Ziekte, bewustzijn en ontwaken zijn nauw met elkaar verbonden. Het proces van ontwaken heeft alles te maken met bewustzijn en ziekte kan een aanleiding tot ontwaken zijn. Meestal heeft ontwaken te maken met een situatie of gebeurtenis waardoor je het leven anders gaat ervaren. Iets waardoor al het andere niet meer belangrijk is en je anders tegen het leven gaat aankijken. Bijvoorbeeld als je iets ergs overkomt. Een sterfgeval van een geliefde bijvoorbeeld of een ernstig ongeluk. En ziekte natuurlijk.
De natuurlijke functie van ziekte
Het is die natuurlijke functie van ziekte waarover ik al vaker gesproken en geschreven heb. Het geschenk van een ziekte zoals suikerziekte bijvoorbeeld. Het maakt je bewust. Het laat je stilstaan. Toch hoeft het proces van ontwaken niet altijd door iets ‘ernstigs’ te ontstaan. Je kunt ook ontwaken, je bewust worden, door een boek dat je leest, door een film die je kijkt of iets anders dat je raakt. Het kan voortkomen uit nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar het leven of juist omdat je er genoeg van hebt dat je in leven voortdurend vastzit in drama. Impulsen die je voelt van binnen en die je aanzetten om op onderzoek uit te gaan. Voorbeelden genoeg. Van binnen bouwt zich een druk op die door een gebeurtenis plotseling naar de oppervlakte komt.
Het proces van ontwaken kan verwarrend zijn. Er overkomen je dingen die nieuw voor je zijn. Dingen die je doen afvragen of je misschien anders bent dan anderen. Je voelt en ziet dingen die je niet kunt verklaren en als je het er met anderen over hebt, kijken ze je niet-begrijpend aan. Zelfs geliefden, familie en goede vrienden begrijpen vaak niet wat je ervaart en voelt. Een onrustige en soms verontrustende periode.
De periode van ontwaken
De periode van ontwaken kent specifieke problemen en uitdagingen. Vaak probeer je de gevoelens, gedachten en sensaties die je ervaart weg te drukken. Je wilt zijn zoals ‘iedereen’. En toch WEET je diep van binnen dat dit niet zal werken. Je weet dat er iets anders met je aan de hand is dat zich nog niet laat verklaren. Je wordt er onrustig van. Je ligt er ‘s nachts van wakker, je twijfelt over alles en je voelt je schuldig dat je niet meer bent ‘zoals de anderen’. En toch laat dat gevoel zich nog steeds niet wegstoppen. De mensen om je heen proberen je gerust te stellen. Vertellen je dat het wel over zal gaan. Dat het een fase is. En toch voelt het niet zo. Op hun aanraden bezoek je misschien zelfs een psychiater. Meer voor hen dan voor jezelf. Maar grote kans dat je bij de psychiater merk dat je dwars door hem heen kijkt. Dat het voornamelijk mentale concepten zijn die kunstmatig worden toegepast op je situatie. Het ontbreekt hem aan werkelijk bewustzijn en je voelt en ziet de issues en de onbalans waar de persoon tegenover je zelf mee te maken heeft. Je prikt door de ‘gestudeerde wijsheid’ en de diploma’s aan de muur heen. Je weet dat hij niet begrijpt waar je doorheen gaat. Bovendien wil hij je medicijnen voorschrijven ‘om je onrust te bestrijden’, maar aan alles voel je dat dit in dit geval niet de juiste oplossing is.
‘Je prikt door de ‘gestudeerde wijsheid’ van de diploma’s aan de muur heen. Je weet dat hij niet begrijpt waar je doorheen gaat.’
Proces van ontwaken
Maak je geen zorgen. Wat er aan de hand is, is dat je in een proces van ontwaken zit. Je bent begonnen aan de grote zoektocht naar jezelf. In De Alchemie van ziekte beschrijf ik de vier fases van ontwaken. Het kan heerlijk zijn om te lezen ‘wat er met je aan de hand is’ en de kenmerken te lezen van de fase waarin je je bevindt. Dat geeft houvast en begrip.
Mocht je dit blog interessant vinden en bepaalde kenmerken herkennen, lees dan ook de blogs van de rups en de vlinder deel 1 en deel 2 eens. Dat maakt het misschien makkelijker om met de processen waar je wellicht middenin zit om te gaan.