Gratis Ebook 'Geheimen van Ziekte en Genezing' Ontdek hier wat je absoluut moet weten over het GENEZEN van de oorsprong van ZIEKTE. Praktisch en DIRECT toepasbaar. GRATIS downloaden.
Direct toegang

Page content

De kracht van Persoonlijke Ontwikkeling – Tips om je leven te veranderen

article content

De kracht van Persoonlijke Ontwikkeling – Tips om je leven te veranderen

Persoonlijke ontwikkeling is een krachtig instrument om je te helpen jezelf (beter) te leren kennen. Een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling bestaat namelijk uit het onderzoeken van je overtuigingen en conditioneringen: horen ze bij jou, zijn ze opgelegd of aangeleerd en hoe kun je ze eventueel weer veranderen?

 Overtuigingen en conditioneringen

Een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling is het bewust onderzoeken van je gedachten. Overtuigingen en conditioneringen bepalen voor een belangrijk deel de manier waarop je tegen het leven aankijkt. Hoe jij jouw werkelijkheid beleeft.

De manier waarop jij tegen het leven aankijkt, is jouw perceptie van de werkelijkheid. Dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Jouw interpretatie van de werkelijkheid is gekleurd en gebaseerd op eigen ervaringen. Daarom kan iemand anders dezelfde gebeurtenissen en omstandigheden heel anders ervaren dan jij.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je gebeurtenissen en omstandigheden gaat zien voor wat ze werkelijk zijn. Dat je gaat voelen en ervaren wat bij jou hoort en wat je van een ander opgelegd krijgt. Opgelegd vanuit het directe contact met mensen in je leven (opvoeding, cultuur, vrienden, hobby’s, collega’s, etc.), maar ook vanuit indirect contact, zoals de media. Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je leert om uit de dagelijkse stortvloed van informatie de juiste dingen te filterteren, zodat je jouw aandacht en focus kunt richten op zaken die jou bekrachtigen en zaken die dat niet doen juist kunt buitensluiten. Ook voor het genezen van ziekte onontbeerlijk.

persoonlijke ontwikkeling

Perceptie van de werkelijkheid

Hieronder geef ik een voorbeeld die weergeeft hoe jouw perceptie van de werkelijkheid kan worden beïnvloed. Wees je er bij het lezen van dit voorbeeld ook van bewust hoe belangrijk het is dat je erop let welke informatie je toelaat in je leven. Het bepaalt namelijk je reactie en de manier waarop je iets ervaart. Hoe je iets ervaart roept op haar beurt emoties en gevoelens op. En de invloed daarvan op je leven is groot. In mijn volgende blog zal ik deze methodiek nog eens uiteenzetten in het voorbeeld van de paardenbloemen dat ik ook beschrijf  in mijn gratis e-book. Onderstaand voorbeeld komt uit het tijdschrift Psychologie magazine.

Held

Jabbar Gibson is een held. Op 1 september 2005 confisqueerde deze 20-jarige Amerikaan op eigen gezag een schoolbus, pikte daarmee overal in het overstroomde New Orleans ontredderde mensen op en bracht ze naar Houston, Texas – een rit van dertien uur. Hij was de eerste die slachtoffers van de orkaan Katrina veilig buiten het  noodgebied afleverde; door de falende hulp werden de laatste mensen pas vijf dagen later geëvacueerd.

Boef

Jabbar Gibson is een boef. Op 1 september 2005 stal deze 20-jarige eigenhandig een schoolbus, reed die zonder groot rijbewijs van New Orleans naar Houston en maakte daar ruzie met opvanginstanties die ‘zijn’ vluchtelingen weigerden omdat ze niet op een officiële lijst stonden. Daarmee stapelde hij de ene twijfelachtige actie boven op de andere. En dat voor een jongen die toch al een strafblad met zich meedroeg: autodiefstal, drugsbezit, een gewapende roofoverval…

Wat is jouw perceptie? Is Jabbar Gibson een held of een boef?

Persoonlijke waarheid

Naast het feit dat je je ervan bewust moet zijn dat zowel de media als de mensen die je in het dagelijkse leven ontmoet informatie op een bepaalde manier kleuren, afhankelijk van hun eigen belang of van hun eigen (gekleurde) persoonlijke waarheid, is het belangrijk te beseffen dat jij hetzelfde doet.

Op basis van jouw wereldbeeld zul je bijvoorbeeld een duidelijke voorkeur hebben voor de manier waarop je bovengenoemd voorbeeld naar jezelf toe hebt vertaald. Maar nogmaals: dat is op basis van jouw eigen waarheid. Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je deze persoonlijke waarheid gaat onderzoeken, waardoor deze tot stand is gekomen en of deze persoonlijke waarheid (nog) wel bij jou past of voortkomt uit (verouderde) denkbeelden van bijvoorbeeld je ouders.

Wat is jouw mening over het onderwerp van dit blog? Laat me weten wat je  denkt!


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Comment Section

8 reacties op “De kracht van Persoonlijke Ontwikkeling – Tips om je leven te veranderen


Door Peter op 9 november 2012

Hoi Franklin,

Een mooie manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken zoals je het beschrijft, echt een uitdaging!Als ik voor mezelf spreek denk ik dat één van de grootste uitdagingen ligt om te onderscheiden wat echt van jezelf is en wat je hebt meegekregen van je ouders. Laatst attendeerde iemand mij erop dat het net was alsof hij mijn vader hoorde praten. Even was ik verbaasd, maar besefte dat die persoon gelijk had. Zelf zag en hoorde ik het niet. Heb je een tip hoe je je meer bewust van dit soort “verwevingen” kan worden?

Alvast bedankt!

Gr.
Peter


Door Franklin op 12 november 2012

Hoi Peter, eigenlijk zoals je dat nu doet: je bewust worden dat je j ouder(s) kopieert. Daarna kun je gaan onderzoeken of het inderdaad iets is wat (nog) bij je past, of je het zelf eigenlijk ook echt zo ziet zoals je ouders je hebben geleerd, of dat het aangepast gedrag is. Als dat laatste het geval is, is de volgende stap ‘begrip’. Begrijpen waar iets vandaan komt en vervolgens kun je het ‘herprogrammeren’ naar iets wat bij je hoort. Succes!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.