De dans van persoonlijkheden - Welke rollen speel jij in je leven?
17 december 2012 

De dans van persoonlijkheden - Welke rollen speel jij in je leven?

De dans van persoonlijkheden vormt bij veel mensen de grondslag van onrust en problemen in hun leven. Een mooi moment om je bewust te worden van de invloed daarvan op jezelf. Ben jij je er bewust van hoe je persoonlijkheden je leven beïnvloeden? Persoonlijkheden zijn de aspecten van jezelf die je in verschillende situaties opvoert. Soms ben je een collega, dan weer een vriend, een partner of vader of moeder.

De dans van persoonlijkheden

De dans van persoonlijkheden bestaat uit de verschillende rollen die je speelt. In deze rollen neem je bepaalde beslissingen, vertoon je  bepaald gedrag en wentel je je onder in alle ‘ins en outs’ die te maken hebben met de specifieke rol die je speelt. Meesterschap is niet alleen weten dat je een rol speelt, maar ook dat je je daar te allen tijde bewust van bent. Deze achtergrond is nodig om de informatie in dit blog zo goed mogelijk te kunnen interpreteren.

Spijt en vergeving

Waar ik het vandaag over heb is spijt. Spijt en vergeving. Vergeving van jezelf. Vaak verwijt je jezelf namelijk bepaalde gedragingen of bepaalde beslissingen die je genomen hebt. Maar deze gedragingen en beslissingen horen bij een specifieke rol die je speelde. Een baan waaruit je niet het maximale gehaald hebt, een partner die je hebt bedrogen, een vriend of vriendin die je zwart hebt gemaakt bij anderen of je kind dat je ten onechte hebt gestraft. Weet dan dat dit voortkomt uit de overtuigingen en conditioneringen, verwondingen en littekens die je hebt ten aanzien van de specifiek rol die je speelt.

dans van persoonlijkheden

De rol is niet wie je bent

Maar de specifiek rol die je speelt is niet wie je bent. Zoals het woord al zegt, het is een  rol. Verwijten die je hebt en schuldgevoel zijn dan ook volstrekt onnodig. Ze blokkeren en beperken je. Het kan je ook in de verslavende energie van de slachtofferrol houden. Maar daar gaan we wat aan doen 😉

Aandacht en focus verleggen

Zie de dans van persoonlijkheden als de spaken van een wiel. De spaken draaien rond, vergelijkbaar met de storm van emoties en gevoelens die maar al te vaak hoort bij de rol die je speelt. Het draait en draait en draait. Maar de as van het wiel staat stil. Dat is, wat ik noem, je essentie of puur bewustzijn. Als je stopt met jezelf vereenzelvigen met de spaken van het wiel, en in plaats daarvan je aandacht en focus verlegt naar de as van het wiel, het stiltepunt, je essentie, dan vervalt ook de behoefte aan het oordeel. In het stiltepunt van jezelf is geen oordeel. Geen storm van emoties en gevoelens. Weten dat je rollen speelt, weten dat je niet de spaken van het wiel bent, kan je een waanzinnige hoeveelheid rust geven. Een loden last die van je schouders valt. Ook dit is weer een fraai voorbeeld van de kracht van persoonlijke ontwikkeling.

Denk ook eens na over het volgende: zie het deel van jezelf dat een ziekte heeft ook als een aspect of rol en pas daar deze materie op toe. Kun je stoppen met het identificeren met deze rol? Mooi om hiermee af te sluiten.

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
marijke
Door

marijke

op 23 Dec 2012

Zolang we het gevoel hebben dat we verschillende rollen spelen,kunnen we of durven we nog die persoon zijn die we in werkelijkheid zijn. Zolang we ons gedragen afhankelijk van situaties of mensen leggen we alles buiten onszelf, we maken ons afhanklijk van de anderen. Als we ons zelf vergeven worden we vrij van schuld en kunnen we onszelf zijn. ik ben die ik ben en dat is goed zo.

Eigenwaarde en eigenliefde als essentie van ziekte
Door

Eigenwaarde en eigenliefde als essentie van ziekte

op 30 Jan 2014

[…] levert je het bewijs of de bevestiging dat je niet goed genoeg bent. Ik heb het vaker gehad over de dans van persoonlijkheden waar ieder mens uit bestaat. Soms ben je een vader of moeder, dan weer een zoon of dochter, […]

Reactie plaatsen