Stress, suikerziekte en de gevolgen voor ziekte en genezing
20 maart 2013 

Stress, suikerziekte en de gevolgen voor ziekte en genezing

Stress, suikerziekte en de gevolgen voor ziekte en genezing. Voor suikerziekte, ziekte en genezing is het belangrijk het onderwerp stress te belichten. 75% van de mensen komt met de gezondheidszorg in aanraking door een stress gerelateerde oorzaak.

Stress is je reactie op gebeurtenissen in je ‘omgeving’. Stress is een ‘vecht of vlucht’ reactie. Voor noodgevallen. Bij stress komt er een enorme hoeveelheid chemische stofjes in je lichaam vrij die je hele interne systeem activeren en in staat van paraatheid brengen.

Er zijn drie soorten stress

Er zijn drie soorten stress die je in je lichaam kunt ervaren. Fysieke stress, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of onverwachts ongeval, chemische stress, zoals pesticiden die in de landbouw worden gebruikt en die je binnenkrijgt via het eten en emotionele stress veroorzaakt door bijvoorbeeld geldproblemen of omdat je als alleenstaande moeder alleen voor je kind of kinderen moet zorgen. Alle drie eindigen ze in psychologische stress.

Problemen ontstaan als je de ‘vecht of vlucht’ stressknop wel aan kunt zetten, maar niet meer uit. Bij de meeste mensen blijft de stress dan in het lichaam zitten. Er vindt geen ontlading plaats.

We hebben al eerder besproken dat gedachten door de hersenen wordt geïnterpreteerd als ‘echt’. De hersenen maken geen onderscheidt tussen wat daadwerkelijk gebeurd en wat je denkt (het kan waardevol zijn mijn eerdere blog over dit onderwerp nog eens te lezen). In de hersenen is een grote geheugenbank aan eerdere ervaringen aanwezig. Hoe ouder je bent, hoe groter die geheugenbank is en voordat een (mogelijke) gebeurtenis plaatsvindt, log je daarop in. Gevolg: angstgedachten over wat mogelijk kan gebeuren. Als de gebeurtenis niet plaatsvindt, maar je hebt wel je lichaam in staat van paraat gebracht op basis van je gedachten, echt of niet echt, dan blijft de chemische lading van deze reactie in je lichaam zitten. De stress die je voelt bouwt zich steeds verder op in je lichaam. Onrust en neuroses zijn slechts twee voorbeelden die hier een gevolg van zijn.

 

“De hersenen maken geen onderscheidt
tussen wat daadwerkelijk gebeurd en wat je denkt”

 

Stress en ziekte

Er zit altijd tijd tussen een gedachte, tussen hoe je denkt dat iets is en hoe iets ‘echt’ is. De emoties die je ervaart voordat een gebeurtenis plaatsvindt, als deze al plaatsvindt, zorgen ervoor dat je hersenen in de hoogste staat van paraatheid zijn gebracht. Je hersenen bereiden zich erop voor te handelen en dit proces zuigt al je energie op. Overigens is er met dit proces niets mis. Emoties die worden opgeroepen door een stressreacties zijn een logisch gevolg van de stressreactie. Alleen als stress aanhoudt en niet wordt losgelaten, dan worden emoties ‘stemmingen’. Houdt dit aan, dan wordt een stemming een ‘temperament’ en dit kan zich ontwikkelen tot een persoonlijkheidsstoornis. Het wordt een aspect van jezelf.

Stress speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van veel ziekten. Bij stress worden in je lichaam grote hoeveelheden chemicaliën aangemaakt, ongeacht of een gebeurtenis ‘echt’ of ‘niet echt’ is. Zoals hierboven al geschreven stond, kost dit proces verschrikkelijk veel energie. Deze energie wordt aan de rest van je lichaam onttrokken. Alles is gericht op de ‘vecht of vlucht’ reactie. Alleen de delen van het lichaam en de hersenen die daarbij betrokken zijn worden ingeschakeld. De energie die normaal gesproken wordt gebruikt voor groei en het repareren en regenereren van je lichaam, is nu niet voorhanden. Gevolg… ziekmakende cellen krijgen nu de kans om te groeien en zich te vermenigvuldigen, simpelweg omdat de interne aandacht elders ligt. Ze blijven symbolisch onder de periscoop.

Stress, suikerziekte en de gevolgen voor ziekte en genezing

Bij ziekte en genezing is het belangrijk om bij dit proces stil te staan. Ook voor suikerziekte is dit het geval. De werking van de hersenen zoals dat ook in eenvoudige en begrijpelijke bewoordingen is omschreven in De jongen die (van) suikerziekte genas is onderdeel van het genezingsproces. Een onderwerp dat hier direct aan gerelateerd is, is waarom je stress ervaart en waar je (stress)gedachten vandaan komen. Daarmee is de cirkel rond en zijn we bij de noodzaak en de kracht van persoonlijke ontwikkeling. Keer altijd terug naar de essentie: waar komt iets vandaan? Dat begint bij het onderzoeken van je overtuigingen en conditioneringen. Jouw perceptie bepaalt wat je gedachten zijn en in dit geval… in welke mate je stress ervaart.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Johna164
Door

Johna164

op 02 Sep 2014

Really informative article post.Thanks Again. Awesome. aeedabedeadb

Reactie plaatsen