Vaccineren van kinderen - Moet je je kinderen laten vaccineren of niet?
21 maart 2018 

Vaccineren van kinderen - Moet je je kinderen laten vaccineren of niet?

Vaccineren van kinderen. Moet je kinderen laten vaccineren of niet? Dit is voor iedereen die twijfelt over het wel of niet laten vaccineren van kinderen en het moeilijk met deze keuze heeft.

Vaccineren van kinderen is actueler dan ooit. ‘Verplicht vaccineren’ zingt ook rond in Nederland en in een aantal landen is het zelfs al zover. In Italië mag een kind onder de zes jaar zelfs niet naar school als ze niet is ingeënt. Ik dacht het is weer eens tijd voor een korte korte update: hoe gaat het eigenlijk met onze niet-gevaccineerde dochter :)? 

Hoe gaat het met onze niet-gevaccineerde dochter :)?

Mijn laatste update is alweer van ruim anderhalf jaar geleden. Ze was toen net vijf, inmiddels is ze alweer ruim zesenhalf jaar. De tijd vliegt 🙂 Als je wilt kun je in dit blog naar beneden scrollen en eerst het blog van de vorige keer lezen.  

De krenten voor jezelf liggen trouwens aan het einde van deze update.

De update. Eigenlijk kan ik kort zijn over de update. Ze is sterk, levenslustig en kerngezond. 

De laatste anderhalf jaar heeft ze 1 keer 1 of 2 dagen koorts gehad. En er zal ongetwijfeld wel eens een verkoudheid langs gefietst zijn 🙂 That’s it. Waar de maandenlange griepgolven Nederland massaal overspoelen, lijkt dat langs haar heen te gaan. Ondanks de broeinesten van ziektekiemen waarin ze zich bevindt op school en soortgelijke plekken. 

Naast die paar dagen koorts van de afgelopen anderhalf jaar, waar ze bovendien weinig hinder van ondervindt en zich ook rustig bij neerlegt, heeft ze drie weken geleden een nacht lang overgegeven. Het begon om twee uur s nachts en duurde tot twaalf uur ‘s middags. 8 of 9 keer overgegeven. Rond vijf uur ‘s middags liep ze weer fluitend, spelend en rennend door het huis. 

Vooral dit laatste punt is erg belangrijk. Ziek zijn is helemaal niet erg. Zie ook mijn uitleg in het eerdere blog hieronder. Waar je gezondheid goed aan kan meten, is hoe snel het lichaam daarna weer herstelt. Dat is bij haar echt topnotch geregeld, als ze een keer wat heeft is het binnen no-time over. Mooi om te zien hoor!

Is ze gezonder dan andere kinderen? Ja. Dit is de eerste keer dat ik dit zo onomwonden schrijf. Heeft zeseneenhalf jaar geduurd, better safe than sorry 🙂 We zitten inmiddels alweer jarenlang in het speelcircuit van school en zien veel kinderen en kennen inmiddels veel ouders. Het antwoord is ja. Ze is gezonder.

Komt dat alleen door vaccinaties? Zie mijn uitleg in mijn eerdere blog hieronder. Alhoewel het onderdeel rust van ‘rust, reinheid en regelmaat’ met de zwemlessen, de sportclub waar ze inmiddels op zit en een actief sociaal leven, wel wat meer onder druk staat 🙂 

Waarom dit blog? Waarom deel ik dit? 

Ik kom van origine uit de marketing en communicatiewereld. Vijftien jaar geleden alweer hoor. Grote campagnes bij grote bedrijven. Lieve mensen, als je ziet hoe de campagnes rondom het rijksvaccinatieprogramma opgebouwd worden… petje af hoor 🙂 Dat zijn fraaie stukjes werk. 

Via kranten en andere media wordt eerst ingespeeld op zorgen en angsten. Dit wordt crossmediaal uitgerold, via kranten, televisie etc. Scholen worden ingeschakeld, de kinderopvang doet zijn zegje. Dan zie je de frequentie en de ernst van de berichten steeds verder toenemen en BAM!… er komt call to action. Bijvoorbeeld een oproep om een bepaalde vaccinatie te halen.  

Fantastisch om van een afstand naar te kijken hoor, je wordt gemanipuleerd waar je bijstaat en die campagnes zitten echt knap in elkaar. En ik geef ook toe… het komt ook niet uit als een kind eventueel ziek wordt, dus als we er een spuit in kunnen rammen komt dat in ons drukke leven natuurlijk goed uit 😉 Wie weet helpt het. 

Het is goed om af en toe ook een tegengeluid of een tegenlicht te geven. Vandaar dat ik dit deel. 

Nog even een stukje wijsheid erin pompen 

Want daar doen we het ten slotte allemaal voor. De krenten waarover ik het had. 

Wat meer voor de ouders dan voor de kinderen dit trouwens.

Een onderwerp als vaccinaties roept nogal een ehmm… hoop heftige reacties en emoties op 🙂 

Bedenk dan het volgende. 

Alles om je heen is gemaakt van hetzelfde spulletje: energie. Atomen, subatomaire deeltjes, quarks, je kent het wel. De werkelijkheid vormt zich naar wat jij verwacht. Dat is wat je letterlijk ziet en waar je focus ligt. In die zin kijkt iedereen door zijn eigen opgerolde krant (koker). 

Je ziet dus wat je verwacht te zien. Je wordt bevestigd in wat je verwacht. Dit hele onderwerp draait dus ook niet om ‘gelijk hebben’, het is zoals je denkt dat het is en dat zie je letterlijk terug om je heen. Het is zoals je denkt dat het is. Dat is een eerste belangrijke om te onthouden.

Als je broer of zus een kind heeft dat wel of niet gevaccineerd is en problemen ondervindt die al dan niet bewijsbaar zijn terug te voeren tot het wel of niet vaccineren, dan zul je overal in je omgeving’bewijs’ zien en lezen die jouw mening/ perceptie bevestigd. Zo simpel is het.

 

Ze hebben hier trouwens ook een mooi woord voor, confirmation bias. Wikipedia zegt er dit over:

Een denkfout is een gedragsafwijking in de beoordeling, waarbij conclusies over andere mensen of situaties op een onlogische manier worden getrokken. Individuen creëren hun eigen ‘subjectieve sociale realiteit’, met behulp van enkel hun eigen waarneming[1]: een individu’s constructie van de sociale werkelijkheid, niet de objectief bepalende. Dit kan in hun eigen sociale wereld een bepalende factor zijn.[2] Op die manier kan een denkfout soms leiden tot een vertekend beeld, bevooroordeling, verkeerde interpretatie, of wat in grote lijnen ook wel irrationaliteit wordt genoemd.[3][4][5] Sommige denkfouten zijn vermoedelijk aangewend.[6] Een andere oorzaak van denkfouten zijn de menselijke verwerkingsprocessen (heuristieken) die geëvolueerd zijn om snelle beslissingen te nemen, ook al zijn dat niet altijd de juiste beslissingen. Vooral in het geval van beperkte tijd om ergens over na te denken, kunnen denkfouten als het gevolg hiervan optreden.[7] Deze ontstaan vanuit een gebrek aan mentale capaciteit, begrensde rationaliteit, of vanuit een beperkte capaciteit wat verwerking van informatie betreft.[8][bron?]

 

Zoals ik net al schreef vormt de werkelijkheid zich om je heen op basis van wat je ziet en verwacht. 

Nu wordt het leuk. Bedenk dat alles bestaat uit twee kanten. Dus aan jou de vraag… welke kant kies je? Waar richt je je focus en aandacht op? Gezondheid – geen gezondheid. Vrienden – geen vrienden. Een relatie – geen relatie. Overvloed – geen overvloed. Voor Trump – tegen Trump. Voor de boeren – tegen de boeren. Voor duurzaamheid- duurzaamheid is bullshit. Milieu – geen milieu 🙂 

Alles om je heen is gemaakt van hetzelfde spulletje. Energie. De werkelijkheid vormt zich naar wat jij verwacht. Waar jij op basis van je perceptie aandacht aan geeft, dat is hoe je je leven beleeft en ervaart. Dat is wat je terugziet in je focus. 

Waar richt jij je aandacht op? 

Het enige wat je hoeft te onthouden is wat eigenlijk terugkomt in het aloude gezegde: waar je aandacht aan geeft groeit. Hoe harder je tegen iets vecht, hoe groter het wordt. Simpelweg omdat je je energie erin pompt. Dat is wat je creëert. 

Schitterend toch 🙂 En paradoxaal. Je wilt iets heeeeeeel erg ‘niet’ en dat is precies waar je wat aan bijdraagt. Daarom heeft ‘vechten tegen’ ook geen zin. Vertaal het zoals altijd weer naar iets wat je kent. Zie het maar als iets waar veel vechtsporten op gebaseerd zijn; je eigen kracht wordt tegen je gebruikt (denk ook aan Trump die de verkiezing won, dat kon toch eigenlijk helemaal niet…). 

