Ontwaken 2 - De vier fases van ontwaken
14 september 2013 

Ontwaken 2 - De vier fases van ontwaken

Ontwaken 2 – De vier fases van ontwaken deel 2 is het vervolg op de blog van vorige week. In fase 2 van ontwaken beschreef ik hoe alles waar je zo zorgvuldig aan en voor hebt gewerkt vaak volledig uit elkaar is gevallen. Hoe je leven eruit moet zien, hoe je zelf wilt zijn en wat je moet bereiken is een illusie geworden. Het oude maakt plaats voor het nieuwe.

Fases van ontwaken: Fase 3 – Licht aan het einde van de tunnel

In fase 3 van het ontwaken begint de samensmelting, de integratie van je essentie en het menselijke aspect, steeds meer vorm te krijgen. Teruggaan en vergeten wat je weet is sowieso uitgesloten. Je voelt je mens, maar je voelt ook je essentie steeds meer. In deze fase krijg je vaak creatieve explosies waarin je overstroomt van nieuwe ideeën en mogelijkheden. Er is nog steeds een overlap met fase 2 waarin je een aantal malen hard onderuit bent gegaan, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Je verkeert nu in een gebied dat overal tussenin zit. De ene dag kun je een enorme passie voor iets voelen en de andere dag kan dit weer verdwenen zijn. Je voelt de onrust van fase 2 naijlen en de sporen die het wegslaan van de oude structuren in je leven nagelaten hebben, zijn nog duidelijk voelbaar. In deze fase ga je ook steeds bewuster contact maken met je essentie. Zoals ik al zei kun je de aanwezigheid van je essentie in deze fase steeds beter voelen en je weet van binnen dat het ‘echt’ is wat je voelt.

‘In deze fase krijg je vaak creatieve explosies waarin je overstroomt van nieuwe ideeën en mogelijkheden’

Alhoewel het klinkt alsof je in deze fase van ontwaken voltooiing nadert, kom je juist in deze fase de grootste uitdagingen tegen. Niet voor niets is het gezegde dat in het zicht van de finish de meeste mensen stranden. In deze fase word je makkelijk weggetrokken van de weg die je bewandelt. Je wordt van je pad getrokken door randzaken. Je zou het excuses kunnen noemen om je hart niet te volgen. Afleiding. Voortkomend uit bijvoorbeeld financiële problemen of zorgen om je baan. Het kan zijn dat er allerlei lichamelijke klachten opspelen. Het kan van alles zijn. Deels creëer je deze situaties zelf, vergeet niet dat je jouw leven tot in ieder aspect zelf vormgeeft, maar ook kunnen anderen je tegenhouden omdat ze het idee hebben dat je hen ontglipt. In deze fase zit ook veel onbewuste angst voor de verandering die je voelt aankomen. Angst om de laatste stap te zetten, waardoor je jezelf blokkeert.

Maar er is meer. Betweterij ligt op de loer. Een soort spirituele arrogantie. Ik weet alles, je hoeft mij niets meer te vertellen. Het ‘goeroecomplex’. Als je in deze fase van ontwaken bent aanbeland, weet je ook veel. Het geeft je macht en aanzien. Het geeft je een goed gevoel en dat is verslavend.

Fases van ontwaken: Fase 4 – De eindfase

‘De eindfase.’ Dat klinkt onheilspellender dan het is. In deze fase ben je klaar met het spelen van spelletjes. Klaar met drama. Je betreedt een heel nieuw veld van ‘Zijn’. Filosoferen betekent niets meer voor je. Spiritualiteit om het spiritueel zijn is een grote farce. Het houdt je alleen maar tegen, het is nep. Spirituele zinnetjes en dagspreuken zijn een gepasseerd station. Boeken over spirituele onderwerpen interesseren je niet meer. Dat voelt zo oud, zo achterhaald.

Deze fase van ontwaken voelt simpel en als ontdaan van alle rotzooi en opsmuk.

In deze fase zijn de oude structuren in je leven afgebroken en kom je in rustig vaarwater. Er is een nieuwe balans ontstaan. Je begrijpt nu werkelijk wat er wordt bedoeld als er gezegd wordt dat goed en slecht niet bestaan en dat oordelen iets is wat vanuit het menselijke perspectief gebeurt. Je begrijpt dat het helemaal niet uitmaakt wat er gebeurt en dat het ‘slechts’ ervaringen zijn. Je aspecten zullen je nog wel uitdagen. Testen. De stemmen in je hoofd zullen proberen angst en twijfel te zaaien, maar je voedt ze niet meer. Ze krijgen geen grip meer op je. Je begrijpt de dynamiek van krachten die spelen in je leven. Deze fase is zonder iets, maar met alles. Je wil ook niet over deze fase van ontwaken praten. Het ís gewoon. Dit is de fase na de storm, waarin je ‘weet’. Je bent terechtgekomen in een fase van moeiteloosheid.

Tot zover het ‘schema’ van de vier fases van ontwaken. Ik hoop dat je ervan genoten hebt. Zoals altijd worden ‘delen’ en ‘likes’ zeer gewaardeerd om meer bekendheid aan mijn werk te geven. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef staan de vier fases van ontwaken uitgebreid beschreven in mijn boek De alchemie van ziekte, samen met alle informatie die tot het ‘hoe en waarom’ van deze fases van ontwaken leiden.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen