Dieren als spirituele leermeesters - Wat je kunt leren van honden en katten
05 maart 2019 

Dieren als spirituele leermeesters - Wat je kunt leren van honden en katten

Dieren als spirituele leermeesters. Het is een hele nieuwe (boeken)branche die in rap tempo uit de grond gestampt wordt. Is het alleen maar een trend en een ‘geld uit de zak klopperij’ of kunnen we daadwerkelijk iets leren van onze huisdieren? Ik denk beide 🙂

Dieren als spirituele leermeesters

Huisdieren, zeker honden en katten, zijn voor veel mensen eigenlijk hun kinderen. Of bijna net zo belangrijk als hun eigen kinderen. Sterker nog, ik denk dat ze van hun huisdieren meer kunnen hebben dan van hun eigen kids 🙂 Fikkie en poes als grote zen-leermeesters neerzetten doet het dus sowieso goed bij de mens. Goede marketing. Dat gezegd hebbende weet ik zeker dat we wel iets kunnen opsteken van honden en katten.

Wat we kunnen leren van honden

Als we iets kunnen leren van honden, dan is het wel onvoorwaardelijkheid en het welbekende leven in het nu-moment. Een symbool voor liefde, voor onvoorwaardelijke vriendschap en oprechte blijheid en geluk. Als je zelf een fikkie hebt, is dat waarschijnlijk ook waar je aan moet denken als je denkt aan je hond.

Mensen hebben ‘nogal, nogal, heel er nogal’ de neiging zich te verliezen in een oneindige, malende gedachten stroom. Een hond heeft geen bijgedachten. Als hij je ziet is hij simpelweg gelukkig omdat hij je ziet en omdat hij van je houdt. That’s it. Hij kwispelt omdat het moment waarin hij zich bevindt een goed moment is. Hij is blij, gelukkig en tevreden in dat moment.

Zie je de samenhang met leven in het nu-moment? Gelukkig zijn in het moment zelf en verder met niets anders bezig zijn. Daar zijn honden (leer)meesters in.

Er zijn ook nogal wat leuke bijeffecten bij een hond. Een hond dwingt je om naar buiten te gaan. Beweging en de natuur zijn goed voor je en bovendien kom je door een hond ook met andere mensen in aanraking die dezelfde passie voor dieren delen als jij. Ook dat contact met anderen, gezien en erkent worden, doet wat voor je.

Daarnaast trekt het geluk en de vrolijkheid van een hond je weg uit je hoofd vol gedachten. Uit je koppie vol overpeinzingen. De vrolijkheid van een hond trekt je terug naar het heden. Het heden waar die ‘zorgen voor morgen’ niet bestaan en war alles simpel is.

 

dieren


Wat we kunnen leren van katten

Ook aan katten en mensen die dol zijn op katten is geen gebrek in Nederland. Zachtjes uitgedrukt. Wat kunnen we dan van deze bijzondere en eigenzinnige dieren leren?

Katten volgen hun intuïtie. Ik denk dat we daar wel een toppertje te pakken hebben. Ze zijn  absoluut niet bezig met ‘goed of slecht’, ze doen. Als ze hooghouden met een nog levende muis om hun jagersinstinct wat aan te scherpen of om gewoon wat te spelen, dan zul je de kat daarna niet uit schuldgevoel bij de psychiater op de bank zien kruipen. Ze doen. Wat je misschien als ‘wreed’ zou kunnen bestempelen komt in het katten-woordenboek niet voor.  

Katten doen in het moment wat ze voelen te moeten doen. Katten zijn in balans. Letterlijk. Het koppie rolt niet van de romp af door zorgen of gedachten. Heb je wel eens gezien hoe katten obstakels omzeilen? Ze bewegen mee, als water of riet. Ze zitten niet in de weerstand.  

Ten slotte kan de mens ook nog wat leren van de uitstekende, om niet te zeggen bizarre, meditatieve vermogens. Als er iemand kan ontspannen en uren in meditatieve staat, tevreden mantra’s spinnend, naar buiten kan staren, dan is het poes wel. ‘Pak op tijd je rust’ is door katten uitgevonden.

 

dieren


En vooruit, wat kunnen we leren van… kinderen

In de rubriek ‘dieren als leermeester’ mogen ook kinderen niet ontbreken. Ze hebben weinig met dieren in de traditionele zin van het woord te maken, maar aan de andere kant is de mens ook een veredeld dier en zeker kids zijn varkentjes, poezen en honden ineen 🙂  

Toen ons dochtertje jonger was zat ze regelmatig mijmerend voor zich uit te kijken. Mijn vriendin vroeg zich dan altijd af waar ze aan zat te denken. Niks, was het antwoord. Je zag dat ze totaal leeg was in haar hoofd. Schitterend om te zien. Iedereen die ernaar streeft een verlichte zen-meester te worden, zich dubbel vouwt op de yogamat en hartstochtelijk mediteert, doet eigenlijk iets is dat van nature al in je zit: een leeg hoofd. Nergens aan denken.

Ook bij kids komt de kracht van het nu-moment, leven in het nu-moment, in volle glorie terug (lees eventueel dit blog nog eens over het nu moment, klik hier). Het leven is. Laat het ook voor jou zo zijn.

Kinderen Zijn, oordelen niet, leven in het nu-moment, zien geen verschillende huidskleuren (of verschillende pieten…), leven dicht bij zichzelf, volgen hun eigen natuur, willen de dingen NU (NUUUUU!!!) en zijn niet bang te doen, te vragen en te leven. Hatsjee. Waar komen dan de ‘slechte volwassenen’ vandaan vraag je je af… 😉

Integreer je eigen innerlijke hond, kat of kind. Nooit meer problemen en instant verlichting gegarandeerd 🙂

Ik kan me voorstellen dat je als liefhebber van honden, katten of kinderen over dit onderwerp nog wel wat verhalen te delen hebt met anderen. Laat gerust je reactie achter.


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

 

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Patrick Degeyter
Door

Patrick Degeyter

op 05 Mar 2019

Ben ik zeker van.

Ria
Door

Ria

op 05 Mar 2019

Katten zijn ook echt en eerlijk. Als de mijne sjagrijnig is dan moet je hem niet aaien want dan bijt ie. Als ik sjagrijnig ben, wil ik ook geen aai over mijn bol😉

Ester de Bruin
Door

Ester de Bruin

op 07 Mar 2019

Ik behandel als kinesioloog ook mensen die een allergie hebben voor honden en katten. Een allergie is feitelijk iets waar je niet mee om kunt gaan. Het is dan ook altijd leuk om aan mensen te vragen welke associaties, gedachten, gevoelens ze bij een hond of kat hebben. En als die dieren iets over jou zeggen.....waar kun je dan niet mee om gaan? Met welk stuk van jezelf heb je moeite? Zo leuk om dieren en kinderen te hebben die spiegelen! 😊

Franklin
Door

Franklin

op 08 Mar 2019

Mooie insteek Esther :)

Franklin
Door

Franklin

op 08 Mar 2019

Ha ha, katten doen inderdaad niet aan 'window dressing', Ria :)) What you see is what you get.

Elly
Door

Elly

op 05 Mar 2019

Wat leuk om te lezen en zo herkenbaar! Mensen en hun dieren, zij voelen elkaar aan in goede en minder goede dagen!!

Franklin
Door

Franklin

op 08 Mar 2019

Bijzondere band en vaak onvoorwaardelijk Elly!

Irma
Door

Irma

op 06 Mar 2019

leuk en waar Franklin! wat ben ik toch bevoorrecht met alledrie:-)

Franklin
Door

Franklin

op 08 Mar 2019

:))

Reactie plaatsen