Heb jij ook last van het goeroe complex? - De valkuil van het spirituele pad
22 april 2012 

Heb jij ook last van het goeroe complex? - De valkuil van het spirituele pad

Het spirituele pad kan een mijnenveld zijn. Het is bezaaid met valkuilen. Het kent net zoveel rituele en dogma’s als welke religie dan ook. Een van die grote valkuilen heeft te maken met het goeroe complex. Het Guru of Goeroe complex kan een echte sta-in-de-weg zijn om de volgende stap in je ontwikkelingsproces te nemen.

Het spirituele pad is doordrenkt met het klassieke beeld van goeroes, heiligen, opgerezen meesters of welke benaming je er ook maar aan wilt geven. En dat beeld bestaat eruit dat je altijd ‘lief en aardig’ moet zijn ongeacht de omstandigheden. Dit is het beeld dat je is ingeprent. Denk bijvoorbeeld eens aan de kerkelijke Jezus. Nothing personal, maar wat is je beeld bij Hem? Altijd kalm en vredig, altijd alles onder controle, vis, wijn en brood uitdelend, lopend over water, baard, sandalen, steeds de andere wang toekerend en dat alles in een prachtige witte jurk. Yeah right

Spirituele pad

Of je nu wilt of niet, dit is het beeld dat diep in je onderbewuste verankerd zit. Mensen die hun ‘spirituele pad’ belopen conformeren zich aan dit beeld. Je vergelijkt jezelf met deze goeroes of heiligen en je komt er altijd bekaaid vanaf… Je maakt jezelf wijs dat je moet zijn zoals deze mythische of Bijbelse figuren en dat je je moet gedragen zoals zij dat deden. Het goeroe complex dus…

spirituele pad

Je bent Mens!

Je bent eerst en vooral Mens met Menselijke kenmerken en Menselijke karakteristieken! Vergelijk jezelf niet met een beeld dat je is opgedrongen, want daar kun je nooit aan voldoen. Dat beeld levert je het bewijs of de bevestiging dat je niet goed genoeg bent. Ik heb het vaker gehad over de dans van persoonlijkheden waar ieder mens uit bestaat. Soms ben je een vader of moeder, dan weer een zoon of dochter, collega, vriend of vriendin of een teamgenoot. Het zijn rollen die je speelt. Het zijn allemaal aspecten van jezelf. Zo kun je ook een aspect ontwikkelen dat zich gedraagt als een heilige, maar het is niet meer dan een aspect. That’s it. Het is niet wie je bent. Het is niet waar het spirituele pad is.

Het Grote Geheim

Wat is dan het ‘grote geheim’? Wat is het grote geheim van deze goeroes, heiligen en opgerezen meesters? Van Jezus, Boeddha, Franciscus van Assisi tot Johannes de Doper aan toe? Het ‘geheim’ is in mijn optiek dat zij zichzelf volledig accepteerden zoals ze waren. Ze wisten dat ze issues hadden, ze wisten dat ze niet perfect waren, maar dat stopte ze niet om te doen wat ze deden. Ze lieten ‘los’. Ze wilden zichzelf niet langer ‘omschrijven’, ‘vinden’, verbeteren of perfectioneren. Ze kwamen op het punt dat ze uitgeput waren van de zoektocht naar zichzelf en lieten los! Ze begrepen dat ze niet perfect waren en dat ook nooit zouden worden. Wat ertoe deed was dat ze dit accepteerden. Totale compassie hadden voor wie en wat ze waren. Zich niet langer vereenzelvigden met het beeld dat ze hadden van één van hun rollen of aspecten. Toen ze daaraan voorbij gingen konden ze zich werkelijk overgeven aan zichzelf.  Ze gingen voorbij aan hun issues. Overgewicht, ongeduld, obsessief of stinkend naar vuil: denk je dat dit is wat hen bezighield in het leven…?

Het goeroe complex

Wat het ook is waarvan je denkt dat je nog allemaal moet doen of verbeteren aan jezelf of waar je allemaal nog aan moet werken, forget it. Het zijn afleidingen. Ze houden je tegen om te ‘Zijn’ wie je bent. Als je stopt met zoeken heb je eindelijk rust in je hoofd en kun je verder. De ruis is weg. Misschien een ontnuchterend en onorthodox advies voor veel mensen, maar wel één die je veel op kan leveren. Breek met het goeroe complex. Als je een spiritueel pad wilt lopen, loop dan het pad naar jezelf toe. Vergelijk je niet met anderen.


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Helene
Door

Helene

op 30 Jan 2013

Dank je wel voor de reminder.

Franklin
Door

Franklin

op 30 Jan 2013

Heel graag gedaan en jij bedankt voor het lezen en je reactie, Helene!

Eigenwaarde en eigenliefde als essentie van ziekte
Door

Eigenwaarde en eigenliefde als essentie van ziekte

op 30 Jan 2014

[…] en eigenliefde zijn een lastig onderwerp om ‘master’ te worden. In een eerdere blog, ‘Het goeroecomplex’, schreef ik het […]

Reactie plaatsen