Een laatste om het af te leren. Een derde punt voor jezelf om mee te nemen.  

‘Ik ben voor vaccinaties’ of ‘Ik ben tegen vaccinaties’. Lieve mensen… het is dezelfde energie die erachter zit. Alleen in een andere expressie en uitingsvorm. Een andere ervaring. Maar in essentie zijn ze exact hetzelfde. 

 

vaccinaties

 

Denk daar even aan als je naar aanleiding van dit onderwerp besluit haatmail te sturen 🙂

Sowieso is ieders mening, inclusief die van mij, zo subjectief als de neten en zelfs dat doet er niet toe. Als je maar WEET dat dit zo is. Dan kun je afstand nemen je spel, je emoties, de ervaring. Dan weet je dat je een rol speelt en dat het in essentie niet uitmaakt wat je doet of wat je vindt. 

Dan stap je uit de illusie van ‘dit is de waarheid, dit is hoe het is’. Je leeft dan vanuit hoger perspectief. Vanuit “EN”. En dan kom je weer bij het verhaal van de ‘Dans van persoonlijkheden’ waarover ik het in mijn boeken heb. De rollen die je speelt en waarvan je afstand kunt nemen. 

En zo valt er nog wel het een en ander te vertellen. Maar laten we het hier maar bij laten 🙂

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

************************************************************************************************************************************************************************

BLOG DEEL 1 – 21 maart 2018 – Vaccineren van je kinderen is een keuze. Maar wel een lastige keuze. Bijna vijf jaar geleden schreef ik een blog over dit onderwerp na de geboorte van mijn dochter. Wel of niet vaccineren? Het is een heikel onderwerp. Je mag het gerust een slangenkuil noemen! Er wordt zoveel over gezegd en geschreven. Waar doe je goed aan? Wij hebben er destijds heel bewust voor gekozen haar niet te laten vaccineren. Mijn dochter is inmiddels net vijf jaar geworden. Hoe staat het er nu voor? Het leek me waardevol om mijn bevindingen te delen.

Vertrouwen in je eigen lichaam

Voordat ik mijn eigen ervaringen deel, is het interessant om nog een paar uitgangspunten in mijn blog uit 2013 terug te lezen:

In mijn boeken komt veelvuldig terug dat ziekte een heel natuurlijk verschijnsel is. Genezing en ziekte zijn niet meer dan een kwestie van balans en onbalans. Ook voor baby’s. Ziekte is het aanpassen van de interne systemen op elkaar. Een heel natuurlijk proces. Dus wat kunnen we werkelijk leren van de keuze om baby’s te laten vaccineren?

De kracht van persoonlijke ontwikkeling komt hier in volle hevigheid in terug. Want als we zelf na het belopen van een lange weg eindelijk het vertrouwen in onszelf en in ons lichaam hebben (terug)gevonden, kunnen we dit vertrouwen dan ook hebben in een klein wezen dat geheel afhankelijk is van de keuzes die jij maakt? Jij draagt de verantwoordelijkheid voor die keuzes. Zoals vaccineren. Wat als ze (ernstig) ziek wordt? Wat als ze misschien voor de rest van haar leven lichamelijk gehandicapt wordt, doordat jij ervoor gekozen hebt haar niet te laten vaccineren? Durf je dat? Durf je net zoveel vertrouwen te hebben in het lichaam van dit kleine wezentje als je inmiddels stelt in je eigen lichaam? Triviale vragen waar ik zelf ook nog over aan het nadenken ben. Het is niet niets!

En:

 

Waar het op neerkomt is het volgende: ons lichaam vervult zijn taak wel. Het zijn onze eigen angsten die we moeten overwinnen. Daar schuilt de werkelijke uitdaging. Vertrouwen hebben in jezelf is al moeilijk genoeg, maar kun je dat vertrouwen ook opbrengen voor de ander?

Bedenk ook nog eens wat de farmaceutische miljardenindustrie te winnen heeft met de vaccinatieprogramma’s. Zij gebruiken angst als grootste wapen. En dat is precies waar het hier om gaat. Nogmaals, je eigen angsten overwinnen.

Last but not least, in mijn boeken schrijf ik dat jij het commandocentrum bent van je eigen lichaam. Het lichaam volgt jouw gedachten die gebaseerd zijn op overtuigingen en conditioneringen. Als jouw gedachten zijn dat je iets van buitenaf nodig hebt om je lichaam gezond te houden, dan is dat hoe het lichaam op die keuze zal reageren. Die doet een stap naar achteren en zegt: ‘Hey, als je dit wilt, geen probleem. Ik doe een stap naar achteren. Ik trek mijn handen ervan af’. Wees je bewust van de wisselwerking die je hebt met je lichaam.

Ook voor mij leuk om weer eens terug te lezen.

vaccineren

De redenen om mijn dochter niet te laten vaccineren

Wij hebben er destijds voor gekozen om onze dochter niet te laten vaccineren. Waarom hebben we dat gedaan? Dat had verschillende redenen, ik zal er hier een paar noemen:

  • Ziekten waartegen wordt ingeënt vinden veelal hun grondslag in de onhygiënische omstandigheden waarin vroeger werd geleefd. Toen dat werd aangepast, verdwenen de ziekten automatisch. Wist je dat ziekten als roodvonk, de mazelen, kinkhoest en difterie al nagenoeg verdwenen waren toen we in 1965 met de vaccinatieprogramma’s begonnen? Het verdwijnen van deze ziekten wordt dus ten onrechte volledig toegeschreven aan het vaccinatieprogramma;
  • Vaccinatie is slechts geschikt voor een bepaalde variant van een ziekte. Kinderen kunnen nog steeds ziek worden als ze gevaccineerd zijn. Een vaccin biedt geen enkele bescherming tegen andere vormen (mutaties) van bacteriën of virussen binnen de ziekte;
  • Het aantal vaccinaties is in tien jaar tijd waanzinnig toegenomen (in de VS kregen kinderen in de jaren ’90 10 vaccins toegediend tot de leeftijd van 6 jaar, tegenwoordig zijn dat er 36 tot 38! Yep en we zijn er echt een stuk gezonder op geworden… ). Wist je dat de wetenschap steeds nadrukkelijker verbanden legt tussen kanker, autisme en andere ziekten en de vaccinatieprogramma’s. Het (jonge) lichaam kan zo’n hoeveelheid vaccinaties helemaal niet aan.

Ik ben zelf niet ‘tegen-tegen’ vaccinaties. Ik heb erg veel gereisd, ook in landen als India e.d. en heb daar ook bepaalde vaccinaties voor gehad. Wat voor ons een belangrijke beweegreden was om ons kind niet te laten vaccineren, is dat de ‘bedrading’ in de hersenen helemaal nog niet af is als je geboren wordt. Zie het maar als een elektriciteitskabel waar het plastic nog niet als omhulsel om de buitenkant zit, maar waar het koper nog open en bloot ligt. Vaccineren heeft daar grote invloed op.

vaccineren

Wat zijn onze eigen ervaringen met de keuze om onze dochter niet te laten vaccineren?

Goed, wat zijn onze ervaringen met het niet laten vaccineren van onze dochter? Oftewel, hoe hangt de vlag erbij na vijf levensjaren?

Ik kan maar een ding zeggen: ze is echt sterk en kerngezond. Ze is als baby nauwelijks ziek geweest. In de loop der jaren heeft ze enkele van de gebruikelijke kinderziekten gehad, zoals de vijfde en zesde ziekte, maar hier heeft ze nauwelijks hinder van ondervonden. Binnen enkele dagen was dit altijd weer over.

Ze heeft enkele malen kortstondig wat koorts gehad. Koorts is een teken dat het lichaam gezond is, dat het goed werkt en het virus aanvalt, en het helpt om de interne systemen in het lichaam op elkaar af te stellen. Een hele goede en normale reactie dus.  

Ze was al drie jaar voordat ze voor de eerste keer echt heeft overgegeven. Ik vergeet nooit meer dat we op de camping waren en dat ze stond te kijken naar de golf die uit haar mond kwam en vroeg: ‘Papa, wat is dat nou?’. Hetzelfde geldt voor diarree, dat heeft ze zelfs nog nooit gehad.

Ze heeft de waterpokken gehad, maar daar verder ook weinig hinder van ondervonden. Hooguit wat hangerig. Uiteraard is ze de eerste levensjaren wel eens grieperig geweest en behoren ook de snottebellen zo af en toe tot het bekende arsenaal 🙂

Verder is ze twee jaar achter elkaar in de winter gevoelig geweest voor nachtelijke hoestbuien; kroephoest (waar ze zelf overigens gewoon doorheen sliep, wij niet, da’s dan weer jammer :)). De longetjes zijn pas ‘af’ met zes jaar en blijven tot die tijd wat gevoeliger bij veel kinderen. Met homeopathische pillen was dit binnen een week weer verdwenen.

Antibiotica of id. heeft ze nog nooit genomen of hoeven nemen.  

Dat is het wel zo’n beetje geweest in de eerste vijf levensjaren. Ik heb alles wat ze aan ziekten heeft gehad bijgehouden en om mijn blik niet te laten vertroebelen door een ‘trotse vaderschap’ of i.d. 🙂 Ik heb ook de oma’s gevraagd wat hun ervaringen waren. Zij hebben de eerste vier levensjaren een dag in de week opgepast. Ook zij gaven aan dat ze nauwelijks ziek is geweest.

We hebben altijd gezegd, we bekijken steeds opnieuw of vaccinaties noodzakelijk zijn. Het bizarre is dat bijna alle vaccinaties al afgevallen zijn, simpelweg omdat deze na de eerste levensjaren niet meer nodig zijn, Gewone kinderziekten, waar het lichaam heel goed mee om kan gaan en waar het lichaam juist sterker door wordt in verband met het afstellen van de interne systemen, zijn eenvoudig opgelost. Vaccineren was en is simpelweg niet nodig geweest.

De griepepidemie van 2017/2018 en nog een voorbeeld uit de praktijk

De griepepidemie van dit jaar begin geloof ik zo’n beetje in november en was in maart nog steeds actief… Hoe heeft ze zich daar dan doorheen geslagen? Zeker op de kleuterschool waar zoveel heerst lijkt een klas ten slotte vaak meer op een oefenruimte voor biologische oorlogsvoering dan op een leeromgeving 🙂 Ze heeft een keer een uur of 5 a 6 koorts gehad (op 31 december in de avond, met oud en nieuw, lekker timing, dat dan weer wel… :)). Verder een dag of drie snottebellen van wat verkoudheid. Dat is het.

vaccineren

Een ander voorbeeld uit de praktijk. Misschien kun je je nog herinneren dat we afgelopen jaar vier maanden met haar hebben gereisd door Europa? Hele andere omstandigheden dan in het dagelijks leven in soms voor haar best pittige omstandigheden (‘s nachts was het in de tent in de bergen een paar nachten 2 a 3 graden). Ze is in die vier maanden geen dag ziek geweest, geen diarree, misselijkheid of verkoudheid, niets. Dat is geen ‘opschepperij’, het geeft gewoon een indicatie hoe de vlag erbij hangt en daar is dit blog voor bedoeld.

Omstandigheden

Is alles toe te schrijven aan het niet laten vaccineren van onze dochter? Vast niet. Ik denk dat ook andere omstandigheden hebben bijgedragen aan een optimale gezondheid. Zo was mijn vriendin als kind gevoelig voor bijvoorbeeld oorontsteking. ‘Babyzwemmen’ werkt dit enorm in de hand. We hebben ervoor gekozen haar de eerste twee jaar van haar leven niet te veel onder te dompelen in zwembaden.

We hebben zoveel mogelijk de bekende R’s van Rust, Reinheid en Regelmaat gehanteerd. Ze is opgegroeid in een rustige, liefdevolle omgeving. De oma’s en opa’s vervullen daar ook een rol in. Ze heeft borstvoeding gehad, we hebben de Rapley methode gehanteerd met eten waardoor ze nu eigenlijk bijna alles lust (eten is nooit een strijd, maar een feest!) en heeft een hele vrolijke en energieke inslag van haarzelf. Dat staat uiteraard los van de ‘achter het behang plak momentjes’ die je bij ieder kind ervaart 🙂

vaccineren

Kinderen wel of niet vaccineren?

Door dit te delen hoop ik anderen te helpen bij het lastige keuzeproces rondom het vaccineren van kinderen.

Vaccinaties en kinderen is een onderwerp dat met veel onzekerheid gepaard gaat. Niet alleen door de vele voor- en tegenstanders (die zich vaak luidkeels laten horen) die het onderwerp wel of niet vaccineren nou eenmaal met zich meebrengt. Het onderwerp zelf is nou eenmaal simpelweg omstreden. Waar doe je als ouders goed aan?

Juist omdat het onderwerp met zoveel onzekerheid gepaard gaat zijn veel (toekomstige) ouders op zoek naar een vorm van zekerheid of steun. Wat je kunt doen is dit blog delen en liken. Niet om mensen over te halen, maar om te helpen ouders een gefundeerde afweging te laten maken en met deze informatie beiden kanten (wel of niet vaccineren of op een later moment) mee te nemen in de overweging van ouders wel of (nog) niet te laten vaccineren.

vaccineren  

Advies: kinderen vaccineren of niet?

Mijn advies? Moet je je kind laten vaccineren of niet? Ik kan alleen mijn eigen ervaringen en beweegredenen delen en dat heb ik gedaan.

Als je besluit niet of nog niet te vaccineren, zorg dan dat jij en je partner beiden achter het besluit staan. Als je besluit niet te vaccineren en er mocht zich onverhoopt toch iets voordoen wat toe te schrijven is aan deze keuze, dan moet je elkaar nooit een verwijt kunnen maken. ‘Jij wilde dat…’. Dan kost het je naast de ellende waar jij, je partner en je kind doorheen moeten gaan misschien ook nog je relatie. En dat geldt omgekeerd precies hetzelfde! Als een kind vaccinatieschade heeft, heeft het daar vaak een leven lang last van.  

Dit blog is niet meer dan een ‘tegenlicht’ en heeft op geen enkele wijze de bedoeling de keuze ‘voor of tegen vaccinaties’ te beoordelen of beïnvloeden. Het is simpelweg het belichten van een andere kant van de medaille omdat daar behoefte aan is.

Informatie

Ga op zoek naar informatie en maak een gefundeerde afweging. Als je maar weet dat je niets verplicht bent om je kind te laten vaccineren. Die indruk wordt soms gewekt. Via de website van de Rijksoverheid kun je uiteraard alles vinden over vaccineren, maar bezoek daarnaast ook eens een website als https://www.vaccinvrij.nl/. Of de website van de Vereniging Kritisch Prikken, opgericht door ouders en behandelaars: https://www.nvkp.nl/.

Ervaringen van anderen zijn waardevol.

Succes!


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Lida
Door

Lida

op 27 Mar 2018

Ik hou van jouw manier van schrijven, rustig zonder oordelen. Ik ben al 66 en oma. Maar ik weet dat ze nu ook op deze leeftijdsgroep losgaan, zolang de keuze vrij blijft, heb ik geen probleem, maar er is veel geld meegemoeid met zo'n grijzegolfmarkt en de manipulatie is heel geniepig, niet ierdeeen verdiept zich hierin en net zo als jij zegt, alles is op angst gebaseerd. Vroeger bang voor de man in zwarte jas( priester of dominee) nu de man in witte jas met stethoscoop .

Franklin
Door

Franklin

op 29 Mar 2018

Dankjewel voor je mooie woorden en mooie reactie Lida! Sturen op angst zit diep verankerd in de mens, dicht bij jezelf blijven en doen wat je zelf voelt wat juist is een mooie remedie daartegen. Klinkt zo makkelijk he :) Groetjes, Franklin

Irma
Door

Irma

op 11 Apr 2018

Wat een mooi verhaal weer! Dat er maar veel nieuwe ouders van leren: heb vertrouwen! Mijn advies: neem de tijd om die enkele snottebellendag of die koortspiekjes thuis te blijven bij je kindje; dit zijn de momenten waarop ze groeien.

Harry
Door

Harry

op 10 Nov 2018

Ik heb mijn zoon 2 rondes mee laten doen en kwam toen tot inzicht dat vaccinaties niks bijdragen aan het perfect werkende lichaampje. Met elk ongemak dat hij doormaakte in zijn jeugd leek hij een groeispurt te hebben gemaakt; mentaal, fysiek of beiden. Ik had sterk de indruk dat mn kind vooral na koorts krachtiger was dan voorheen. Maar inderdaad; het is essentieel dat je geen ruimte laat aan de angst, gevoed door je omgeving, zoals het schoolplein, vaccinatieburo, familie etc. De druk om te vaccineren was groot (20 jr geleden). Ik heb gezocht naar een huisarts die ons ondersteunde (al zijn we er zelden geweest). Vertrouw op het zelfhelende vermogen van je lichaam en informeer je goed. Het is doodeng om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid; dat is waar het uiteindelijk om gaat. Succes met jullie beslissingen hierin!

Reactie plaatsen