Chinese geneeskunde - Vier redenen om dit blog te lezen
25 oktober 2016 

Chinese geneeskunde - Vier redenen om dit blog te lezen

Chinese geneeskunde wijkt af van de westerse visie op geneeskunde. Ik ben bij de Chinese arts Dr. Wang. We zijn in gesprek over de manier waarop hij vanuit zijn achtergrond en cultuur tegen ziekte en genezing aankijkt. We gebruiken voor het gemak diabetes als uitgangspunt.

Binnen de Chinese geneeskunst spelen de vijf elementen een grote rol. Daar valt water (laat de mens nou net voor meer dan 70% uit water bestaan) ook onder. Hij laat me twee flesjes zien. Het ene flesje is tot de rand toe gevuld met water, het andere flesje is half vol. ‘Als ik in beide flesjes een suikerklont gooi, welke is dan zoeter?’ vraagt dokter Wang me in zijn heerlijke mix van de Engelse en de Nederlandse taal.

Chinese geneeskunde

Dat is uiteraard het flesje dat maar tot de helft gevuld is met water. Dr. Wang knikt. Het water (bloed) is te zoet, er zijn medicijnen nodig. In tegenstelling tot de Chinese geneeskunde is het volgens de visie van de westerse geneeskunde dan hoog tijd om pillen in het lichaam te gooien of om te beginnen met insuline spuiten.

Dr. Wang strijkt nu een lucifer af. Halverwege dooft de lucifer vanzelf. De helft is opgebrand en veranderd in een verkoold, zwart stukje hout dat er een beetje lullig bijhangt. ‘Hmm,’ zegt Dr. Wang tevreden. ‘Je neemt medicijnen, er ontstaat een chemisch proces in je lichaam, maar waar blijft de afval? Hmm?’ Hij wijst op het verkoolde stukje hout. Het afval blijft na de ‘verbranding’ achter in je lichaam en zakt dan naar het laagste punt: de voeten.

Dr. Wang plaatst nu een platte hand tegen het been, ongeveer 1 centimeter boven de grond. ‘Eén jaar diabetes,’ zegt hij en verschuift zijn hand een centimeter naar boven, ‘twee jaar diabetes, drie jaar, dertig jaar,’ zegt hij. Hij heeft zijn hand verplaatst tot net onder de knie en maakt een snijdende beweging. Amputatie van een diabetesvoet of been. Je kan hem niet verwijten dat hij niet direct is 🙂

Dr. Wang laat me nu aan zijn arm voelen. ‘Voel arm, arm jong persoon of oud persoon? Hmm?’ Ik voel aan zijn onderarm. De arm is sterk, maar er zit een zacht vetlaagje omheen. De huid is elastisch. Arm van een jong persoon concludeer ik. Hij knikt tevreden. Hij laat nu een aantal foto’s zien van de van voeten van zijn patiënten. De voeten zijn dun.

Dr. Wang trekt zijn broekspijpen omhoog en waggelt door de kamer als een robot uit Star Wars. Doordat de doorstroming naar de voeten stopt (het chemische afvalproces van de medicijnen) worden je voeten kouder en verdwijnen de spieren in de voet. Het vel wordt steeds dunner. Er is geen vering meer. De elasticiteit is weg. Hij loopt weer als een robot door de kamer.

chinese geneeskunde

De oplossing

De oplossing is simpel (en in het begin pijnlijk). Met het harde deel van je handpalmen (net onder je polsen) sla je op de binnen- en buitenkant van je bovenbeen. Op drie plekken: net onder je lies, in het midden van je bovenbeen en net boven de zijkant van de knie. Dr. Wang laat het voelen, het is pijnlijk en zo bot als hij in al zijn onschuld verbaal soms kan zijn, zo is hij dat ook fysiek. ‘Voor ieder jaar dat je diabetes hebt, honderd keer slaan,’ zegt hij.

Welkom bij de Chinese geneeskunde. Honderd keer, dat lijkt me… pittig. ‘Beiden benen’, vult hij aan. Hij geeft aan dat je rustig kunt opbouwen. ‘Begin bij honderd, tweehonderd, dan driehonderd, vijfhonderd etc.’

Ik schat zelf in dat het voor de meeste mensen daar wel zal stoppen 🙂 De resultaten zijn geweldig, om niet bizar te noemen, dus als je problemen hebt op dit gebied (of altijd koude voeten) dan lijkt het me zeker waard om dit te proberen. Je doet ten slotte alles als het vijf over twaalf is. ‘Beginnen bij rechts, dat is aarde,’ bezweert Dr. Wang me. ‘Dan linkerbeen, dat is water. Water neemt aarde mee.’ Het klinkt zo logisch. ‘En houd je tong tegen je boven gehemelte aan, dan houd je een gesloten circuit.’

chinese geneeskunde

Vier redenen om dit verhaal over de Chinese geneeskunde met je te delen

Er zijn verschillende redenen waarom ik dit verhaal met je wil delen. De belangrijkste is misschien wel dat de weg naar genezing vaak het leggen van een puzzel is. Een zoektocht naar wat bij je past en naar iets waarop je goed reageert (en dat kan in de loop der tijd, afhankelijk van je proces, voortdurend veranderen). De weg naar genezing is er een van zelfreflectie en (zelf)onderzoek. Het is zelf verantwoordelijkheid nemen voor je eigen genezing.

