Zelfkritiek en Zelftwijfel – Genezen is leven in “En”

Zelfkritiek en Zelftwijfel – Genezen is leven in “En”

Zelfkritiek en zelftwijfel is iets waarvan IEDER mens last heeft. Ik heb daarom een hele interessante vraag voor je: hoeveel procent van je tijd, hoeveel procent van je energie die je gebruikt in het dagelijks leven, denk je dat je kwijt bent aan zelfkritiek en zelftwijfel? Aan zelf beoordelende en controlerende gedachten? Hoeveel procent van je tijd denk je dat je daaraan spendeert?

Het antwoord zal je misschien verbazen. Honderd procent. Honderd procent! En dat geldt voor iedereen van ons. Waarom? Omdat iedere gedachte die je hebt, verbonden is met een netwerk van andere gedachten en die linkt altijd, hoe onbewust en klein de verbinding ook is, terug naar een oordeel. Een overtuiging of conditionering. En vergis je niet, ook wat je ‘positieve gedachten’ noemt, zijn terug te voeren naar een subjectieve en gekleurde perceptie en komen tot stand op basis van ‘lijstjes’ die iedereen heeft. Hierover schrijf ik ook in mijn boeken. Is er dan geen manier om aan je gedachten voorbij te gaan? Dat is er zeker. Leven in “En”.

[tweetquote]”Is er een manier om aan je gedachten voorbij te gaan? Dat is er zeker. Leven in “En”.”[/tweetquote]

Iedereen heeft een voortdurende stroom van gedachten, waarin allemaal rotzooi drijft. En natuurlijk komt het de ene dag meer naar de oppervlakte dan de andere dag. De ene dag heeft simpelweg meer ‘Ik ben dik, ik ben stom, ik ben een niet succesvol, ik ben…’ en wat je allemaal wel niet meer kunt verzinnen.

Je hebt die gedachten niet nodig. Je hebt de zelfkritiek en de zelftwijfel niet nodig. Het brengt je nergens. Het maakt je geen ‘beter’ persoon, het maakt je geen sociaal correct persoon, het maakt je niet rijker, het maakt niet dat je je fijner of beter voelt en het verhindert ook niet dat je je soms gedraagt als een idioot :) Maar tegelijkertijd kun je je gedachten niet bestrijden. Je kunt je gedachten niet overwinnen. Wat je wel kunt doen is beseffen dat er altijd een “En” is. ‘Okay, misschien zijn mijn gedachten ‘crap’, “En” ik ben niet mijn gedachten bent’.

Zelfkritiek en zelftwijfel

Iedereen van ons is geprogrammeerd door al onze eigen ervaringen en alles wat we oppikken van buitenaf. En je kunt die programmering niet van binnenuit bestrijden. Dat is zelfkritiek en zelftwijfel gebruiken om zelfkritiek en zelftwijfel uit te bannen. Je hebt nog steeds de criticus nodig om dat te doen. Je bent dan nog steeds bezig met oordelen over jezelf en het aanvallen van je eigen zelfbeeld met meer zelfkritiek en zelftwijfel. Aan het einde van de dag zit je dan nog steeds met een hele berg aan oordelen over jezelf. En dus pas je “En” toe. “En”, ja, al die gedachten zijn een onderdeel van me, “En” het is een geweldig en interessant proces om te aanschouwen wat ik allemaal doe en wat ik allemaal over mij afroep. “En” het is niet wie ik ben. “En” ik heb het niet nodig. “En” het brengt me nergens. “En” het is een aspect, een rol van mij, maar het is niet wie ik ben. Iedereen die bekend is met de ‘dans van persoonlijkheden’ waar ik het vaker over gehad hebt, weet wat ik hiermee bedoel.

Opgaan in je rol van zelfkritiek en zelftwijfel is opgaan in een veel te krampachtig leven. ‘Wat moet ik doen? Welke richting moet ik op in mijn leven? Welke keus moet ik maken? En wat als ik de foute keuze maak? En wat als…’. En uiteindelijk doe je niets. Uiteindelijk maak je geen enkele keuze. Weten dat je gedachten er zijn, maar dat je niet je gedachten bent, is essentieel om aan je gedachten voorbij te gaan. Leven in “En” laat zien dat er altijd meerder waarheden zijn. “En” je bent dit en je hebt die gedachten, “En” je bent dat ook en hebt daarbij deze gedachten. Beiden horen simpelweg bij bepaalde rollen die je speelt, maar het is niet wie je bent. Hopelijk helpt deze visie je voorbij te gaan aan de beperkende gedachten van zelfkritiek en zelftwijfel. Het is niet wie je bent.

Zelfkritiek en zelftwijfel

Leven in “En” is genezen

Waarom is leven in “En” genezen? Je hersenen maken geen onderscheid tussen wat ‘echt’ gebeurt en wat zich in je gedachten afspeelt. Zelfkritiek en zelftwijfel roepen stress op. Wat er bij stress gebeurt, is dat het lichaam in een vecht- en vluchtreactie vervalt. Als dit een zich voortdurend herhalend proces is, dan stapelt de enorm hoeveelheid chemische stofjes die aangemaakt worden bij stress, zich op in je lichaam en dit heeft een nadelig effect op je gezondheid. Zo simpel is het. Leven in “En” kan je helpen voorbij te gaan aan je gedachten. Voorbij te gaan aan zelfkritiek en zelftwijfel, omdat je ermee stopt jezelf te associëren met je gedachten.

Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt gehad. Succes!

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Tineke dam
Door

Tineke dam

op 17 May 2016

dat is een inkopper, daar ga ik meteen mee aan de slag. Dank je wel

Franklin
Door

Franklin

op 17 May 2016

Super Tineke en graag gedaan!

Yvonne Ligtermoet
Door

Yvonne Ligtermoet

op 18 May 2016

Helemaal mee eens! In mijn werk als nei-therapeut kom ik dit steeds tegen. De overtuiging dat er maar een manier van " zijn" is. en dat die eigenlijk altijd gekoppeld is aan een voorwaarde (oplossing) : "als dit zo is dan moet ik, of ben ik..." De oplossing ligt in neutraliteit en die bereik je door je overtuiging los te laten (en bijbehorende emoties). Hierdoor mag je alles zijn : ) ipv op 1 manier reagerend. Ga vooral door met delen van je visie!!

Franklin
Door

Franklin

op 19 May 2016

Perfect omschreven Yvonne en insgelijks; doorgaan op de ingeslagen weg :)!

Martine de Ronde
Door

Martine de Ronde

op 14 Jun 2016

"EN" dit is waar persoonlijke kracht voelbaar wordt! Mooi en waardevol! Bedankt!

Franklin
Door

Franklin

op 14 Jun 2016

Mooi omschreven en graag gedaan, Martine!

Reactie plaatsen