Wat is suikerziekte?

Wat is suikerziekte?

Wat is suikerziekte? Laat ik de omschrijving geven zoals ik die in mijn boek De jongen die (van) suikerziekte genas heb gebruikt. Diabetes Mellitus, afgekort diabetes, wordt in de volksmond suikerziekte genoemd. Suikerziekte is een stofwisselingsziekte. Waarom? Omdat suikerziekte over de stofwisseling gaat. Dagelijks wordt ons voedsel in de dunne darm omgezet in glucose, de brandstof voor ons lichaam. Het bloed zorgt ervoor dat de glucose in de cellen komt. Kleine bijkomstigheid: om de glucose via het bloed in de cellen te krijgen is het hormoon insuline nodig. En dat is nu net wat de alvleesklier bij iemand met suikerziekte niet of niet voldoende aanmaakt. Insuline opent de celwand, de ‘deur’ en vervult dus de functie van ‘sleutel’.

Omdat we voedsel tot ons nemen hebben we dus wel glucose in ons bloed, maar wat gebeurt daar dan mee als het niet of niet voldoende in de cellen wordt opgenomen? Goede vraag. De cellen lijden honger, want in de cellen vindt geen verbranding plaats. Geen verbranding betekent geen energie. Zonder brandstof kan het lichaam niet leven en wordt het ziek. De glucose die doelloos door het lichaam zwerft, wordt door de nieren uitgescheiden en neemt daarbij veel vocht mee. Dit wordt allemaal uit geplast. Gevolg is niet alleen dat je veel moet plassen, je hebt ook enorme dorst om het vochttekort weer aan te zuiveren. Doordat je geen brandstof en energie hebt, ben je bovendien erg vermoeid en val je af.

Voor meer informatie over de twee vormen van suikerziekte: zie diabetes type 1 en diabetes type 2.
Eigenwaarde en eigenliefde als essentie van ziekte
Door

Eigenwaarde en eigenliefde als essentie van ziekte

op 30 Jan 2014

[…] voor wie en wat ze waren (eigenwaarde en eigenliefde is ook voor het genezen van een ziekte als suikerziekte van groot belang!). Zich niet langer vereenzelvigden met het beeld dat ze hadden van één van hun […]

Reactie plaatsen