Geraffineerde suikers zijn de melaatsen van onze tijd. Verbannen, verstoten, opgejaagd, uitgelachen en beschimpt. De oorlog verklaart en af geserveerd. Geraffineerde suikers vormen zo’n beetje het trending topic van ieder social platform in de westerse wereld. Maar is het allemaal wel zo slecht? Naar mijn bescheiden mening zijn we in onze doordraaf cultuur aardig aan het doorslaan als het gaat om geraffineerde suikers. Dus stop, halt, en voor alle zoetekauwen onder ons: een tegengeluid bezien vanuit hoger perspectief!
Geraffineerde suikers
Laten we beginnen met een tegeltjeswijsheid uit een lang vervlogen tijd (maar die nog steeds opgaat in veel gevallen). Alles waar ‘te’ voorstaat is niet goed. Iedereen snapt dat het niet perse goed is om je ieder dag volstoppen met geraffineerde suikerbommen… Dat gezegd hebbende, wil ik graag een hele andere kant belichten van geraffineerde suikers.
Het zijn je gedachten over geraffineerde suikers die tellen
Hier komt mijn mening over geraffineerde suikers in zijn algemeenheid. Het zijn de GEDACHTEN die je hebt over wat je doet die maken of iets goed voor je is of niet. En dat geldt niet alleen voor geraffineerde suikers, maar voor heel veel dingen in je leven waar je een bepaalde mate van strijd ervaart. Of het nou gaat om roken, voeding of sporten. ‘Innerlijke strijd maakt meer kapot dan je lief is’, zou een mooie slogan zijn. Gevoelens en gedachten van schuldgevoel roepen stress op en langdurige stress is pas echt schorrie morrie voor je lichaam. Het zijn de gedachten die je hebt over wat je doet die je letterlijk maken en breken.
Roken
Even een heel eenvoudig voorbeeld. Als je lekker buiten op je gemak in het ochtendzonnetje zit, heerlijk bakkie verse koffie erbij, en je steekt een peukie op waar je intens van geniet, dan ben ik ervan overtuigd dat dit niet slecht voor je is (niet te verwarren met drie pakjes zware shag met vloei per dag). Hetzelfde verhaal met een heerlijk stuk appeltaart met een dikke toef slagroom erop. Het intense genietmomenten dient als katalysator voor gezondheid. Ontzeg jezelf niet alles; het leven is er (ook) om van te genieten! Laat je niet gek maken door alles wat je hoort en leest over geraffineerde suikers. Wat je uit de tekst al kunt lezen, is dat het gaat om bewust eten. Bewust genieten. Zonder te overdrijven. Dat telt. Dat sluit trouwens ook mooi aan op de column van Nynke de Jong die ik vanmorgen in het AD las. Zij omschreef het ook mooi toen ze in haar column uithaalde naar twee meiden, met 200.000 volgers op internet, die in haar optiek volledig waren doorgeslagen in ‘gezond eten’. Het sluit precies aan hoe ik het zelf ook ervaar:
“Eten is fantastisch. Ik kan me dagenlang verheugen op en nog dagenlang nagenieten van een goede babi ketjap, een lekkere andijviestamppot of een enorme bak kaasfondue. En ik weet heus wel dat elke dag kaasfondue geen goed idee is. Vandaar dat ik er extra van geniet wanneer ik ‘m zonder schuldgevoel naar binnen schrok. Foodbloggers als … maken ons bang voor eten dat helemaal niet eng is. Van eieren krijg je geen kanker. En koolhydraten heb je nodig, anders val je om. Eten is een feestje. Je leven is te kort om panisch linzen te tellen en de gluten uit je eten te plukken. Je zou van elke hap moeten genieten. Bewust eten, daar gaat het om. De slechte dingen met mate, maar denk alsjeblieft niet dat je je eigen doodvonnis tekent wanneer je eens zin hebt in een frikadel. Met saus. En zonder schuldgevoel.”