Een tweede belangrijke reden waarom ik dit verhaal wil delen, is dat je kunt zien wat een waanzinnige hoeveelheid methodieken er zijn om met ziekte en genezing om te gaan. Zoals in dit voorbeeld bezien vanuit de Chinese geneeskunde. Ik gebruik diabetes als uitgangspunt voor dit blog, maar het had iedere ziekte kunnen zijn met zijn bijbehorende eigen verhaal. Waar het om gaat is dat je dit soort methodieken niet bij je internist in een regulier ziekenhuis krijgt te horen. Nogmaals: je moet zelf op onderzoek uitgaan.

Een derde reden is dat je er goed bij stil moet staan wat het gebruik van medicijnen doet met je lichaam. Het is niet overal de oplossing voor. En een vierde reden om dit te delen, is dat het mooi is om te benoemen dat je lichaam vaak ZELF de oplossing aandraagt voor problemen die het heeft. Met je handpalmen sla je op de zijkant van je bovenbenen. Daar zitten namelijk de drukpunten van je lever en galblaas. Die zijn onderdeel van het opruimen van de ‘shit’ in je lichaam. Door deze punten te stimuleren, gaat het, zoals Dr. Wang zegt en terwijl hij met zijn handen een spoor trekt van de bovenbenen naar zijn achterste, ‘poepie’.

Het lichaam scheidt dus zelf de afvalstoffen weer uit. Dat is wat je met de oefening stimuleert. Mocht je deze oefening gaan doen, gewoon eens om te proberen, diabetes of niet, begin dan met je rechterbeen. Zodat je het verschil tussen beiden benen kunt voelen. Dan voel je na een honderdtal klappen de doorstroming van het bloed in je voet. Je voet gaat tintelen en wordt warmer. Je lichaam geeft je op die manier zelf het bewijs dat het werkt. Vertrouw op je lichaam!

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Gusta Maaskant
Door

Gusta Maaskant

op 25 Oct 2016

Hallo Franklin Bedankt voor het mooie verhaal. Ik ben al jaren onder behandeling bij een Klassiek Homeopaat Willem Beekman omdat ik geboren ben bij ouders die zelf getaumatiseerd waren. Zij hebben mij mishandeld. Het gaat nu de goede kant op en heb enorm veel troep al verwijdert en een plaats kunnen geven. Mijn lucifer brandt goed. Ik steek ook elke avond een kaars aan. Mijn man gaat ook maar de Klassiek Homeopaat want hij heeft een burnout. Lekker stel zijn wij! Ik hoop dat alles goed komt. We werken er samen aan. Groetjes

Franklin
Door

Franklin

op 25 Oct 2016

Hoi Gusta, dankjewel voor het delen van je verhaal. Door alles wat jullie mee hebben gemaakt kunnen jullie je iig goed inleven in wat er in de ander allemaal gebeurt, dat is al uniek. Is ten slotte toch een pittige situatie. Heel veel sterkte en succes, Gusta!

Kenny
Door

Kenny

op 28 Oct 2016

Hoi franklin Ben erg benieuwd op welke 3 plekken op het bovenbeen je precies moet slaan (binnenkant lies begin of het midden, bovenbeen boven midden, buitenkant midden net boven de knie? Proberen kan altijd..... gaat het om Dr wang in uithoorn? Succes!

Franklin
Door

Franklin

op 02 Nov 2016

Hi Kenny!Klopt, gaat idd om Dr. Wang. Wat leuk dat je die kent :)Je hand onder je lies is plek 1 (zijkant bovenbeen), het zachte deel VAN het midden van je bovenbeen IN het midden van het bovenbeen en een handlengte boven de knieschijf, maar dan uiteraard weer aan de zijkant.

maria van engeland
Door

maria van engeland

op 30 Oct 2016

dank je wel Franklin,ik ga het uit proberen. ik hoop dat mijn rug en benen er baat bij hebben.

Franklin
Door

Franklin

op 02 Nov 2016

Succes Maria! Houd in gedachten dat een kwestie van de lange adem is, geen 'eendagsvlieg'.

Jan van de Werff
Door

Jan van de Werff

op 12 Jan 2020

Wat een verademing dit te mogen lezen ( ontdekken ) ? Dank je Franklin

Franklin
Door

Franklin

op 23 Jan 2020

Dankjewel voor je mooie bericht Jan en heel graag gedaan!

Reactie plaatsen