Zelfmoord door depressie bij jongeren
03 mei 2016 

Zelfmoord door depressie bij jongeren

Zelfmoord door depressie bij jongeren was niet zo lang geleden uitgebreid in het nieuws bij het programma Brandpunt. Depressie op jonge leeftijd gaat vaak gepaard met schaamte en is nog steeds een taboe onder jongeren, terwijl uit nieuw onderzoek blijkt dat een op de tien jongeren regelmatig rondloopt met gedachten over zelfmoord.

Een nieuwe epidemie wil ik het niet noemen, maar het scheelt niet veel. Ik heb vaker geschreven over depressies en burn-out bij jongeren en de invloed van medicijnen die daarop hebben. In een van mijn blogs schreef ik daarover:

De verleiding ligt op de loer om bij depressiviteit te beginnen met medicijnen. Antidepressiva. Waarom? Omdat ze het gevoel geven dat je stopt met vallen, verder en verder in dat donker gat. Maar dat is niet de juiste depressie behandeling. Het is schijn en een illusie. Antidepressiva lossen niets op. Het lost de kwaal niet op, het biedt geen oplossing en het lost al helemaal de opgepotte energie die depressie veroorzaakt niet op. Wat antidepressiva doen, is je laten vergeten dat je valt. Het geeft je het valse gevoel dat er iets aan je depressiviteit gebeurt. Je hebt het idee dat je tot stilstand komt, maar het brengt je niet terug bij jezelf. Het brengt je niet terug bij je scheppingskracht.

De juiste depressie behandeling

De juiste depressie behandeling moet erop gericht zijn terug te komen bij je jezelf. Jij bent de enige die het proces kan omdraaien door de energie weer te laten stromen. Terugkomen bij je creativiteit en expressie. Kunstmatig als het moet. Er is iets geweest waardoor je jezelf steeds verder bent gaan terugtrekken. Iets waardoor je het leven niet meer aankon. De weg terug is kijken wat dat is en wat daar dan aan ten grondslag ligt. De vervolgstap is uit gaan vinden waardoor je energie weer gaat stromen. Depressie is een bitch, maar het is niet wie je bent. Blijf dat jezelf steeds voorhouden.

(klik hier als je het hele blog wilt lezen).

Zelfmoord door depressie bij jongeren

Antidepressiva zijn tegenwoordig letterlijk op bijna iedere hoek van de straat verkrijgbaar en ze worden sneller uitgedeeld dan ze kunnen worden gemaakt. Het nieuwe gesprek bij de coffeecorner of aan de bar is straks: Welke pillen heb jij gebruikt deze week? Heb je de dosis al verhoogd? Welke combinaties gebruik je en wat geeft een goede kick?

De reden dit ik de aandacht hier nog eens op wil vestigen en waarom ik zelfmoord door depressie bij jongeren wil aankaarten, heeft te maken met een nieuw, grootschalig Brits onderzoek dat is gepubliceerd en gehouden werd onder 18.000 personen en waarin het verband werd aangetoond tussen zelfmoord door depressie bij jongeren en het gebruik van antidepressiva. Het is geschreven door wetenschapsauteur Sarah Knapton en gepubliceerd in The Telegraph:

Antidepressiva VERDUBBELEN het risico op zelfmoord door depressie bij jongeren onder de 18 jaar

Antidepressants can raise the risk of suicide, the biggest ever review has found, as pharmaceutical companies were accused of failing to report side-effects and even deaths linked to the drugs.

An analysis of 70 trials of the most common antidepressants – involving more than 18,000 people – found they doubled the risk of suicide and aggressive behaviour in under 18s.

 

Zelfmoord door depressie

 

Ik zal de link naar het artikel zo even geven. Eerst nog even dit.

Zelfmoord door depressie bij jongeren zou nooit een optie moeten zijn. Niemand verdient het om die uitweg te kiezen. Iedereen die mijn boeken kent of weet waarover ik blog, weet ook dat kids vandaag de dag gevoeliger en anders zijn dan de kids van pakweg 30 jaar geleden. Daar hoef je geen genius voor te zijn. Bovendien spreken de feiten en cijfers voor zich. Dit is geen aanklacht tegen de maatschappij of de farma industrie, maar er moet WEL anders met deze kinderen omgegaan worden dan nu gebeurt. Anders worden al die jonge levens in de kiem gesmoord…

Antidepressiva VERDUBBELEN het risico op zelfmoord door depressie bij jongeren onder de 18 jaar

Je kunt de link naar het artikel vinden door hier te klikken.

Als je wilt helpen meer aandacht te genereren voor dit onderwerp kun je helpen door dit artikel te delen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen