Klop jezelf op de borst! - Waarom het zo belangrijk is wat je doet
31 mei 2017 

Klop jezelf op de borst! - Waarom het zo belangrijk is wat je doet

Trots als een pauw! In dit blog gaan wij onszelf eens een keer op de borst kloppen. We gaan namelijk de vraag beantwoorden waarom het zo belangrijk is wat je doet. En met ‘wat je doet’ bedoel ik het toepassen van zelfreflectie. Werken aan je persoonlijke groei en bewustzijn. De moed hebben om jezelf onder de loep te nemen.

Want naar jezelf kijken vraagt om moed. Onderschat dat niet! De vraag voor jezelf beantwoorden waarom je doet wat je doet, waar je overtuigingen en conditioneringen vandaan komen, wat de essentie van een ziekte je wil vertellen, het zijn allemaal vormen van zelfreflectie die zich vaak niet alleen lastig laten beantwoorden, je eigen schaduwen onder ogen zien kan ook hard werken zijn. En pijnlijk. Maar toch durf je het aan dit te doen. Dat weet ik honderd procent zeker, anders had je mijn boeken niet gelezen of mijn blogs niet gevolgd.

Je doet het in eerste instantie voor jezelf

Vergeet nooit dat je onderzoeksproces in de eerste plaats voor jezelf is. Altijd. Jij bent de eerste die profiteert van het werk dat je verzet. Van het bewustzijn dat in jou groeit. Jij plukt de vruchten van je eigen arbeid. Maar het is goed om ook een andere kant te belichten. Iets wat onderschat wordt, terwijl je jezelf daar best eens voor op de borst mag kloppen.

Los van de benefits voor jezelf, speelt er namelijk nog iets anders. Met je zelfreflectie, met de groei van je bewustzijn, geef je een groot geschenk aan een ander. Je creëert namelijk een potentieel voor een ander.

Je creëert een potentieel voor een ander

De weg naar jezelf toe laat letterlijk voetsporen achter. Die voetsporen kunnen door een ander gevolgd worden. Het is een licht dat schijnt. Een uitweg. Het laat een andere mogelijkheid zien. Een ander potentieel.

 

potentieel

 

Nu ken ik mijn pappenheimers 😉 Je denkt misschien: Huh ik, een licht, een potentieel voor anderen? Ja jij. Je ‘lessen’ gaan niet verloren. Wat je hebt geleerd gaat niet verloren. Je ervaringen gaan niet verloren. Je destilleert de wijsheid uit je ervaringen en dat is wat je achterlaat voor iedereen om te gebruiken. Denk aan je kinderen, je partner, je vrienden en familie, maar ook aan je collega’s, de vrouw in de supermarkt of de conciërge. De ene persoon zal dit potentieel groot uitdragen en bereikt een miljoenenpubliek, de ander doet het kleinschalig en bereikt enkele mensen. Maar beiden zijn even kostbaar voor die ene persoon die je bereikt en die het licht niet meer kan zien.

Zelfs als wat je doet geen direct effect heeft, zelfs als het voor een ander niet direct zichtbaar is wat je doet, het potentieel ligt er wel. Misschien ziet een ander niet direct wat je hebt gedaan, maar je laat het voor hen achter. Je kristalliseert het voor de ander. Met jouw leven maak je het tastbaar en concreet.

Verplaats je in jezelf

Om werkelijk te voelen wat ik bedoel moet je jezelf verplaatsen in je eigen ‘donkere nacht van de ziel’. Als alles zwart is. Als je het niet meer ziet zitten. Als de wanhoop nabij is en je geen uitweg meer ziet. Als je de bodem van de put hebt bereikt en niet meer weet wat je moet doen, dan is er dat licht dat schijnt. Dat potentieel dat door een ander is achtergelaten. Een ander die in dezelfde situatie als jij heeft gezeten. Zoals jij met jouw leven ook een potentieel achterlaat voor die ander. Of anderen dat licht accepteren of toelaten is niet aan jou, maar het potentieel is er wel. Het is er wel.

potentieel


Verplaats je dus in het moment of de dat je diep, soms heel diep zat en dat er een licht was dat scheen. Een potentieel om uit je situatie te komen.

Misschien heb of had je een burn-out of een depressie, misschien heb of had je kanker of diabetes, misschien heb je je baan verloren, misschien wil je je droom van een eigen bedrijf laten uitkomen maar heb je geen geld. In al deze gevallen zijn er anderen die ook in jouw situatie hebben gezeten. Die je voorgingen. Anderen die je een potentie hebben laten zien dat het ook anders kan. Die een licht waren in tijden van wanhoop. Precies zoals jij dat ook bent.

Misschien vind je het lastig om jezelf zo te zien, maar ook jij bent een bron van inspiratie voor anderen. Je bewustzijnsprocessen gaan niet verloren.

Je creëert een potentie in het bewustzijn wat er nog niet was. En een ander kan hier gebruik van maken.

Leven in “EN”

Potentie is als leven in “EN” waar ik vaker over heb geschreven. Misschien heb je een ziekte of een ziekte gehad, misschien zit je in een bepaalde uitzichtloze situatie of heb je daarin gezeten, maar iedere situatie heeft ook een andere kant. Dat is leven vanuit hoger perspectief. Er zijn altijd meerdere waarheden. En die waarheden kunnen  tegelijkertijd en naast elkaar bestaan. Dat is wat je met je bewustzijnsprocessen aan de ander laat zien.

Nikki

Een prachtig voorbeeld dat weergeeft wat ik bedoel gaat over de 12-jarige Nikki. Nikki was 6 jaar toen ze een zeldzame ziekte kreeg: Arterio Veneuze Malformatie (AVM). Naast de hevige zenuwpijnen zorgt deze aandoening ervoor dat het gezicht vervormd. In plaats van zich te verstoppen voor de buitenwereld, besloot de nu 12-jarige Nikki juist naar buiten te treden. Ze vlogt op haar eigen Youtube kanaal over haar aandoening, is een inspiratiebron voor anderen, heeft 250.000 vaste volgers en haar filmpjes zijn 4 miljoen keer bekeken.

Nikki: ‘Natuurlijk baal ik enorm van mijn ziekte. Nadat de diagnose was gesteld voelde ik me eenzaam en verloor ik het contact met de buitenwereld. De vlog diende als een soort therapie. Ik heb geen zin om in negativiteit te blijven hangen. Ik kies er liever voor om zo gelukkig en liefdevol mogelijk te leven. Ik hoop dat mijn vlogs wat zonneschijn in het leven van mensen brengt. Het leven is te waardevol om er ook maar een seconde van te verspillen’ .

Het interview met Nikki kun je hier vinden: http://www.ad.nl/buitenland/mismaakte-vlogster-wil-kwart-miljoen-volgers-hoop-geven~a97dfbe8/

Ook jij bent een ‘Nikki’ voor anderen. Onderschat jezelf en wat je doet niet. En mooi mens… vergeet niet jezelf af en toe op de borst te kloppen!


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Marlies
Door

Marlies

op 07 Jun 2017

Weer een mooi duidelijk blog. Net zoals de boekenserie heel duidelijk en voor iedereen te begrijpen. De boeken zijn geweldig om te lezen. Ben blij ermee.

Franklin
Door

Franklin

op 12 Jun 2017

Super om te lezen Marlies!

Reactie plaatsen