Fases van ontwaken - De vier fases van ontwaken
13 september 2013 

Fases van ontwaken - De vier fases van ontwaken

Fases van ontwaken – De vier fases van ontwaken verwijst naar het bewustwordingsproces. Aangezien we als mensen er dol op zijn alles te vangen in een schema, gaan we dit speciaal voor de veeleisende lezers in een stappenplan gieten. Nu te koop! Bewustwording in een schema!

Vier fases van ontwaken

Zonder dollen, je kunt binnen het proces van ontwaken bepaalde fases onderscheiden. Nu moet je dat niet zo zwart-wit en afgebakend zien als het wordt voorgesteld. De verschillende fases hebben altijd een overlap. Iets als dit kun je niet vangen in een vastomlijnd schema. Wat belangrijk is, is dat je jezelf herkent in de omschrijving die bij de betreffende fase hoort. Als dat eenmaal gebeurt, kun je de fases van ontwaken koppelen aan je eigen ervaringen en dan krijgt het een andere betekenis. De informatie wordt dan minder abstract, want je kunt het naar jezelf toe vertalen.

In mijn vorige blog ‘Ontwaken, bewustzijn en ziekte’ schreef ik al wat er eigenlijk voor zorgt dat je ontwaakt. Meestal is het een situatie of gebeurtenis waardoor je het leven anders gaat ervaren. Iets waarbij al het andere niet meer belangrijk is en je anders tegen het leven gaat aankijken. Een ziekte zoals suikerziekte kan daar een voorbeeld van zijn. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef hoeft dit niet perse iets ‘ergs’ te zijn.  In De Alchemie van ziekte schrijf ik uitgebreid over de fases van ontwaken en alles wat daarmee te maken heeft. Hieronder kun je er alvast het een en ander over lezen. Dan is het nu tijd voor ons schema: tijd voor ‘hokjesdenken’.

Fases van ontwaken: Fase 1 – Fase van ontwaken

Dit is de fase waarin je ontwaakt door een situatie, gebeurtenis of door bepaalde omstandigheden. Precies zoals we zojuist besproken hebben. Het kenmerk dat bij deze fase hoort, is dat je helemaal los gaat als je eenmaal ontwaakt bent. Je absorbeert al de informatie die je nieuwe gedachtegoed ondersteunen. Alles wat je ontwaakproces ondersteunt zuig je op. Je leest er alles over wat je kunt. Op miraculeuze wijze schijnt alles wat je hierin ondersteunt op je pad te komen. Je bent dolgelukkig in deze fase. Je wilt het wel van de daken schreeuwen en iedereen kennis laten maken met deze nieuwe gemoedstoestand waarin je verkeert. Je hebt het gevoel dat je in symbolische zin thuisgekomen bent. Deze fase kan enkele maanden tot enkele jaren duren, dat verschilt per persoon en geloof me, als je in deze fase zit of gezeten hebt zul je dit onmiskenbaar herkennen. Je zit op een roze wolk. Alsof je verliefd bent. Verliefd op het leven. Verliefd op de schepping. Je ziet overal iets moois in. Fase 1 zou je dus de fase van het ontwaken kunnen noemen.

 

Fases van ontwaken: Fase 2 – De pijnlijke fase

In fase 2 gebeuren er weer andere dingen. Het heeft andere kenmerken en vanuit menselijk perspectief bekeken zijn die niet altijd even fraai. Je zou dit de pijnlijke fase van het ontwaken kunnen noemen, want in deze fase ga je vaak hard onderuit. De hele structuur van je leven stort in elkaar. Je dacht dat je het allemaal wist, je dacht dat je ‘wijs’ was, je werd zelfs een beetje arrogant. En dan gaat het mis. Je verliest veel, zoniet alles. Je baan, je gezondheid, je relatie of je geld. En soms alles tegelijkertijd. Achter je rug om lachen mensen zich rot. Je wist immers alles zo goed. Vergeet niet dat je je hoofd boven het maaiveld hebt uitgestoken door zo open te zijn over de gedachten en inzichten die je had in fase 1 van het ontwaken. Voor veel mensen verdien je het alleen daarom al om afgeschoten te worden als die kans zich voordoet.

‘Achter je rug om lachen mensen zich rot. Je wist immers alles zo goed.’

Al je aspecten (zie ook dans van persoonlijkheden), al de rollen die je speelt, schreeuwen het uit. Zeker de rollen die zich identificeren met status. Een goede baan, succesvol zijn, geld verdienen, noem maar op. De aspecten schreeuwen om het hardst om aandacht. Het gevaar ligt op de loer dat de aspecten, de rollen, met jou op de loop gaan. Er valt wat te halen voor ze. De stemmen die schreeuwen dat ze al wisten dat het gevoel van fase 1 te mooi was om waar te zijn. Dat je de verkeerde keuzes maakt en dat je nu om moet keren. Terug naar je oude leven en oude denkwijze en wel zo snel mogelijk! Maar je kunt niet terug. Niet meer. Een ontwaakt mens kan niet meer terug en zijn kop in het zand steken en doen alsof het allemaal een droom is geweest. In fase 2 van het ontwaken lijkt die droom echter meer op een nachtmerrie waaruit je zo snel mogelijk wakker wilt worden.

 ‘Je dacht dat je het allemaal wist, je dacht dat je ‘wijs’ was, je werd zelfs een beetje arrogant. En dan gaat het mis. Je verliest veel, zoniet alles. Je baan, je gezondheid, je relatie of je geld. En soms alles tegelijkertijd’

Het is de fase van het ontwaken waarin de aspecten met je aan de haal gaan. Onthoud dit: wat er gebeurt is dat het oude plaats maakt voor het nieuwe. De structuren in je leven vallen uit elkaar zodat datgene wat je ondersteunt in je nieuwe fase zijn intrede kan doen. Houd jezelf voor dat het goed komt. Dat is het enige wat ik er nu over kan vertellen. Als je in de fase zit waarin alle ellende van de wereld over je heen lijkt te vallen en je leven op zijn grondvesten staat te schudden, dan is dit ook het enige dat je wilt horen: het komt goed! Aan meer heb je geen behoefte. Pas als je verder in het proces zit en alles een beetje tot rust komt in je leven of als je gewend bent aan de situatie waarin je verkeert, sta je open voor adviezen met meer diepgang. Accepteer de fase waarin je zit, dan ga je het snelste door je processen heen. Als je ertegen vecht, duurt het alleen maar langer. Adem.

Uiteraard zitten er nog wat andere interessante details aan deze fase. Dit is namelijk ook de fase waarin het heerlijk is om in de slachtoffer rol te gaan zitten. Een beetje extra energie stelen en aandacht krijgen kan tenslotte nooit kwaad. Dit is de fase van het ontwaken waarin alle structuren van je oude leven naar beneden komen vallen. Alles waar je zo zorgvuldig aan en voor hebt gewerkt. Hoe je leven eruit moet zien, hoe je zelf wilt zijn, wat je moet bereiken, alles valt in elkaar. Alles blijkt een grote illusie. Je komt erachter dat alles wat je hebt opgebouwd niet ‘echt’ is. Het is lastig te zeggen hoe lang deze fase duurt. Het kan vele jaren duren. Dat verschilt per persoon. Al je bagage, al die geloofssystemen die je niet meer dienen moeten de deur uit en dat kan even duren…

‘Alles waar je zo zorgvuldig aan en voor hebt gewerkt. Hoe je leven eruit moet zien, hoe je zelf wilt zijn, wat je moet bereiken, alles valt in elkaar.’

Dit brengt ons bij fase 3 en daarover zal ik in mijn volgende blog schrijven: de vier fases van ontwaken  – deel 2.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
joke
Door

joke

op 03 Jul 2019

Ongelooflijk, ik zit hier middenin...………...

Reactie plaatsen