Ego - Wat anderen van je denken en de invloed daarvan op jou
15 januari 2019 

Ego - Wat anderen van je denken en de invloed daarvan op jou

Het ego is voor veel mensen niet iets waar we mee te koop lopen. Het is een woord waar we vaak negatieve associaties bij hebben en dat hebben we voor een deel te danken aan onze grote vriend Freud. Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, heeft het ego weggezet als een soort ‘bad guy’. Een boefje 🙂 Ga maar na, als gezegd wordt dat iemand een groot ego heeft is dat niet direct complimenteus bedoeld…

Iemand die ‘een groot ego heeft’ zien we vaak als arrogant, pretentieus, op zoek naar macht en controle en… nou ja, je zal ongetwijfeld een idee hebben van wat ik bedoel. Maar wat doet en is het ego nou precies?

Wat doet en is het ego nou precies?

Het ego zet je aan tot actie. Het zorgt ervoor dat je bepaalde stappen neemt. Het zorgt ervoor dat je ‘in experience’ gaat. Het krijgt dingen voor elkaar. En het ego doet dat met een reden. Alleen heeft die reden vaak weinig te maken met jezelf, maar vooral met anderen.

Het ego zorgt voor een vorm van zelfbehoud. Je zou het een vorm van zelfbescherming kunnen noemen. Het ego is jouw vertegenwoordiging op deze aardkloot. Het ego zorgt ervoor dat je jezelf als mens op een bepaalde manier presenteert in de wereld, waardoor er op een bepaalde manier naar je gekeken wordt en waardoor je op een bepaalde manier naar jezelf kijkt. Oftewel, het ego zorgt voor een identiteit.

Je fabriceert een beeld van jezelf dat je vervolgens verder oppompt. Zoals ik al schreef is dat een onderdeel van je zelfbehoud. Om jezelf neer te zetten en een plaats in de wereld te veroveren. Kijk maar hoe belangrijk dit is in je werkende leven. Het gaat fout als je ego zijn eigen leven gaat leiden, oftewel: als het gaat geloven in zijn eigen ‘shit’.

Ego


Wat is nou het echte probleem met het ego?

Het ego pompt zichzelf op, kan zich arrogant en pretentieus voordoen, maar wat is nou het echte probleem met het ego?

Het probleem is dat het ego zo allememachies breekbaar is! Een eierschaal is Fort Knox in vergelijking met het ego! Je hebt dus dat hele ‘zelfbehoud en identiteit ding’, maar iemand hoeft er maar naar te kijken en het hele bouwwerk stort in elkaar! Dit komt omdat het ego een illusie is! Het is echt, maar het is niet wie jij bent. Het ego is namelijk gebaseerd op wat anderen van je denken.

Het ego is gebaseerd op wat anderen van je denken

Het ego is gebaseerd op wat anderen van je denken. Je ziet jezelf door de ogen van anderen. Het ego is gebaseerd op je eigen emoties en al jouw ervaringen worden weerspiegelt door die emoties. Je ‘verhalen’, je emoties, zijn gekoppeld aan wat anderen van je denken. Zo (be)leef je het leven.

Iedere beslissing die je maakt is gebaseerd op emotie. Ook al denk je vaak van niet, ook al denk je dat je je beslissingen op een wetenschappelijke en rationele manier onderbouwd, vergeet het maar 🙂 Bijna iedere industrie die iets aan jou probeert te verkopen speelt in op je emoties. Het enige wat je met een rationele onderbouwing doet, is zoeken naar argumenten die je eigen emoties te ondersteunen.

De breekbaarheid van het ego

 

Ego


Het ego is zo breekbaar omdat het gebaseerd is op jouw perceptie van wat anderen van je denken. Zo is het ego ontstaan en van daaruit ontwikkelt het zich. Of de input nou komt via een partner, vrienden, familie, collega’s of leraren op school, het heeft weinig te maken met je eigen observaties over jezelf.

Het ego komt niet tot stand door hoe je jezelf waarneemt. Daarin zit ook de kwetsbaarheid besloten. Iedereen kan jouw ego kraken of breken door de gedachten en ideeën die een ander over jou heeft. Door de input die de ander aan jou geeft. Simpelweg omdat het opgebouwde ego niet van jou is, maar ontstaan is door en via anderen.

Een heel simpel voorbeeld. Iemand vertelt een grap in een gezelschap. Iedereen lacht en jij vindt de grap ook echt te gek. Je onthoud de grap en vertelt die op je werk aan een groep collega’s. Niemand lacht of vindt het leuk. Dat is het moment waarop je ego een flinke deuk krijgt. Een kras op je identiteit. Een kras op de manier waarop je jezelf waarneemt. De input van je collega’s zorgt ervoor dat je niet zo snel nog een keer een grap vertelt in een groot gezelschap.

Een nog simpeler voorbeeld. Denk aan kleren die je draagt en waar mensen wat negatiefs over zeggen. Zul je die kleren daarna snel nog een keer dragen? En andersom geldt hetzelfde, als je complimenten krijgt over je kleding sla je dat ook op en zul je ze eerder nog een keer aandoen. Maar beide situaties zijn gebaseerd op wat anderen van je denken en vinden.  

De oplossing – Zelfbewustzijn

Veel mensen spenderen een heel leven lang aan het oppoetsen, weer veranderen, vernietigen of bij elkaar rapen van het ego. Een leven lang werken aan het ego op basis wat anderen van je denken.

De oplossing is zelfbewustzijn. Stoppen met je leven leven op basis van wat anderen van je denken. Stoppen met het weerspiegelen van jezelf door de ogen van anderen.

Zelfbewustzijn. Je wordt bewust van jezelf. Wat je doet en waarom je het doet. Met het groeien van je bewustzijn heb je de spiegel van anderen niet meer nodig. Je maakt je je eigen keuzes die gebaseerd zijn op je eigen spiegel. Het enige dat je jezelf af hoeft te vragen is of je je identificeert met de rollen die je speelt (partner, collega, vriend, etc.) of het ziet voor wat ze zijn: rollen. Daarom is het voorbeeld in mijn blogs en boeken van de dans van persoonlijkheden ook zo krachtig. Het laat je zien dat het maar rollen zijn en dat je je ook kunt identificeren met je eigen essentie.

 

Ego


Ziekte en genezing

Waarom is dit blog over het ego ook zo belangrijk voor ziekte en genezing? Als je vatbaar bent voor de oordelen en veroordelen van anderen, dan leef je je leven op basis van wat anderen van je denken en vinden. Als je niet de persoon bent die je werkelijk bent, maar je leven leeft voor en door anderen, dan is dit een voortdurend gevecht in jezelf. Dit zorgt voor de mentale en emotionele blokkades die zich kunnen vastzetten in je fysieke lichaam, precies zoals dit ook in de boeken staat beschreven.

Succes!

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Ria
Door

Ria

op 15 Jan 2019

Mooi artikel Franklin!

Franklin
Door

Franklin

op 16 Jan 2019

Dankjewel Ria!

Elly
Door

Elly

op 20 Jan 2019

Franklin, ook nu weer bedankt voor deze wijze woorden. Ik vind het telkens weer fijn om te lezen. Even een reminders!! 🌻💚

Reactie plaatsen