Nocebo-effect
In mijn boeken schrijf ik over het nocebo-effect. Aansluitend op wat ik hierboven heb geschreven is het mooi om dat in dit kader hier nog even te noemen. Hier is het:
Als je een eenvoudige metafoor wilt, kijk maar wat het gebruik van een placebo doet als je gelooft dat dit een ‘echt’ medicijn is: de machine gaat aan het werk. Overigens is het placebo-effect wel een prachtig voorbeeld van de kracht van gedachten. Een voorbeeld dat voor iedereen herkenbaar en toepasbaar is en bovendien rechtstreeks terugslaat op de kwantumfysica. Wat gedachten kunnen doen,’ verduidelijkte hij, op de vragende uitdrukking op mijn gezicht. ‘Onderschat dat niet. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van het nocebo-effect, de tegenhanger van het placebo-effect. Ziek worden door suggestie. De angst dat je ergens vatbaar voor bent, bijvoorbeeld voor een ziekte die veel in je familie voorkomt, kan die ziekte daadwerkelijk creëren. Het placebo-effect bewijst dat je van suggestie beter kunt worden, het nocebo-effect doet precies het tegenovergestelde. Het is het geloof, het zijn de gedachten, die ziek maken of genezen. Begrijp je de enorme impact van dit feit? Gedachten kunnen letterlijk doden.
He nocebo-effect dus. De gedachten die jij hebt bepalen hoe je iets ervaart en ook wat er in jouw lichaam gebeurt. Een mooie vervolgstap naar ‘de hogere school’: vergeet niet dat alles bestaat uit energie. Atomen en moleculen die op een bepaalde manier aan elkaar kleven, waardoor je ziet wat je ziet. Of het nou een tafel, een stoel, de theepot of geraffineerde suikers zijn, dat is wat het is. Nogmaals, atomen en moleculen die op een bepaalde manier aan elkaar kleven. In de basis is alles gemaakt van hetzelfde spulletje. De effecten van wat dan ook in je leven, kun je volledig beïnvloeden door dit te onthouden. Iets is niet goed of slecht, het is eenvoudigweg energie.
Hoorn des Overvloeds
Nog een leuke toevoeging. Christianne Beerlandt die ook veel geschreven heeft over de psychologische oorsprong van ziekte, heeft ook een dikke pil geschreven over voedsel, genaamd ‘Hoorn des Overvloeds’. Over suikers schrijft zij onder andere:
Suiker hoeft niet slecht te zijn ; men mag gerust Suiker eten (weliswaar zonder te overdrijven), op voorwaarde dat men de Symboliek ervan goed begrijpt en ook toepast in het leven… : Suiker zegt je te KIEZEN voor je Hart, voor de hartwarmte, voor de warmhartige omsluiting van jezelf. Zij daagt je uit om naar boven, naar buiten te komen met je gevoelens, je verlangens. Zij maant je aan om zélf een beetje als Suiker te worden : levensenthousiast, vol geloof en hoop, vol blije verwachtingen, vol geluk in en met jezelf. Je ZIET het ZITTEN met jezelf in het Leven !
Wat Christianne aangeeft in zijn algemeenheid over voedsel, is dat voedsel staat voor bepaalde kenmerken en kwaliteiten. Kleur, trilling, alles draagt hieraan bij. Voedsel representeert datgene wat je ontbeert of waar je juist te veel van hebt. Een groot verlangen naar bepaalde soorten voedsel, geeft aan waar je een tekort of overvloed aan hebt of aan ervaart. Goed om eens op deze manier naar voedsel te kijken. En ten slotte nog even over de geraffineerde suikers…
Suiker maant de mens aan om te drinken : te drinken van het Levenswater en met volle teugen in het Leven te springen, zonder terughoudendheid, met een krachtige sprong van plezier. “Hou je energieën niet in, hou jezelf niet tegen : spring met volle kracht in het leven ! Zing, dans, wees blij, en weet dat de toekomst alleen maar mooier kan zijn : wanneer jij je leven in handen neemt als een meester en jij je leven dan ook creëert vanuit jouw positieve VERWACHTINGEN. Jij bepaalt de richting die je levensweg zal lopen via jouw verwachtingen.”
Mijn wens voor iedereen: geniet en durf te leven!
Meer weten over deze materie? Je kunt de boekenserie bestellen door hier te klikken.
Llida
op 27 Sep 2016Franklin
op 28 Sep 2016Franklin
op 14 Oct 2016