De waarheid is een glibberig pad - De blinde mannen en de olifant
06 december 2016 

De waarheid is een glibberig pad - De blinde mannen en de olifant

De waarheid is een glibberig pad. Afgelopen weekend las ik een oud, filosofisch verhaal over India (van John Godfrey Saxe, 1816 – 1887) dat ik jaren geleden ook al eens gelezen heb. Prachtig om dat even te delen. De titel van het verhaal is: ‘De blinde mannen en de olifant’. Het gaat over zes blinde mannen die op hun levensweg tegen een olifant aanlopen. Iedere blinde man schept vervolgens zijn eigen realiteit over de olifant op basis van zijn eigen (beperkte) perceptie en ervaring.

De eerste blinde man die op zoek ging naar een olifant, struikelde, kwam tegen zijn flank aan en bezwoer dat een olifant groot en massief was. De twee blinde man kwam in aanraking met zijn slagtand en vertelde iedereen dat een olifant scherp en rond is als een speer. De derde blinde man pakte per toeval de slurf van de olifant en beweerde dat de olifant op een slang leek. Voeg de bevindingen van de andere blinde mannen, die achtereenvolgens het oor, de staart en de knie beet hadden, er maar aan toe en je kunt wel invullen hoe de rest van het verhaal verloopt.

De enige waarheid

Zo’n heerlijk stukje storytelling werkt super krachtig om een punt duidelijk te maken. De blinde mannen staafden hun beweringen op basis van wat zij DACHTEN te ervaren. Je overtuigingen en conditioneringen kunnen tot verkeerde conclusies leiden. In het verhaal beweren de blinde mannen dat wat zij hadden ervaren de ENIGE WAARHEID was. Al het andere werd buitengesloten. En op een bepaalde manier hadden ze gelijk: voor hen was het de enige echte waarheid. Alleen zagen ze maar een stukje van het geheel.

Tegenwoordig wordt deze anekdote ook gebruikt als waarschuwing voor iedereen die beweerd dat hun godsdienst ‘de enige echte’ is. Als enige DE waarheid bevat. Wees bescheiden en nederig genoeg om te beseffen dat je ALTIJD maar een klein stukje van het plaatje ziet. Niemand van deze blinde mannen zag de hele olifant en zo is het ook met het leven in het algemeen. Je ziet altijd maar een klein stukje van het plaatje, gebaseerd op je perceptie. Op basis van je overtuigingen en conditioneringen. Er zijn altijd meerdere waarheden. Leven vanuit hoger perspectief, weet je nog? Leven vanuit “EN”.

 

waarheid

Waarheid

Kun je je nog herinneren dat ik in mijn boeken schreef over de existentiële grondhouding en de grondhouding van de dialoog? Deze eerste grondhouding sluit al het andere uit, no matter what. Veilig en vertrouwd, een waarheid omarmen en hupsa, de rest op de brandstapel of hoofd eraf, klaar ermee. Je stopt met onderzoeken. De andere grondhouding gaat uit van het principe dat je denkt dat iets op een bepaalde manier in elkaar zit, maar staat wel open voor het geluid van de ander. Vooruit met die geit, laat maar horen hoe jij denkt dat het zit en dan beslis ik wel voor mijzelf of ik het daarmee eens ben of dat er een kern van waarheid in zit.

Zelfontwikkeling

Om op je pad van zelfontwikkeling verder te komen, is het belangrijk dat je je eigen waarheid volgt. Je eigen innerlijk weten. Maar als je zes keer tegen een gesloten deur aanloopt en je blijft beweren dat de deur open is, terwijl je hele gezicht inmiddels bont en blauw is, moet je je toch afvragen of dat het misschien toch klopt als iedereen tegen je zegt dat de deur dicht is… Voor de zekerheid: dit is een metafoor voor alles in je leven verliezen en toch op dezelfde manier door blijven gaan :)

Als je moe bent van het tegen de deur aanlopen, overweeg dan in ieder geval de mogelijkheid dat dingen misschien anders in elkaar zitten dan je in eerste instantie gedacht had. Zeker, daar is veel moed en kracht voor nodig, misschien moet je over je trots en (gekrenkte) ego heen stappen, maar het maakt dingen wel een stuk aangenamer in je leven. De bekende uitspraak ‘Wil je succesvol zijn of gelijk hebben’ is niet voor niets zo bekend.

Eigen puzzel

Als je steeds tegen dezelfde deur aanloopt, dan kan ik me voorstellen dat je gezicht wel wat rust kan gebruiken :) Reis dan een stukje met me mee. Pas eens wat van de dingen toe waarover ik schrijf in mijn boeken en blogs. Laten we samen op zoek gaan naar de hele olifant. Onderzoek hoe jij je eigen puzzel het beste kan leggen. Pak de stukjes die je nodig hebt. Geef niet op. Uiteindelijk vormen staart, slagtand, slurf, flank, oor en knie samen met de rest van het beste beest jouw puzzel: de hele olifant (die er al die tijd al was). Heel en compleet. Net als jij.

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Linda
Door

Linda

op 06 Dec 2016

Dankjewel voor dit mooie verhaal!

Franklin
Door

Franklin

op 07 Dec 2016

Ik geniet daar zelf ook altijd van Linda, storytelling is altijd zo'n krachtig medium om wat te verduidelijken.

elly
Door

elly

op 06 Dec 2016

Ook weer fijn om te lezen. Ik heb net jouw "hoofdstuk" van masseur Wai (Hongkong) gelezen ook zo bijzonder!

Franklin
Door

Franklin

op 07 Dec 2016

Dank voor je leuke bericht Elly!

Ixie
Door

Ixie

op 08 Dec 2016

Ik heb sinds kort jou boeken ontdekt en ik, die nooit lees, heeft er al drie verslonden en lees nu 'Ziekte en genezing'. Ik ga ook nog je blogs lezen, ik verheug me erop. Ik kan er echt wat mee! Wow wat schrijf je mooie verhalen en makkelijk leesbaar, ik ben helemaal fan! Bedankt.

Franklin
Door

Franklin

op 08 Dec 2016

Hi Vivienne, ook van mijn kant een wow, geweldig om te lezen! Super dat je er zo van geniet. Dankjewel voor je reactie en.. zegt het voort, zegt het voort :)

Reactie plaatsen