Bloedsuikerwaarde als graadmeter voor suikerziekte. Het meten van de bloedsuikerwaarde is een goede graadmeter om te controleren of iemand suikerziekte heeft. De bloedsuikerwaarde is een maat voor de hoeveelheid glucose die opgelost is in het bloed en wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). Bij een normaal werkende alvleesklier zal de bloedsuikerwaarde ‘op nuchtere maag’ tussen de 4 en de 8 mmol/l liggen. Al ligt deze nuchtere waarde boven de 6 mmol/l en boven de 11,0 mmol na een maaltijd, dan spreken we van suikerziekte.
Bloedsuikerwaarde
Zoals je hierboven al kunt lezen schommelt de bloedsuikerwaarde gedurende de dag. Voor een maaltijd zal deze lager zijn dan vlak na een maaltijd, doordat er glucose uit het voedsel in het bloed komt. De cellen in je lichaam gebruiken deze glucose als brandstof. De eilandjes van Langerhals in de alvleesklier maken het hormoon insuline aan. Deze insuline zorgt ervoor dat de glucose in de cellen wordt opgenomen, waardoor de bloedsuikerwaarde niet teveel schommelt en niet te hoog wordt.
Voor meer informatie kun je ook de artikelen ‘Wat is suikerziekte?’, ‘Wat is diabetes type 1?’ en ‘Wat is diabetes type 2?’ in de kennisbank lezen.
Meten is weten
Meten is weten. In mijn boeken staan de processen en inzichten beschreven die ik heb gebruikt voor het afbouwen van de hoeveelheid insuline die ik gebruikte. Het regelmatig meten van de bloedsuikerwaarde is daar een onderdeel van geweest. Het aantal meetmomenten is mede afhankelijk van de mate waarin je zelf in staat bent om hoge en lage bloedsuikerwaarden in je eigen lichaam aan te voelen. Mijn ervaring is dat als je teveel gefocust bent en voortdurende bezig bent met deze waarden, je niet of onvoldoende in staat bent om los te komen van je ziekte. Simpelweg omdat je er voortdurend mee bezig bent en met je ziekte geconfronteerd wordt.