Het belang van positieve psychologie - Het streven naar welzijn en geluk
19 april 2024 

Het belang van positieve psychologie - Het streven naar welzijn en geluk

Positieve psychologie gaat over de invloed die een positieve benadering heeft op je leven en prestaties. 

Victor Mids - waarschijnlijk ken je die wel van het programma Mindf*ck - maakte hier een schiterend filmpje over. 

Het laat zo mooi zien wat de resultaten in het leven zijn bij een positieve danwel een negatieve benadering van een persoon. 

De moeite van het kijken zeker waard!

Onder het filmpje zal ik wat meer uitleggen over positieve psychologie. 

Hier komt het filmpje:Positieve psychologie

In een wereld waar problemen en uitdagingen vaak de aandacht opeisen, is het gemakkelijk om de positieve aspecten van het leven uit het oog te verliezen. 

Positieve psychologie is een tak van de psychologie die zich richt op het bevorderen van welzijn, veerkracht en geluk. Het is niet alleen gericht op het oplossen van problemen, maar ook op het cultiveren van positieve emoties, sterke punten en betekenisvolle relaties. 

Laten we eens in de betekenis en de voordelen van positieve psychologie duiken.

Wat is Positieve Psychologie?

Positieve psychologie concentreert zich, in tegenstelling tot de traditionele benadering van de psychologie die zich richt op het identificeren en behandelen van psychische aandoeningen, op de studie en bevordering van positieve emoties, karaktersterkten en levensvoldoening. 

Het werd in het begin van de 21e eeuw als een formele discipline ontwikkeld door psychologen zoals Martin Seligman, Mihaly Csikszentmihalyi en Barbara Fredrickson.

Een van de fundamentele doelstellingen van positieve psychologie is om te begrijpen wat mensen gelukkig maakt en hoe ze hun leven kunnen verrijken. 

Het richt zich op het versterken van de positieve aspecten van het menselijk bestaan, zoals vreugde, dankbaarheid, optimisme, veerkracht en betekenisvolle relaties.

Belangrijke Concepten in Positieve Psychologie

Flow: Dit concept, ontwikkeld door Mihaly Csikszentmihalyi, verwijst naar de staat van volledige betrokkenheid en focus waarin een persoon opgaat in een activiteit. Flow wordt ervaren wanneer iemand volledig opgaat in een uitdagende taak die perfect in balans is met zijn of haar vaardigheden, waardoor een gevoel van diepe voldoening en geluk ontstaat.

  • Karactersterkten: Positieve psychologie legt de nadruk op het identificeren en cultiveren van karaktersterkten, zoals moed, eerlijkheid, vriendelijkheid en doorzettingsvermogen. Door deze sterke punten te herkennen en te benutten, kunnen mensen hun veerkracht vergroten en een betekenisvoller leven leiden.

  • Positieve emoties: Het cultiveren van positieve emoties, zoals vreugde, dankbaarheid, hoop en liefde, staat centraal in positieve psychologie. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig ervaren van deze emoties niet alleen bijdraagt aan een beter psychologisch welzijn, maar ook aan een verbeterde fysieke gezondheid en sociale relaties.

Voordelen van Positieve Psychologie

  • Verbeterd Welzijn: Door zich te richten op de bevordering van positieve emoties en levensvoldoening, kan positieve psychologie mensen helpen om een gevoel van welzijn en tevredenheid te vergroten.

  • Veerkracht: Positieve psychologie moedigt veerkracht aan door het ontwikkelen van coping-strategieën en het benutten van sterke punten in tijden van uitdaging en tegenspoed.

  • Betere Relaties: Het cultiveren van positieve emoties en het ontwikkelen van empathie en compassie kunnen de kwaliteit van persoonlijke en professionele relaties verbeteren.

  • Verbeterde Prestaties: Flow, een belangrijk concept in positieve psychologie, kan leiden tot verbeterde prestaties en creativiteit, zowel op het werk als in andere aspecten van het leven.

  • Meer Zingeving: Door te focussen op betekenisvolle doelen en activiteiten kan positieve psychologie mensen helpen een diepere gevoel van zingeving en doelgerichtheid in hun leven te vinden.

Positieve psychologie... rciht je op de positieve aspecten van het leven

Positieve psychologie biedt een waardevol kader voor het bevorderen van welzijn, veerkracht en geluk. 

Door je te richten op de versterking van positieve emoties, karaktersterkten en betekenisvolle relaties, kan positieve psychologie mensen helpen om een bevredigender en vervullender leven te leiden. 

Door deze benadering te omarmen, kunnen individuen en gemeenschappen gedijen en floreren, zelfs te midden van uitdagingen en moeilijkheden.

Positieve psychologie herinnert ons eraan dat het nastreven van geluk en welzijn niet alleen een haalbaar doel is, maar ook een waardevolle en belangrijke inspanning in ons leven.

Op jouw gezondheid en... succes!
Franklin


Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing - Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen