Waarom vertonen mensen zelfdestructief gedrag?
25 april 2024 

Waarom vertonen mensen zelfdestructief gedrag?

Zelfdestructief gedrag of zelfsabbotage - gedrag waarbij mensen zichzelf bewust of onbewust fysieke of emotionele schade berokkenen - is een complex fenomeen. Vaak ligt de oorzaak diepgeworteld is in de psyche van een mens.

Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom mensen zichzelf kunnen saboteren.

Psychologische trauma's en onverwerkte emoties

De belangrijkste oorzaak ligt vaak in psychologische trauma's en onverwerkte emoties.

Mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, zoals misbruik, verwaarlozing of andere vormen van emotioneel of fysiek geweld, kunnen zelfdestructief gedrag vertonen als een manier om met die pijnlijke emoties om te gaan.

Het kan dienen als een onbewuste poging om zichzelf te straffen of om de innerlijke pijn te verdoven.

Een laag zelfbeeld en zelfkritiek

Daarnaast is een laag zelfbeeld en zelfkritiek en belangrijke reden voor zelfdestructief gedrag.

Een negatief zelfbeeld kan leiden tot zelfdestructief gedrag, zoals het zichzelf constant bekritiseren, het stellen van onrealistische verwachtingen en het saboteren van succesvolle kansen uit angst om te falen.

Mensen die zichzelf als waardeloos of onwaardig beschouwen, kunnen zichzelf bewust of onbewust schade toebrengen als een vorm van zelfvervulling.

Verslavingen en het vertonen van dwangmatig gedrag

Ook verslavingen en het vertonen van dwangmatig gedrag zijn een belangrijke.

Verslavingen, of het nu gaat om drugs, alcohol, gokken, of andere dwangmatige gedragingen, kunnen leiden tot zelfdestructief gedrag.

Het verlangen naar onmiddellijke bevrediging kan leiden tot het negeren van de langetermijngevolgen en het veroorzaken van schade aan zichzelf en anderen.

Ondraaglijke emotionele pijn

Ondraaglijke emotionele pijn is een andere oorzaak van zelfdestructief gedrag.

Sommige mensen ervaren zo'n diepe emotionele pijn, zoals intense eenzaamheid, verdriet of angst, dat ze zichzelf pijn doen als een manier om deze innerlijke kwelling te externaliseren of om tijdelijke verlichting te vinden.

Dit kan zich manifesteren in vormen van zelfbeschadiging, zoals snijden of branden.

Behoefte aan controle

Ook zelfdestructief gedrag uit een behoefte aan controle komt vaak voor. In situaties waarin mensen zich machteloos of overweldigd voelen, kan zelfdestructief gedrag een manier zijn om een gevoel van controle terug te krijgen.

Door jezelf schade toe te brengen, kunnen je het gevoel hebben dat je op zijn minst de controle hebt over hun eigen lichaam en geest.

Onbewuste overtuigingen en patronen

Als laatste spelen onbewuste overtuigingen en patronen vaak een rol.

Soms kan zelfdestructief gedrag voortkomen uit diepgewortelde overtuigingen en gedragspatronen die in de kindertijd zijn gevormd.

Deze overtuigingen kunnen zich manifesteren als een innerlijke criticus die mensen vertelt dat ze niet goed genoeg zijn of dat ze het niet verdienen om gelukkig te zijn.


Hoewel deze redenen een aantal veelvoorkomende oorzaken van zelfdestructief gedrag belichten, is het belangrijk om te erkennen dat elk individu uniek is en dat er vaak meerdere factoren samenkomen om dit gedrag te veroorzaken.

Het is cruciaal om compassie en begrip te tonen voor mensen die worstelen met zelfdestructieve neigingen, en om professionele hulp en ondersteuning aan te moedigen bij het omgaan met deze complexe problemen.

Op jouw succes en... gezondheid!
Franklin


Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing - Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen