Medicijnen afbouwen - Hoe doe je dat precies?
08 februari 2022 

Medicijnen afbouwen - Hoe doe je dat precies?

Medicijnen afbouwen is lastig. Om verschillende redenen. Je bent nu eenmaal gewend om het advies te volgen van ‘degene die het weet’ en de medicijnen voorschrijft en er is de angst van ‘wat als het misgaat’...?

Misschien helpt dit korte blog je mocht je in jezelf ook tegen dit dilemma aanlopen. Je wilt je medicijnen wel afbouwen, maar hoe…?

Medicijnen afbouwen

Ik wil dit al langere tijd met je delen. De afgelopen jaren heb ik regelmatig gesprekken gehad met mensen over het afbouwen van medicijnen. Zowel bekeken vanuit mijn perspectief als vanuit het perspectief en de ervaring van de ander.

Misschien wil jij hier ook al langere tijd me aan de slag, maar vind je het lastig of spannend om te doen. Dat is het ook. Dat kan ik me goed voorstellen. Misschien helpt dit om vertrouwen te krijgen in het proces.

Als je een keer wilt experimenteren met het afbouwen van medicijnen en de aard van een ziekte of klacht én het type medicijn laat het toe, dan is dit misschien ‘leuk’ om te doen.

Uiteraard een disclaimertje, doe geen gekke dingen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je leven, ga niet ineens accuut stoppen met alle medicatie die je gebruikt...

De eenvoudigste manier om medicijnen af te bouwen, is als je medicatie gebruikt voor een klacht die meetbaar is.

Maak het SMART - De SMART methode voor het afbouwen van medicijnen

Voor we verder gaan eerst nog even dit. Misschien is dit op een praktisch niveau nog waardevol als uitgangspunt als het gaat om het afbouwen van medicijnen. Maak het SMART.

Heb je wel eens gehoord van de SMART-methode? De SMART-methode is al een oudje hoor, volgens mij werd het in de jaren negentig al gebruikt. De SMART methode wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven, maar je kunt het ook gebruiken voor jezelf als het gaat om het abouwen van medicijnen.

SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je je doelstellingen met deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet. In het bedijfsleven moet je dan denken aan: Binnen anderhalf jaar wil ik twee managementcursussen afronden met een gemiddeld resultaat van minimaal een 7½.

Als je de vijf pijlers van de SMART-methode gebruikt kan dat misschien wat houvast geven, want medicatie afbouwen blijft gewoon lastig. En... SMART of niet... je lichaam blijft leading bij alles wat je doet. Blijven luisteren naar jezelf dus!

Terug naar het afbouwen van medicijnen. Laat me een heel eenvoudig voorbeeld geven, dat werkt vaak het beste.


Medicijnen afbouwen

Lisinopril

Stel je voor je gebruikt Lisinopril. Dat is een medicijn dat onder andere gebruikt wordt voor het verlagen van je bloeddruk.

Lisinopril tabletten bestaan er in verschillende sterkten: 5mg, 10mg, 20 mg of 30mg.

Hier begint het.

Een arts maakt een inschatting op basis van de gegevens die hij over iemand heeft op dat moment en schrijft het medicijn voor de specifieke kwaal voor. In dit geval Lisinopril.

Maarrr… een arts is ook maar een mens.

Die weet vaak ook niet of er in de loopt der tijd iets in jouw levenssituatie wijzigt. Bijvoorbeeld of je anders bent gaan eten, minder stress in het leven ervaart door een mindfulness cursus of dat je meer bent gaan bewegen.

Al die dingen hebben invloed op jou en je leven.

Een hoge of lage bloeddruk - meetbaar

In het geval van een hoge of lage bloeddruk kun je heel eenvoudig zelf voor langere tijd meten hoe het met je bloeddruk ervoor staat.

Op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen.

Een door de Hartstichting goedgekeurde hart- en bloeddrukmeter hoeft absoluut niet duur te zijn. Bij het kruidvat koop je die al voor eu 24,95 (dacht ik).

Terug naar het afbouwen van je medicatie.

Stel je voor, de arts heeft je een tablet met Lisinopril voorgeschreven van 20 mg. Wat je dan kunt proberen - en laat je verrassen :) -  is eens controleren wat er gebeurd als je een halve tablet inneemt in plaats van een hele. En vervolgens wat er gebeurt bij inname van een kwart tablet. Blijf dat meten en monitoren.

Wat ik regelmatig heb gehoord en zelf ook heb ondervonden, is dat de resultaten van een medicijn nagenoeg gelijk blijven bij het verminderde dosis van het betreffende medicijn.

Dit is een heel eenvoudig voorbeeld van de manier waarop je je medicijnen kunt afbouwen en overstappen naar bijvoorbeeld een lichtere variant van een medicijn (bijvoorbeeld 5mg in het geval van Lisinopril) of zelfs helemaal kunt stoppen met een medicijn.

Medicijnen afbouwen


Meetbaarheid van medicijnen

Ook voor bijvoorbeeld diabetes type 2 kun je je misschien voorstellen dat het relatief  eenvoudig is om effecten de inname van je hoeveelheid medicatie bij tabletgebruik te monitoren door het meetbaar maken.

Het helpt dus enorm als je zelf controle of inzage hebt over het effect van de medicijnen die je inneemt. Denk eens creatief na hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Investeer er eventueel in. Meet het effect van je medicatie.

Ga bewust met je medicatie om

Waarom wilde ik dit graag met je delen?

Als je zelf ervaart hoe het is om een medicijn te gebruiken dat je kunt afbouwen en dat je daar invloed op hebt, dan opent dat ook de deuren naar een mogelijk ander perspectief als het gaat om andere medicatie, die je wellicht ook gebruikt ‘omdat het nou eenmaal zo is voorgeschreven’ en waarvan je de optie tot het afbouwen van deze medicatie misschien nooit hebt overwogen… omdat dit nou eenmaal niet zo hoort.

Ga bewust met je medicatie om.

Misschien gebruik je al heel lang bepaalde vormen van medicatie, maar is er zoals ik al eerder schreef iets in je lichaam of leven gewijzigd - om wat voor reden dan ook - en gebruik je toch nog steeds dezelfde medicijnen. Zoals je eigenlijk al heel lang doet.

Een controlebezoek aan een (huis)arts vindt vaak maar een keer per 3, 6 f 12 maanden plaats en dan is het vaak ook nog een flitsbezoek. Hij of zij kan wellicht helemaal niet goed inschatten of je medicatie zou moeten veranderen.

Nogmaals, wees verantwoordelijk en verstandelijk als je je medicijnen gaat afbouwen, maar (te veel) medicijnen gebruiken die niet of in kleinere hoeveelheden nodig zijn, is altijd goed toch? Althans, dat is mijn perceptie en filosofie :)

Misschien is dit blog ook interessant voor je. Kun je ook ziek worden van medicijnen? Klik HIER om om dit blog te lezen.  https://genezenonline.nl/ziek-worden-van-medicijnen/


Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing - Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen