Wat veroorzaakt een depressie nou ECHT? - de juiste depressie behandeling
16 februari 2016 

Wat veroorzaakt een depressie nou ECHT? - de juiste depressie behandeling

Depressie is een bitch. Heel simpel. Maar wat is nou precies de dynamiek die leidt tot een depressie? Wat is de juiste depressie behandeling? Misschien heb je het zo nog nooit bekeken, maar een depressie is eigenlijk geen zwart gat waarin niets meer is, ook al voelt het misschien zo, bij een depressie is juist sprake van een enorme hoeveelheid opgehoopte energie die er niet uit kan. Precies het tegenovergestelde dus.

We bestaan allemaal uit een enorm aantal verschillende ‘lagen’. Uit allemaal verschillende aspecten of persoonlijkheden. Lees in dit kader mijn blog over ‘de dans van persoonlijkheden’ nog eens door, erg verhelderend. Je bent niet ‘één persoon’, maar bestaat uit veel persoonlijkheden of aspecten. Soms ben je een collega, soms een vriend, soms een ouder of kind. En bij al die rollen horen verschillende gedachten, verschillende emoties. En soms worden al die gedachten en al die emoties bij elkaar te overweldigend en verlies je het contact met jezelf.

Wat veroorzaakt een depressie?

Als het leven je op bepaalde momenten te veel wordt, het leven met al zijn rollen, indrukken en eisen, dan is het niet erg om je even terug te trekken in je eigen bubbel. Even bij jezelf komen en opladen. Absoluut niet erg zelfs en het kan heel louterend werken. Maar als je jezelf blijft terugtrekken, verder en verder en als je jezelf steeds kleiner en kleiner blijft maken, jezelf steeds meer terugtrekt in een klein ‘hokje’ ergens binnenin jezelf, dan gaat het fout. Als je teruggetrokken en in dat hokje blijft, dan vloeit al je creativiteit en expressie weg. En dat is wel erg. Dat veroorzaak een ‘shut down’ in je systeem en uiteindelijk is dat wat tot een depressie leidt. Je hebt expressie van jezelf namelijk nodig. Een must! Voor een juiste depressie behandeling is het belangrijk dit te onthouden.

Wat is een depressie echt?

We zijn allemaal creatieve wezens en expressie en creativiteit is geen luxe, het is pure noodzaak. Expressie is wat je bent en creatie is een eerste levensbehoefte. Letterlijk. Als je angstig bent geworden om jezelf uit te drukken, omdat je toch alleen maar meer chaos en ellende verwacht, dan is het gevolg dat je hiermee stopt. Dat is wat een depressie veroorzaakt. Ik opende deze blog al met de omschrijving dat een depressie eigenlijk geen zwart gat is waarin niets meer is, ook al voelt het misschien zo, bij een depressie is juist sprake van een enorme hoeveelheid aan opgehoopte energie die er niet uit kan. Precies het tegenovergestelde dus.

“Een depressie is geen zwarte gat, maar het tegenovergestelde; opgekropte energie die er niet uit kan”.

Het klinkt misschien even hard, maar op een bepaalde manier kies je dus voor een depressie. Onbewust uiteraard. Je ‘trekt’ alles wat zich in je leven afspeelt niet meer en je trekt je terug in jezelf. En depressie leidt tot een steeds dieper depressie. Je komt terecht in een vrije val en valt steeds dieper en dieper. En op een bepaalde manier hoop je dat je dan uiteindelijk de bodem maar raakt. Want dat betekent dat er ten minste iets veranderd. Je bent de connectie met jezelf kwijt en je volledige focus op je eigen leven. Je hoopt wellicht dat het leven of iemand anders ingrijpt. Een interventie. Een explosie desnoods.

depressie behandeling

Antidepressiva

De verleiding ligt op de loer om bij depressiviteit te beginnen met medicijnen. Antidepressiva. Waarom? Omdat ze het gevoel geven dat je stopt met vallen, verder en verder in dat donker gat. Maar dat is niet de juiste depressie behandeling. Het is schijn en een illusie. Antidepressiva lossen niets op. Het lost de kwaal niet op, het biedt geen oplossing en het lost al helemaal de opgepotte energie die depressie veroorzaakt niet op. Wat antidepressiva doen, is je laten vergeten dat je valt. Het geeft je het valse gevoel dat er iets aan je depressiviteit gebeurt. Je hebt het idee dat je tot stilstand komt, maar het brengt je niet terug bij jezelf. Het brengt je niet terug bij je scheppingskracht.

“Antidepressiva geven je het valse gevoel dat er iets aan je depressiviteit gebeurt”.

De juiste depressie behandeling

De juiste depressie behandeling moet erop gericht zijn terug te komen bij je jezelf. Jij bent de enige die het proces kan omdraaien door de energie weer te laten stromen. Terugkomen bij je creativiteit en expressie. Kunstmatig als het moet. Er is iets geweest waardoor je jezelf steeds verder bent gaan terugtrekken. Iets waardoor je het leven niet meer aankon. De weg terug is kijken wat dat is en wat daar dan aan ten grondslag ligt. De vervolgstap is uit gaan vinden waardoor je energie weer gaat stromen. Depressie is een bitch, maar het is niet wie je bent. Blijf dat jezelf steeds voorhouden.

Lees ook: De dans van persoonlijkheden (klik hier).

Meer informatie over je aspecten/persoonlijkheden en de invloed daarvan, kun je terugvinden in het boek ‘De alchemie van ziekte’. Geïnteresseerden kunnen die hier bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Aagje Bakker
Door

Aagje Bakker

op 01 Mar 2016

Wat een verhelderend inzicht ik begrijp het meteen ,ik heb dit zelf ook doorgemaakt maar zonder antidepressiva . Op de natuurlijke manier inzicht krijgen .

Esther
Door

Esther

op 01 Mar 2016

Ik ben helemaal eens met wat je schrijft echter kan anti depressiva ook helpend zijn in deze overweldigende wereld. Ik heb vele depressies gehad en dankbaar dat ik anti depressiva mag gebruiken anders zou ik overprikkeld raken. Door een milde dosering kan ik beter bij mezelf blijven.

Franklin
Door

Franklin

op 01 Mar 2016

Hi Aagje en Esther, uiteindelijk is het enige dat telt datgene te doen wat bij je past en waar je je goed bij voelt. En dat hebben jullie gedaan, dus dat is sowieso top :) In zijn algemeenheid kunnen antidepressiva bij sommige mensen bijv. zorgen voor vaste grond onder de voeten, zodat men van daaruit weer bij zichzelf kan komen. Bij anderen past het om dit op een andere, meer natuurlijke manier te doen. Zolang het medicijn, wat het ook is, maar geen 'vlucht' is bij en van jezelf vandaan. Om dingen onder het tapijt te stoppen. Dat is waar de blog op wil wijzen en inzicht in wil geven. Sowieso dank voor jullie reacties, kostbaar!

Yvonne
Door

Yvonne

op 02 Mar 2016

In beweging komen was lastig tot mijn broer zaliger mij leerde, de eerste stap over de drempel is de moeilijkste, begin er met 1 of 5 of 10 en zet er elke keer 1 of meer stappen bij. Ik denk hier nog met regelmaat aan terug en loop dagelijks 1.5 / 2 uur met mijn honden. Zuurstof, wind, storm of regen, stilstaand bij een opkomende zon, een regenboog of gewoon zomaar genieten van de eerste crocussen, t helpt me vooruit.

Franklin
Door

Franklin

op 03 Mar 2016

Dankjewel voor het delen van je goede advies, Yvonne!

Reactie plaatsen