Stress - De invloed van gedachten op stress?
31 mei 2016 

Stress - De invloed van gedachten op stress?

Stress is in onze maatschappij niet meer weg te denken. En als we het over de combinatie ziekte, gedachten en de hersenen hebben, kunnen we al helemaal niet om dit onderwerp heen. 75% van de mensen komt als patiënt namelijk met de gezondheidszorg in aanraking door een stress gerelateerde oorzaak.

Stress is de reactie op gebeurtenissen in je leven. Je zou het de omgeving binnen of buiten jezelf kunnen noemen. Stress is een vecht- of vluchtreactie. Voor noodgevallen. Er komt door stress een enorme hoeveelheid chemische stofjes vrij die je lichaam activeren en in staat van paraatheid brengen. De problemen ontstaan als je de ‘vecht- of vlucht’-stressknop wel aan kan zetten, maar niet uit. Bij de meeste mensen blijft de stress, en de chemische stoffen die daarbij door de hersenen worden geproduceerd, in het lichaam zitten. Er vindt geen ontlading plaats.

Stress loslaten

De hersenen maken geen onderscheid tussen wat je denkt en wat ‘echt’ gebeurt. In je hersenen is een grote geheugenbank van eerdere ervaringen aanwezig. Hoe ouder je bent, hoe groter deze geheugenbank is. Voordat een gebeurtenis mogelijk plaatsvindt, log je daar op in met angstgedachten over wat kán gebeuren en wat de mogelijke gevolgen zullen zijn. Als de gebeurtenis niet plaatsvindt, maar je hebt wel je hele lichaam in staat van paraatheid gebracht op basis van je gedachten, dan blijft de chemische lading van deze reactie in je lichaam zitten. De stress die je voelt kan resulteren in bijvoorbeeld onrust, neuroses en slaapproblemen. Als stress niet wordt losgelaten bouwt deze zich steeds verder op in je lichaam.

Stress door doemscenario’s

Er is altijd tijd tussen gedachten, hoe je denkt dat iets zal zijn en hoe het ‘echt’ is. Ik denk dat het belangrijk is te onthouden dat als je een gedachte hebt, dat dit niet automatisch hoeft te betekenen dat het ook ‘waar’ is. Als je veel problemen ervaart met spanning door doemscenario’s die zich steeds in je hoofd afspelen, zou het een mantra voor je moeten worden dat die doemscenario’s niet ‘waar’ hoeven te zijn.

stress

Ook kanker kan voortkomen uit stress

Ook kanker kan voortkomen uit stress. Wat gebeurt er nou precies als je voor een hele lange tijd aan spanning blootgesteld wordt en wat voor invloed heeft dit op je lichaam? Ik vertelde al dat bij stress grote hoeveelheden chemicaliën worden gemobiliseerd, ongeacht of dit tot stand komt door een gebeurtenis die werkelijk plaatsvindt of door iets wat zich in je gedachten afspeelt. ‘Echt’ of ‘niet echt’, dat maakt niet uit voor je hersenen. Een vecht- of vluchtreactie kost verschrikkelijk veel energie. De energie die het kost om bloot te staan aan spanning wordt aan de rest van je lichaam onttrokken. Alles is gericht op de vecht- en vlucht reactie. De focus ligt alleen op die delen van het lichaam en de hersenen die betrokken zijn bij deze reactie. De energie die normaal gesproken voor de groei en het repareren en regenereren van je lichaam wordt gebruikt, is daardoor niet voorhanden. Aanwezige kankercellen krijgen zo de kans om te groeien en zich te vermenigvuldigen, simpelweg omdat de aandacht elders ligt. Ze blijven symbolisch onder de periscoop.

En dat alles begint dus… bij je gedachten.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen