Coach of therapeut worden: moet je dat wel willen...?
14 februari 2013 

Coach of therapeut worden: moet je dat wel willen...?

Coach of therapeut worden: moet je dat wel willen…? De kans is groot dat als je straks op straat loopt en struikelt, er een coach of therapeut onder je voeten ligt. Of ten minste een deskundige.

 

Niets werkt zo goed om je punt te maken als overdrijven, maar het gaat om het idee. Als je tegenwoordig een workshop of seminar bijwoont, vooral de wat meer populistische en op Amerikaans school gestoelde varianten, dan is de kans groot dat meer dan de helft (meer dan de helft…!) van de aanwezigen ‘coach of therapeut’ is. Nederland is werkelijk overspoeld met coaches en therapeuten! Het is een vrij beroep en iedereen kan het worden. Ja… zelfs ik met het uitdragen van mijn ervaringen van de leerschool die suikerziekte heet ;)

Coach of therapeut worden: moet je dat wel willen…?

Een kleine rekensom en een rondje op het internet leert je al snel dat er bij lange na niet genoeg cliëntèle is voor deze enorme hoeveelheid coaches en therapeuten. De meeste coaches en therapeuten hebben het dan ook zwaar en vechten om klandizie. Vechten om hun hoofd boven water te houden en om maandelijks rond te kunnen komen. Een waarschuwing is dus op zijn plaats: Coach of therapeut worden: moet je dat wel willen…?

De kracht van persoonlijke ontwikkeling

Ook deze blog heeft weer de oprechte intentie om te helpen, dus niet om iemand te beledigen of te confronteren met zijn maandelijkse financiële worsteling. Of eigenlijk wel. Dit is een mooi moment voor wat zelfreflectie, hence… de kracht van persoonlijke ontwikkeling. Een waarschuwing is namelijk op zijn plaats. De personen die vaak (goed) geld verdienen binnen het vakgebied van coaches en therapeuten, zijn de personen die iets verkopen aan coaches en therapeuten… Vroeger had je de goudkoorts. Weet je wie, uitzonderingen daargelaten, de personen waren die daar werkelijk van profiteerden? Dat waren de mensen die het materiaal leverden aan de goudzoekers. De zeven, de schoffels, de drank en de proviand. Die werden ‘schathemeltjesrijk’. Zie je de vergelijking…?

De vier fases van ontwaken

Je hoeft geen Einstein te zijn om te zien dat het bewustzijn van de mensen aan het veranderen is. Daar is al veel over gezegd en geschreven. Maar wist je ook dat dit ook een belangrijke reden is voor de enorme (wild)groei van ‘deskundigen, coaches en therapeuten’?

In De alchemie van ziekte heb ik een prachtig stuk geschreven over de vier fases van ontwaken. En wat daar staat omschreven is precies wat er momenteel aan de hand is. In de euforie van de eerste fases van ontwaken kun je wel van de daken schreeuwen wat je voelt en ervaart. Iedereen moet dit weten! Je wil je ervaringen en kennis delen, anderen helpen, en besluit dat je coach of therapeut wordt. De intentie van bijna iedereen die coach of therapeut wordt, is dan ook oprecht. Alleen, onthoud dat je jouw besluit neemt terwijl je in één van de fases van ontwaken zit. Dat jouw beslissing samenhangt met je eigen ontwikkeling op dat moment. Het kan zomaar zijn dat het pad van coach of therapeut niet jouw pad is c.q. blijft. En reken maar dat dit pad dan een worsteling wordt…

Coach of therapeut worden doe je voor jezelf

Natuurlijk dient het coach en therapeut zijn ook voor jezelf een doel. Maar misschien niet het doel dat je verwacht. De interne processen die je doorloopt om uiteindelijk te beslissen coach of therapeut te worden, stellen jezelf in staat om te groeien. Je kijkt naar jezelf (zelfreflectie), je maakt de tijd voor jezelf vrij die je anders niet voor jezelf vrij zou maken en door over de materie die je uit wilt dragen te praten met anderen, door anderen te helpen, integreert deze materie zich in jouw bewustzijn. De reden om coach of therapeut te worden, is dan ook in eerste instantie voor jezelf!

Wat zijn jouw dromen?

Naar aanleiding van mijn laatste blog ‘Wat zijn jouw dromen?’ leek het me waardevol om dit blog te schrijven. Veel mensen hebben de droom om coach of therapeut te worden. Als dit ook voor jouw geldt, bekijk dan eerst eens of deze droom wel is wat je werkelijk wilt en of het werkelijk bij je past voordat je alles in je leven overboord gooit. Bekijk eens objectief of je keuze niet uitsluitend voortkomt uit jouw interne  groeiprocessen. Is dit de juiste droom voor jou? Zo ja, ga ervoor of blijf ervoor gaan! Maar misschien zet deze blog je aan het denken. Kijk eens wie er allemaal aan jou verdienen, terwijl jouw portemonnee leegloopt… Daarom de vraag: Coach of therapeut worden: moet je dat wel willen…?

Ik kijk uit naar jullie mening! Anderen lezen ook jouw reactie.

 

 

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Tim
Door

Tim

op 15 Feb 2013

Franklin, Dit is een heel eerlijk artikel dat iedereen aan het denken zet! Volgens mij is het belangrijk om te blijven inzetten op persoonlijke ontwikkeling zodat je bij je levensmissie uitkomt. Dat dit dan méér is dan coach of therapeut is leuk meegenomen; het coach of therapeut zijn is dan inderdaad slechts een fase... maar misschien mag die niet overgeslagen worden?! Als zelfstandig ondernemer help je steeds andere mensen of dit nu onder de vorm is van verkoper, marketingstrateeg, distributeur, coach of therapeut is...

katinka
Door

katinka

op 28 Feb 2013

Ooit ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Inmiddels heb ik dat beroep al enige jaren vaarwel gezegd. Vanaf moment van werken was het inderdaad een heel leerzame weg en zijn er vele momenten van ontwaking en zelfontwikkeling geweest. Die mijn op de weg hebben gezet tot ???? Wat altijd bij mij hoog in het vaandel staat is oprechtheid en eerlijk zijn. Als ik de mensen niet kan helpen dan stopte ik de behandeling. Dan ben ik niet degene die hun op weg kan helpen. Ik probeer de mens tot zelf inzicht te brengen zodat zij zelf hun problemen kunnen oplossen. Werk vanuit je hart en niet vanuit een commercieel oogpunt.Sun si miao heeft hier een prachtige tekst over.Uit de oude chinese klassiekers

Franklin
Door

Franklin

op 28 Feb 2013

Hoi Katinka, mooi omschreven! In welk boek is de tekst van Sun si miao te vinden?

Sonja
Door

Sonja

op 05 Mar 2013

Ik denk dat veel mensen het te rooskleurig zien en denken makkelijk geld te verdienen. Als ik naar mezelf kijk, dan is het echt niet altijd zo leuk en makkelijk, want wat als er iemand voor je staat die ongeneeslijk ziek is.Ik heb dit beroep dan ook gekozen volledig vanuit mijn hart. Vaak mag ik personen helpen om een stukje verder te komen met hun leven. Als therapeut mag ik dan ook mensen begeleiden in hun leven, maar een ieder zal het zelf moeten doen.

Franklin
Door

Franklin

op 07 Mar 2013

Hoi Sonja, dat is een reële beschrijving denk ik van hoe een keuze voor coach of therapeut tot stand komt. Een lang traject waarin je zelf meegroeit en wat hard werken is. En zeker niet altijd rooskleurig. Op 'de troon' zitten om te dienen en niet andersom. Bedankt voor je reactie!

Connie
Door

Connie

op 14 Feb 2014

hallo Franklin, Na een worsteling van 14 jaar is het me duidelijk geworden dat het invoelen van clienten er niet toe doet. Het is veel belangrijker om mijn eigen energie te laten stromen. Met voetreflex is alles wat zich vastzet in het lichaam weer te laten stromen door een betere bloedstoevoer of betere zenuwgeleiding. Zelf nam ik de pijnklachten over om ze vervolgens weer uit mijn lichaam te laten gaan. Dit veroorzaakte een enorme vermoeidheid. Nu heb ik de handdoek in de ring gegooid. Deze werkwijze werkt niet meer langer voor mij.

Franklin
Door

Franklin

op 14 Feb 2014

Hoi Connie, bedankt voor je reactie. Klinkt ook als een groeipad wat je uiteindelijk gebracht heeft bij iets wat je past en waar je achter kunt staan. Is ook mooi aan dit soort dingen, het voortschrijdende inzicht, als je ook voor je eigen groeiprocessen open blijft staan in de dingen die je doet, blijft alles steeds in beweging. Wie weet waar het je over een aantal jaren weer staat ;)

Reactie plaatsen