Helpen... Wat als helpen geen hulp is? En wie probeer je eigenlijk te helpen?

Helpen... Wat als helpen geen hulp is? En wie probeer je eigenlijk te helpen?

Helpen… Ben jij ook iemand die altijd bezig is met helpen van een ander? Altijd bezig is met achter anderen aan te rennen? Ook al krijg je daar vaak weinig voor terug? Dan kan dit nieuwe blog verrassende inzichten opleveren.

Helpen, het klinkt prachtig. Vooral het helpen van een ander, want daar zijn we meestal ook beter in dan het helpen van onszelf. Maar wat als helpen geen hulp is? En wie probeer je eigenlijk ECHT te helpen?

Wat als helpen geen helpen is?

Hoe crue ook, een ander helpen kan er ook voor zorgen dat het probleem van de ander in stand gehouden wordt. Dat men de ander een kans ontneemt te groeien en te leren van het patroon waarin deze persoon voortdurend in terugvalt. De negatieve gevolgen van het gedrag en het handelen van de persoon die je maar blijft helpen, worden op die manier niet of onvoldoende ervaren door de persoon in kwestie. Daarbij hoort bovendien dat als je jezelf voortdurend opoffert om de ander te helpen, dit ten koste van jezelf gaat. Je wordt dan zelf ook slachtoffer in plaats van hulpverlener. En daarmee zijn er alleen maar verliezers. En vergis je niet, ook als je ‘professioneel hulpverlener’ bent ligt dit gevaar op de loer! Meeleven maar niet meelijden is voor alle hulpverleners, privé of ‘zakelijk’, essentieel.

Wie probeer je eigenlijk te helpen?

Een ander aspect dat belangrijk is om in deze context te bespreken, is het volgende: wie probeer je eigenlijk te helpen als je altijd bezig bent met het helpen van een ander? Ben je wel bezig met het helpen van een ander of probeer je eigenlijk jezelf te helpen? Is het een manier om zelf gezien te worden? Is het een onbewuste schreeuw om aandacht en de hulp die je zelf nodig hebt? Dit is een hele listige en hele lastige om achter te komen. Dat vraagt om oprechte en diepe zelfreflectie.

Helpen

Borstkanker

Laten we borstkanker eens als voorbeeld nemen. Als je kijkt naar de psychologische oorsprong van borstkanker, zoals ik dat in de kennisbank op mijn website heb beschreven, dan kun je onder andere het volgende lezen:

Borstkanker wil je vertellen dat je moet kiezen voor JEZELF. Om te leven voor jezelf. Je bent nu voortdurend achter anderen aan het aanrennen, voortdurend voor anderen aan het zorgen, maar het wordt tijd dat je voor jezelf gaat zorgen. Je om jezelf gaat bekommeren. Toch is er een reden dat je dit doet. Het vraagt om zelfreflectie om te erkennen dat je misschien ook voortdurend op anderen gericht bent om aan jezelf te ontsnappen. Je klampt je vast aan alles en iedereen om je heen, simpelweg om je eigen pijn en verdriet te vergeten.

“Borstkanker wil je vertellen dat je moet kiezen voor JEZELF. Om te leven voor jezelf.”

Ontsnappen aan onszelf door een ander te helpen. Geef toe, best creatief toch… Ons gedrag, de dingen die we tegen anderen zeggen, ons handelen, ze zijn geladen met elementen waar we eigenlijk zelf naar zouden moeten luisteren. Zelf naar zouden moeten handelen.

De buitenwereld spiegelt dit perfect. Niet voor niets wordt gezegd dat de mensen die we ontmoeten en de mensen die wij om ons heen hebben, of het nu gaat om een partner of kinderen, de perfecte spiegels voor onszelf zijn. Tot je klaar bent met spiegelen via de ander en je jezelf een spiegel kunt voorhouden. Deze blog over het helpen van anderen is daar een voorbeeld van. Als dit voor jou opgaat en je prikt de ballon, deze illusie, door, dan brengt dit je dichter bij je eigen Spiegel. Of zoals borstkanker het zegt:

Je hebt al je verdriet, al je emoties en pijn uit het verleden onder een deken weggestopt en het is tijd die deken op te tillen. Het is tijd jezelf spontaan te uiten en te leven. Het is tijd om voor jezelf te kiezen en jezelf te vertrouwen. Het is kiezen voor het leven. Voor jouw leven!    

(klik hier voor de volledige beschrijving van borstkanker).

Er zijn nog veel meer elementen en kronkels verbonden met het onderwerp van dit blog, maar dit is een beknopte uiteenzetting van enkele valkuilen die te maken hebben met het onderwerp ‘helpen’. Dat is het voordeel van boeken schrijven, daar kun je veel meer informatie in kwijt 🙂 O ja, jouw hulp om dit blog te delen en liken, is zeer gewenste hulp ;)!

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Hanneke
Door

Hanneke

op 24 May 2016

Mooi gezegd en Goode inkijk op mezelf!

Franklin
Door

Franklin

op 25 May 2016

Dankjewel Hanneke!

Hanneke
Door

Hanneke

op 24 May 2016

Mooi gezegd en goede inkijk op mezelf!

Sophie
Door

Sophie

op 24 May 2016

Tja, in deze spiegel heb ik ook gekeken. Tijd voor verandering

Franklin
Door

Franklin

op 25 May 2016

Mooie en krachtige woorden, Sophie!

yvonne ligtermoet
Door

yvonne ligtermoet

op 24 May 2016

Mooi verwoord. Ik ben het er helemaal mee eens..

Franklin
Door

Franklin

op 25 May 2016

Two thumbs up, Yvonne!

Eelco
Door

Eelco

op 08 Jun 2016

Helpen de geneesmiddelen eigenlijk wel? We weten nauwelijks van wat er in zit. Terwijl het in de voedingsindustrie verplicht gesteld is.

Eelco
Door

Eelco

op 08 Jun 2016

Men hanteert graag de spuit, maar wat doet dat allemaal met je. Verlaten al die stoffen je lichaam eigenlijk wel. Nee dus! Op lange termijn zijn zelfs schadelijk. Terwijl er wel degelijk een beter en relatief alternatief is.

Reactie plaatsen