Conditioneringen en overtuigingen - Hoe ervaar jij jouw leven?
20 november 2012 

Conditioneringen en overtuigingen - Hoe ervaar jij jouw leven?

Conditioneringen en overtuigingen zijn allesbepalend voor de manier waarop jij je leven beleeft. Dit is het vervolg op mijn blog van vorige week. In mijn gratis e-book is een mooi voorbeeld opgenomen dat daarop aansluit, het voorbeeld van de paardenbloem. Dit voorbeeld laat op een eenvoudige manier zien dat jouw perceptie van het leven jouw gedachten bepalen. Deze gedachten roepen vervolgens gevoelens en emoties op die je aanzetten tot een bepaalde actie. Deze actie bepaalt het resultaat in jouw leven.

Conditioneringen en Overtuigingen

Jouw conditioneringen en overtuigingen scheppen je werkelijkheid. Zij vormen het beeld dat jij van het leven hebt en daarmee schep je je eigen realiteit. Dit kan worden  onderbouwd met theorieën uit de kwantumfysica en allerlei wetenschappelijke en natuurkundige filosofieën, maar laat ik het gewoon alledaags en praktisch houden. Datgene waar je je aandacht op richt, trek je jouw aandachtsveld binnen. Zo simpel is het. Als je op zoek bent naar een auto van een bepaald merk en type, dan kom je die auto ineens overal tegen. Die auto’s zijn er al die tijd geweest, maar nu valt het je ineens op. Je aandacht en focus is bepalend voor wat je werkelijkheid binnenkomt. De werkelijkheid die je bewust ervaart. Waarom is dit zo belangrijk?

Persoonlijke ontwikkeling

De perceptie die jij hebt van het leven bepaalt op welke zaken je jouw aandacht richt en dus ook welke zaken jouw werkelijkheid binnenkomen. Daarom is het van groot belang dat je onderzoekt of het beeld dat je hebt van jouw leven, van jouw werkelijkheid, gebaseerd is op je eigen ervaringen en je eigen gedachten of is gebaseerd is op pijlers van anderen. Oftewel, op de conditioneringen en overtuigingen van anderen. Dat onderzoeken van je conditioneringen en overtuigingen is ook de kracht van persoonlijke ontwikkeling zoals ik dat in mijn vorige blog heb beschreven (lees hier).

Dan nu het voorbeeld van de paardenbloem. Dit voorbeeld  geeft aan hoe twee totaal verschillende uitgangspunten leiden tot een totaal andere uitkomst. Eerst nogmaals de stappen. Je hebt een perceptie van het leven. Die perceptie roept gedachten op en die gedachten roepen gevoelens op. Die gevoelens bepalen je actie. Je actie bepaalt uiteindelijk het resultaat.

De paardenbloem

Uitgangspunt A. Stel je voor dat er een paardenbloem in je tuin groeit. Je bent een fervent tuinier en denkt: onkruid! Je gevoelens geven aan dat je geen onkruid in je tuin wilt. De vervolgstap is dat je de paardenbloem zo snel mogelijk uit je tuin wilt hebben en je actie zal zijn dat je gaat wieden. Het resultaat is dat je een prachtige tuin hebt zonder paardenbloemen.

Uitgangspunt B. Dezelfde paardenbloem. Je bent geen ‘onderlegd’ tuinier en denkt: wat een mooie bloem! Je gevoelens en emoties zetten je aan tot actie, je geeft de paardenbloem water. Het resultaat is een prachtige paardenbloem en waarschijnlijk nog veel meer dan één.

 

conditioneringen en overtuigingen

Perceptie, gedachten, gevoelens, actie, resultaat

Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar de context zal duidelijk zijn. Afhankelijk van jouw wereldbeeld creëer je een totaal andere uitkomst. Dit is bijvoorbeeld ook eenvoudig te vertalen naar ziekte en genezing. Als je ervan overtuigd bent dat je geen invloed kunt uitoefenen op je eigen lichaam, dan zullen je gedachten, emoties, acties en resultaten heel anders zijn dan wanneer je je heer en meester voelt over je eigen lichaam en je ervan overtuigd bent dat een ziekte je wat te vertellen en te brengen heeft. Een wezenlijk verschil.

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

 

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen