Bore-out - Ziek worden door verveling
13 februari 2018 

Bore-out - Ziek worden door verveling

Bore-out. Ooit van gehoord? Ziek worden door verveling? Kan dat? Absoluut! Waar je bij een burn-out opgebrand raakt door drukte, stress en spanning, komt een bore-out voort uit het tegenovergestelde. Je gaat langzaam aan verveling ten onder. Het resultaat is alleen hetzelfde: je komt ziek thuis te zitten…

Hoe ontstaat een bore-out?

Een bore-out is meestal werkgerelateerd. Het komt er op neer dat je je stierlijk verveelt op je werk omdat je het bijvoorbeeld te rustig hebt of omdat je zwaar onder je niveau aan het werk bent. Het ontbreekt aan iedere vorm van uitdaging en aan de horizon gloort niets wat enige hoop op verbetering geeft.

Een bore-out die niet werkgerelateerd is ontstaat door dezelfde oorzaken. Je kunt jezelf niet kwijt in je dagelijks bestaan. Misschien heb je geen werk en verveel je je enorm thuis. Of misschien heb je een vervullende baan of bedrijf gehad en ben je nu met pensioen en vrij, maar heb je geen flauw idee wat je met je vrije tijd aanmoet.

Deze situaties kunnen ervoor zorgen dat je je niet gewaardeerd voelt. Niet nuttig en niet van waarde.

bore-out

Klachten en kenmerken van een bore-out

Een bore-out kan ertoe leiden dat je je lusteloos en ondergewaardeerd voelt, met als gevolg dat je zelfvertrouwen en eigenwaarde een enorme knauw krijgen.

Een bore-out voelt alsof je te weinig energie hebt. Je voelt je lusteloos en ongeïnspireerd, simpelweg omdat je geen energie uit je activiteiten en de dag zelf haalt. Iedere dag voelt als een nieuwe opgave. Uiteindelijk kan dit gevoel leiden tot een depressie.

Depressie als gevolg van een bore-out

Wat veroorzaakt een depressie nou echt? Ik heb daar eerder een blog over geschreven.

Misschien heb je het zo nog nooit bekeken, maar een depressie is eigenlijk geen zwart gat waarin niets meer is, ook al voelt het misschien zo, bij een depressie is juist sprake van een enorme hoeveelheid opgehoopte energie die er niet uit kan. Precies het tegenovergestelde dus.

Als je jezelf in het dagelijks leven steeds klein moet houden, ongeacht of dat door een werkgerelateerde situatie of door een privé situatie komt (bijvoorbeeld door een relatie waarin je jezelf niet kwijt kunt), dan trek je jezelf steeds meer terug in een klein hokje ergens binnenin jezelf. En dan gaat het fout.

Als je teruggetrokken in dat hokje blijft, dan vloeit al je creativiteit en expressie weg. Dat veroorzaakt een ‘shut down’ in je systeem en uiteindelijk is dat wat tot een depressie leidt. Je hebt de expressie van jezelf namelijk nodig. Een must!

We zijn allemaal creatieve wezens en expressie en creativiteit is geen luxe, het is pure noodzaak. We hebben het nodig om onszelf uit te drukken. Expressie is wat je bent en creatie is een eerste levensbehoefte. Letterlijk. Als je jezelf niet kwijt kunt in je eigen leven, dan blaas je op.

Ik schreef net al dat een depressie eigenlijk geen zwart gat is waarin niets meer is, ook al voelt het misschien zo, bij een depressie is er juist sprake van een enorme hoeveelheid opgehoopte energie die er niet uit kan omdat je jezelf niet uit kunt drukken. Precies het tegenovergestelde dus.

bore-out

Verschil burn-out en bore-out

Waar een burn-out je meestal met een harde knal op aarde laat landen en je van het ene op het andere moment tot niets meer in staat bent, kan een bore-out je vaak jarenlang aan het lijntje houden. Met een knagend gevoel van leegte en teleurstelling over je/het leven.

Jij bent de enige die het proces kan omdraaien door de energie weer te laten stromen. Terugkomen bij je creativiteit en expressie. Hoe? Door het probleem te erkennen en de stap naar verandering te nemen. Ander werk, verandering op werk, vervullend werk in je vrije tijd. Iets waar je jezelf in kwijt kunt, het maakt niet uit wat. Laat je niet weerhouden door angst voor verandering. Durf voor het leven te kiezen!

Ieder persoon is een scheppend wezen. Laat je dat niet afnemen.

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Jenny
Door

Jenny

op 13 Feb 2018

Herkenbaar, heel erg! Heb er mijn hele leven al last van. Zodra ik niets te doen heb voel ik me vreselijk. Door rugklachten kon ik niets en zat 3 jaar in een depressie. Altijd ligt verveling op de loer. Mag er niet aan denken alleen te zijn. Mijn trauma.

Jacqie
Door

Jacqie

op 13 Feb 2018

Wil allereerst Jenny een pluim geven voor haar Openhartigheid!!! Ik Herken het ook...al ben ik mij er vaak niet van Bewust :/ maar het komt er wel uit in een Touch for Health Test keer op keer...en denk dan altijd...gos Verveling, dat Gevoel heb ik helemaal niet. Maar aangezien ik mij mijn hele Leven als Beroerd voel, door verschillende dingen, is het een Strugle om iets te Ondernemen..Maar het is niet voor Niets dat ik dit Lees en onder Ogen krijg, dus Dank je wel daar voor!

Andrea
Door

Andrea

op 31 Aug 2019

Voor het eerst zie ik duidelijk herkenbaar omschreven hoe en waardoor ik me voel zoals ik me voel. Het is zoals ik al lange tijd voel en denk, maar ik ben niet in staat om er iets aan te doen. Terwijl ik precies weet wat ik eraan moet doen. De angst weerhoudt en verlamt me. Het is elke minuut van de dag een strijd waar ik doodmoe van word. Ik voel me alsof ik in duizenden stukjes uiteen zal spatten. Nu begrijp ik hoe dat komt. Het klopt en ik weet het.

Franklin
Reactie plaatsen