De lemniscaat of de theorie van de hele en halve cirkels
28 april 2012 

De lemniscaat of de theorie van de hele en halve cirkels

De lemniscaat of de theorie van de hele en halve cirkels. Het is één van de favoriete passages van mijn lezers in het boek De jongen die (van) suikerziekte genas. Waar ik deze theorie ook ter sprake breng beginnen mensen spontaan met het toepassen ervan op hun eigen leven en op dat van anderen. Ik moet zeggen: het is ook een briljante theorie… Het is verzonnen door een goede vriend van mij en werkelijk op bijna iedere situatie in het leven toepasbaar. Op je werk, je relatie, je vriendschappen en zelfs op de manier waarop je in het leven staat.

De lemniscaat of de theorie van de hele en halve cirkels

De theorie van mijn vriend luidt dat sommige mensen een hele cirkel zijn en anderen een halve. Symbolisch bedoeld uiteraard. Als je een hele cirkel bent, dan ben je heel. Compleet. Je hebt genoeg aan jezelf. Je bent een op zichzelf staand individu dat uitgaat van zijn eigen kracht. Als je een relatie met een andere hele cirkel hebt, dan vorm je samen een lemniscaat, een liggende acht. Een getal dat de oneindigheid symboliseert, omdat het tot in het oneindige in zichzelf door blijft lopen. In een dergelijke relatie inspireer je elkaar en stuw je elkaar op naar een grotere hoogte, zonder je eigen identiteit te verliezen of afhankelijk te zijn van de ander.

Halve cirkel

Als je als hele cirkel een relatie hebt met een halve cirkel, dan gaat dat op den duur niet werken. De ander is simpelweg niet ‘compleet’. Hij of zij kan niet zonder de ander. Is van de ander afhankelijk. De energie tussen de twee kan niet vrijelijk (door)stromen. Die stagneert. De halve cirkel zal zelf eerst een hele cirkel moeten worden om de relatie een kans van slagen te geven. Een relatie bestaande uit twee halve cirkels, werkt weer wel. De twee halve cirkels vormen samen een hele cirkel. Twee halve cirkels hebben elkaar nodig. Er is een bepaalde afhankelijkheid. Ze kunnen niet zonder elkaar om zich een hele cirkel te voelen. Theoretisch is dat misschien niet perfect, maar er is wel harmonie. De uitdaging is voor beiden om door te groeien tot een hele cirkel. Waar het vaak misgaat, is dat de één doorgroeit en uitgroeit van een halve naar een hele cirkel en de ander niet. Dat is de reden dat veel relaties stuklopen. De één groeit door, de ander blijft stilstaan.

 

lemniscaat
Mijn vriend vertelde dit verhaal in de kroeg aan zijn ex toen ze allebei teveel gedronken hadden. Hij was de hele cirkel en zij de halve en daarom ging het niet werken. Ik geef toe, misschien had hij het met iets meer tact kunnen brengen… Maar goed, het is wel een prachtige theorie die op veel meer dingen in je leven toepasbaar is. Het verklaart waarom dingen soms wel of niet werken.

Ziekte en gezondheid

In mijn boeken pas ik de theorie toe op ziekte en genezing. Als je medicijnen gebruikt zou je kunnen zeggen dat je, puur op dit onderwerp gericht, een halve cirkel bent die iets van buitenaf nodig heeft om compleet te zijn. Daarmee vorm je een hele cirkel en dat werkt. Het zou alleen mooi zijn als je een hele cirkel kon zijn, zónder dat je iets van buitenaf nodig hebt. Uiteraard kun je meer over deze theorie lezen in mijn boeken.


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
De god van de berg
Door

De god van de berg

op 27 May 2013

[...] van mijn goede vriend Wouter Ydema. Wouter is een origineel denker en onder andere bedenker van de theorie van de hele en halve cirkels waarover ik eerder al een blog schreef. Een verhaal dat terugkomt in mijn boek De jongen die (van) [...]

Reactie plaatsen