met die rode draad in je leven, vaak wordt (onbewust) vastgehouden aan het oude: de spreekwoordelijke foute mannen, een vervelende baas of de manier waarop omgaan wordt met de ellende van alledag. De reden? Het geeft het gevoel dat je leeft!

Drama

Zolang je de patronen in je leven niet herkent, kun je ze ook niet veranderen. Je moet je eerst bewust worden dat je creëert vanuit drama. En dat dit je wat te brengen heeft. Het is niet nodig een speelbal te zijn van het lot en je leven op basis van drama weer te geven om het gevoel te hebben dat je leeft. Je kunt het leven ook bewust vormgeven. Maar daarvoor zul je naar jezelf moeten kijken. Zelfreflectie: waarom doe je wat je doet en wat levert het je op? En vergeet niet… ook genezing van ziekte begint bij zelfreflectie.

drama

Verstrikt in andermans drama’s

Het is makkelijk én verleidelijk om verstrikt te raken in andermans drama. Om dezelfde redenen die hierboven staan omschreven. Het levert je iets op. Je kunt samen zwelgen in de ellende van de ander. Je voelt een band. Maar tegelijkertijd houdt het je tegen en put het je uit.

Zodra je de patronen in je eigen leven en bij een ander gaat herkennen, kun je veranderingen door gaan voeren. Juist dan is het belangrijk om op je tellen te passen. De groei die je doormaakt is interessant. Je bent een ster in je omgeving. Je bent een goede ‘vangst’ voor de ander. Het is interessant voor de ander om jou in de film van hun eigen leven te hebben spelen. Dat geeft nog meer aanzien en aandacht. Laat je hiertoe niet verleiden.

Klaar voor de volgende stap

Wees je er ook bewust van dat manipulatie op de loer ligt. Als je klaar bent met de drama’s in je eigen leven of in het leven van de ander, verandert dat de verhoudingen tussen jullie. Je bent niet meer te controleren en ‘doet niet leuk meer mee’. Maar je bent wel klaar voor de volgende stap: je leven vormgeven op basis van passie en verlangen! Je kunt eindelijk werkelijk beginnen met leven.

Persoonlijke ontwikkeling

Een deel van de informatie in mijn boeken is erop gericht valkuilen zoals persoonlijke drama’s in je eigen leven of in het leven van anderen te herkennen. Mijn boeken draaien ook specifiek om ziekte en gezondheid, maar om persoonlijke ontwikkeling. En investeren in persoonlijke ontwikkeling is nog steeds de beste investering die je kunt maken. Een investering in jezelf!


Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen