Voeding - Dit is uniek! Luister jij al naar de taal van voeding?
30 maart 2016 

Voeding - Dit is uniek! Luister jij al naar de taal van voeding?

Voeding: luister naar de taal van voeding en eet wat je wilt. Zo. Dat is even lekker binnenkomen. Eten wat je wilt, no matter what! Daar kan geen dieet tegenop. Toch? Lees snel verder over wat ik hiermee bedoel. Misschien geeft het een nieuw perspectief op iets waar je je halve leven lang al mee worstelt. Tijd voor een goed tegenlicht op de dieetgekte!

Luister naar de taal van voeding

Elk voedingsproduct spreekt een ‘taal’. Zoals ieder orgaan, ieder ledemaat, ieder onderdeel van je lichaam, staat voor bepaalde thema’s en voor een bepaalde psychische oorsprong, zo staat voedsel dat ook. En het voedsel waaraan je behoeft hebt, vertegenwoordigd de specifieke kwaliteit die jouw lichaam en psyche nodig heeft. En eigenlijk is het heel eenvoudig om erachter te komen welke voeding voor jou het beste is. Het is het voedingsproduct waarnaar je verlangt. En waarom verlang je daarnaar? Omdat het lichaam dat specifieke product nodig heeft om toe te groeien naar gezondheid of om gezond te blijven. Het is waar het lichaam EN de psyche behoefte aan heeft. Als je dus behoefte hebt aan een hamburger, aan boerenkool, aan melkchocolade of aan een tomaat, dan het heeft een reden dat dit zo is. Het voedsel waaraan je behoeft hebt, vertegenwoordigd een specifieke kwaliteit die jouw lichaam en psyche nodig heeft. Dat laat je wel even anders naar dingen kijken. De tomaat staat voor het extravert naar buiten brengen van je vreugde (vandaar de rode kleur) en de melkchocolade laat je weten dat je lief, zacht en ontvankelijk naar jezelf toe moet zijn. DAT is luisteren naar de taal van voeding (onderaan de blog kun je meer informatie vinden over een naslagwerk met de specifieke betekenis van voeding).

Het lichaam is een uitdrukkingsvorm van jezelf

Als je luistert naar je lichaam en geest en eet waar deze behoefte aan hebben, dan groei je vanzelf toe naar het voor jouw ideale gewicht. Dat kan 45 kilo zijn, maar ook 150. Vergeet niet dat het lichaam een uitdrukkingsvorm van jezelf is en die rendeert bij het gewicht waarin die uitdrukking maximaal is. Welke vorm dat is, weet je pas als je luistert naar je innerlijk, want daardoor kom je automatisch uit op het gewicht wat bij je past.

[tweetquote]”Het lichaam is een uitdrukkingsvorm van jezelf.”[/tweetquote]

Forceer niet met eten, maar houd je ook niet in. Dat is leven naar het leven. Als je dit doet, dan is je gezondheid optimaal. Er is balans. Je gebruikt wat je nodig hebt, ongeacht of dat veel of weinig is. En heel belangrijk, je geniet! Dit is wat je krachtig en mobiel maakt. Dag in, dag uit, voor de buis hangen, geen levensvreugde voelen en je volproppen, is dat niet. Als je hierbij ook nog eens allerlei schuldgevoelens ervaart tijdens het beter ‘propwerk’, dan heb je helemaal de hoofdprijs te pakken… Maar ook het tegenovergestelde werkt niet. Het doorslaan in sporten en beweging, met alle denkbeelden over voeding en uiterlijk die daarbij horen, mogen misschien leuk klinken voor het gehoor, ook dit doet je meer kwaad dan goed.

Vraatzucht

Veel eten is geen probleem, maar doe dat alleen als het lichaam daarom vraagt. Vraatzucht, wat ontstaat doordat het signaal om te stoppen met eten niet door je hersenen afgegeven wordt, is iets heel anders. Dat heeft alles te maken met de manier waarop je met jezelf omgaat en met de manier waarop je naar jezelf kijkt. Het heeft te maken met de denkbeelden over het ideale uiterlijk. Denken dat je er op een bepaalde manier uit moet zien. Over hoe iets zou MOETEN zijn. Denken dat eten in zijn algemeenheid niet goed voor je is. En juist in reactie op dit scheve denk- en wereldbeeld, sla je door en komt precies het tegenovergestelde om de hoek kijken: vraatzucht.

[tweetquote]”Vraatzucht heeft alles te maken met de manier waarop je met jezelf omgaat en met de manier waarop je naar jezelf kijkt.”[/tweetquote]

Voeding

De ideale uitdrukking van jezelf

Dik of dun, het maakt niet uit, het gaat erom te worden wie je bent. De ideale uitdrukking van jezelf. Ik heb deze metafoor volgens mij wel eens vaker gegeven, denk ook hier eens over na.

Als je een A4-tje neemt en je houdt daar een grote magneet onder in de vorm van een hoefijzer en vervolgens leg je op het papier allemaal losse nietjes, dan vormt het zich naar de vorm van de magneet. Als je de magneet weghaalt en je schudt de nietjes een beetje door elkaar, dan ontstaat er een ander patroon. Dat is eigenlijk wat je doet met diëten. Zodra je de magneet weer onder het papier legt, trekken de magneetjes weer terug in de vorm die bij jou hoort. Jouw uitdrukkingsvorm hier op aarde. Door maar te vechten tegen die vorm of dat nou dik of dun is, accepteren we onszelf niet en daarmee doen we (alle goede bedoelingen ten spijt) onszelf meer kwaad dan goed. En wat een ongelooflijke berg met energie en innerlijke strijd gaat er in dat gevecht zitten!

Leef naar wie je bent

Probeer dit te onthouden. Als je niet leeft naar het leven, als je niet leeft naar wie je bent, dan is dat hetgeen waar je ziek van wordt. Dat staat helemaal los van ‘dik of dun zijn’. Het zijn de overtuigingen over jezelf, over het leven, die dat doen. Leef je in dankbaarheid en vreugde of vind je jezelf zwak, klein en onmachtig? Dat is waar het om gaat. Ervaar je het leven als ‘gezond’ en zoet of als een zure bak met ellende? Dat telt. En niet of je uitdrukkingsvorm dik of dun is. Als dat denkbeeld over jezelf gebaseerd is op projecties van anderen of de media, dan is het tijd dit los te laten. Waarom zou je ook leven naar die projecties? Om wat een ander over je zegt of denkt? Dikke pech voor hen! Lekker loslaten dus. Jij weet toch in welke vorm je je het krachtigste voelt? Wat bij je past? Iemand van 50 kilo kan enorm sterk zijn en een ander persoon van 50 kilo, die zich heeft uitgehongerd, kan een enorme slapjanus zijn. Iemand van 130 kilo kan vol kracht zitten en het leven volledig omarmen en een ander persoon van 130 kilo kan slecht ter been en zwak zijn. Het gaat erom hoe dat gewicht tot stand is gekomen. Honger je niet uit en eet je niet over de kop op basis van gedachten en denkbeelden.

Luister naar jezelf en luister naar de taal van voeding

Luister naar jezelf en luister naar de taal van voeding. Het gaat erom dat je je vorm leeft. Het leven zelf richt zich niet op het uiterlijk. Doe jij dat dan ook niet. In het boek ‘De hoorn des overvloeds’ staat enorm veel geschreven over de taal van voeding. Over de kenmerken en thema’s die bij specifieke voedingsmiddelen horen.

Weet je van jezelf dat je niet luistert naar de taal van voeding, maar dat je simpelweg toegeeft aan de verslavende werking van bijvoorbeeld een suikerkick? Suiker kan iets heerlijks en prachtigs zijn, maar als iets in jou uit balans is, kan het ook een echte ‘bitch’ zijn. Lees in dat geval dit even door. Daarmee kun je dit oplossen. Ik weet dat er goede resultaten mee worden behaald en je kunt er op een natuurlijke manier ‘suikervrij mee worden’. Als je geïnteresseerd bent kun je op deze link klikken.

Succes en… gezondheid!

Franklin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen