Levenslessen en de daarbij behorende inzichten zijn voor mij inherent aan het reizen. Naast het feit dat reizen voor mij een schat aan inspiratie oplevert voor het schrijven, zorgt het vertoeven buiten je eigen, vertrouwde omgeving ervoor dat je alert bent op alles wat je om je heen ziet. Je staat open voor nieuwe ervaringen, indrukken en andere culturen. Hier zijn zomaar wat algemene observaties en ervaringen die leuk zijn om te delen.
Levenslessen en inzichten – Kind zijn
Laten we luchtig beginnen met onze levenslessen :) Kind zijn. Vakantie is een ideale tijd om weer lekker kind te zijn en alles te doen waar je vroeger tijdens je vakantie ook zo van genoot. Voor mij wel in ieder geval. Als je ouders bijvoorbeeld ziet spelen met hun kinderen in het zwembad, geweldig om te zien. Dingen doen waar je normaal de tijd niet voor neemt, die niet horen of ‘gek’ zijn, prachtig! Tijdens het reizen heb ik veel gelopen. Onder andere in de Garnitzenklamm in Karinthië, Oostenrijk. Er stroomt daar een prachtige rivier door een met rotsen bezaaide kloof. Op de terugweg van de tocht door de kloof (heen en terug is zo’n 5 uur lopen) trokken we spontaan onze kleren uit en plonsden we met het boxershortje aan in het ijskoude (ijs)water. Joelen, gillen, je hele lichaam trilt en vibreert, echt een geweldig gevoel dat zich het beste laat omschrijven als ‘leven’. Je lichaam trilt letterlijk van het leven. Een heerlijke ervaring. Even drogen in de zon en kleren weer aan.
Toch was het uittrekken van de kleren, nat zijn en daarna gewoon met je natte spulletje aan je weg vervolgen ‘gek’. Alsof je over een barrière heen moet stappen om dat te doen. Het brengt wat ongemak met zich mee. Het is uit de comfortzone stappen merkte ik ook aan de reisgenoten die niet meegingen voor een verfrissende duik. Ze genoten van onze capriolen, wilden zelf toch eigenlijk ook wel graag even zwemmen in de brandende hitte, maar daar bleef het bij. Kind zijn is alles wat ‘hoort’ achter je laten en gewoon doen. Net als een kind. Wanneer ben jij voor het laatst uit de band gesprongen?
Levenslessen en inzichten – Voor het zingen de kerk uit…
Ben je ooit in Salzburg geweest? Wat een stad…! Magnifiek. Salzburg is uiteraard de geboorteplaats van Mozart en aan toeristen geen gebrek, maar op de een of andere manier hangt ook de sfeer van de oude mysteriescholen er nog. De overweldigende kathedralen, de ‘geheime’ en onverwachte plekken, de overvloed, schitterend om in die stad rond te dwalen. Ik heb veel steden gezien in mijn leven, maar Salzburg blijft wel een van mijn favoriete steden. Salzburg liet me ook iets moois zien. Het ging over mijn dochtertje.
Mijn dochtertje van 4 is overal de hele dag aan het zingen en dansen. Gewoon, omdat ze dat heerlijk vindt. Ze is met niemand bezig behalve met zichzelf. Of de zon nu schijnt of het plenst van de regen, of er nu veel mensen zijn of helemaal geen mensen, ze danst en zingt en straalt. Helemaal in sync met zichzelf. Veel mensen genieten ook van de aanblik, het is zo puur en ongedwongen en het is ook genieten om daarnaar te kijken. Op een bepaald moment stonden we bij de ingang van een grote kathedraal in Salzburg. Een kathedraal van ongelooflijke pracht en praal en grandeur. Mijn dochtertje stond daar haar dansjes te doen en in zichzelf te neuriën, toen er door een vrouw bij de ingang van de kathedraal enorm hard met haar ring op de plastic wand van het hok werd getikt, waarin zij zat om bidprentjes uit te delen. Er moest absolute stilte zijn en heersen. Mijn dochtertje schrok, maar haalde gelukkig al snel haar schouders op en ging ergens anders verder met haar eigen optreden.
Regels zijn regels en als dit bij het beleid en betreffende geloof hoort, dan is dat uiteraard helemaal goed. Ik zat me alleen te bedenken dat er een bouwwerk letterlijk tot bijna in de hemel is gebouwd om dichter bij God te komen, zodat je je bij Hem kunt laven aan troost, wijsheid en vreugde. Om de ‘vreugdes God’ zelf te ervaren. Om bij jezelf te komen. Als je het geloof of de filosofie hebt dat we allemaal kinderen van God zijn en er letterlijk een kind langsloopt, overlopend van vreugde en helemaal in sync met zichzelf, en je drukt dat zo hard de kop in, mis je dan niet iets essentieels? Dat wat je zoekt en waar je zelf naartoe op weg bent, staat voor je neus. Een voorbeeld dat alles vertegenwoordigd waarnaar je op zoek bent. Ga je met de regels en/of geloof dan niet voorbij aan waar het werkelijk om draait?
Durf jezelf altijd af te vragen of het pad wat je volgt je wel dient. Je doet iets, hoogstwaarschijnlijk, omdat je iets wilt bereiken of ergens naartoe onderweg bent. Maar staat datgene wat je volgt of waar je in gelooft je niet in de weg. Blijf altijd voor jezelf denken. Laat regels en een doel je eigen visie niet verblinden.
Levenslessen en inzichten – Het genezen van de essentie van ziekte en fysiek genezen
De informatie die ik via genezenonline deel heeft alles te maken met het genezen van de essentie van ziekte. Wat een ziekte wil vertellen, waar een ziekte voor staat. Het draait om bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling (zie kennisbank ‘Oorzaken verschillende ziekten’). Fysieke genezen kan daaruit volgen, maar werkelijke genezing is in mijn ogen het genezen van de essentie van ziekte. Ook als je fysiek gezien nog steeds medicijnen of behandelingen nodig hebt, kun je wel genezen zijn.
Andersom kan ook, je kunt door de medische wetenschap geopereerd en geholpen zijn. Letterlijk ‘gemaakt’ zijn. Al je fysieke klachten van die betreffende ziekte kunnen verdwenen zijn, maar de essentie van de ziekte hoeft allerminst genezen te zijn. Dat kan frustratie oproepen. De essentie van je ziekte meester zijn, terwijl je nog heel veel fysieke klachten ervaart. Zelfs kunt komen te overlijden. Terwijl een ander verder huppelt en niets lijkt te hebben geleerd van zijn of haar ziekte. Over levenslessen gesproken…
Dit is een erg gecompliceerd onderwerp. In mijn boeken kom ik hier uitgebreid op terug, maar onthoud in ieder geval wat ontstaat bij het genezen van de essentie van ziekte. De wijsheid. Zoals ik laatst bijvoorbeeld ook deelde in het blog over Ana’s wijsheid.
Ik deel dit verhaal omdat ik tijdens de reis iemand ontmoette die de essentie van haar ziekte meester was geworden en fysiek genezen was en iemand die dezelfde ziekte had, ook fysiek genezen was, maar van alle thema’s van de betreffende ziekte niets, niente, nada had geleerd. Het verschil tussen deze personen is zo enorm, niet te geloven. Als je wel eens twijfelt over wat je doet, over het pad dat je volgt om ook te leren van je ziekte, laat dit verhaal dan een goede reminder zijn. Er is meer aan een ziekte dan het fysieke component alleen. Wees trots op wat je hebt bereikt.
Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!
Levenslessen en inzichten – creëren in de praktijk
Mooi om dit ook even te delen. Over het creatieproces in zijn algemeenheid is al veel geschreven, sterker nog, het hele internet staat er vol mee. Toch wil ik een component van het creatieproces nog even kort toelichten. Het komt uit de praktijk, dat geeft vaak een krachtig beeld. Voor het creatieproces is het uiteraard belangrijk los te durven laten. Geen vastomlijnde uitkomst te hebben, maar een intentie van de richting waar je heen wilt. Hoe het er exact uit komt te zien en hoe je er komt, merk je vanzelf wel. Loslaten dus. Je overgeven aan jezelf en vertrouwen op je creatie. Weten dat wat je wilt al gebeurd is.
Het is vervolgens essentieel om alert en (meestal) direct te reageren als je creatie, of een van de tussenstappen die je moet nemen om bij je creatie te komen, zich aandient. Als je dit proces durft te vertrouwen en los durft te laten ontstaat moeiteloosheid en flow. Wat ik met je wil delen heeft te maken met het component ‘actie’ nemen als iets zich aandient. In zijn algemeenheid zijn mensen nog steeds geneigd achterover te blijven zitten als een kans zich voordoet.
Ons deel van de reis in Slovenië was een mooi voorbeeld van bovenstaande uitleg. Slovenië is dit jaar ‘ontploft’ met Nederlandse bezoekers. Het was echt een hot spot. Accommodatie was schaars. Campings, appartementen, alles zat nagenoeg vol. Toch hebben we tijdens de hele reis in Slovenië geen enkel probleem gehad accommodatie te vinden. Alles diende zich op exact het juiste moment aan. Precies zoals we dat met onze intentie bewust hadden neergezet.
Voor de eerste twee dagen in Slovenië hadden we onderdak geboekt. Op weg naar de betreffende accommodatie kwamen we in een bijna onaards mooie vallei. Daar was een klein hotelletje waar ze precies plaats hadden voor de twee dagen na onze eerste boeking. Exact wat we wilden. Actie genomen en direct geboekt. Daarvandaan wilden we naar de hoofdstad Ljubljana, maar alles zat vol en/of was enorm duur. Bij het ontbijt in het hotelletje kwam een Sloveens vrouw, die we daar in het hotel hadden ontmoet, uit zichzelf naar ons toe. Ze wist dat we naar Ljubljana wilden. Ze gaf aan dat haar zus dat weekend weg was en we misschien haar appartement pal naast het centrum mochten gebruiken. Zij nam contact op en wij hoefden alleen nog maar (direct) even te bellen voor een ‘hi/hoi’ en het adres.
Vanuit Ljubljana wilden we naar een bekend meer. Alles zat daar vol. Op vertrouwen erheen gereden en bij het Tourist Information Centre hoorden we dat er toevallig net een accommodatie vrij was gekomen. Op een camping gebeurde precies hetzelfde en daar kregen we weer een tip voor een andere ‘hidden gem’ waar toevallig net plaats was gekomen. Steeds als er een tip op ons pad kwam namen we direct actie en vulde alles zich moeiteloos in.
Iedereen die me kent weet dat dit geen ‘kijk ons eens even goed reizen’-verhaal is, maar een helpende hand. Je wilt iets, je vertrouwt erop dat het komt, je laat het los. Het komt en je neemt (direct) ACTIE. Dat laatste component ontbreekt vaak. Te lang wachten of achterover zitten als iets zich aandient. Vaak zijn potenties vluchtig. Een kans kan snel weer weg zijn. Ook van jou, als mens, wordt meestal een bepaalde actie verwacht. Denk aan het beroemde grapje van de roeiboot :)
Een oude man zat op het dak van zijn huis omdat een overstroming zijn dorp onder water had gezet. Het water was tot aan het dak gestegen, toen er een reddingsploeg in een roeiboot aankwam. Ze probeerden met veel moeite bij hem te komen en toen dat tenslotte lukte riepen ze: “Kom op, spring in de boot!”
En hij zei: “Nee, nee! Ik heb gebeden en God zal me redden.” Het water steeg hoger en de oude man klom steeds hoger het dak op. Het water stroomde woest om het huis heen en een grote sloep van de brandweer slaagde er uiteindelijk nog in om bij het huis van de oude man te komen. Weer smeekten ze hem om in de boot te springen en zichzelf te redden.
Weer zei hij: “Nee, nee, nee. God zal me redden! Ik bid dat God me redt!” Op het laatst was het water hem letterlijk tot de lippen gestegen, alleen zijn hoofd stak nog boven de golven uit.
Toen kwam er een helikopter. Die ging vlak boven hem hangen en ze riepen: “Kom op, dit is je laatste kans! Kom erin!” Maar toch zei hij: “Nee, nee, nee… God zal me redden!”
Tenslotte verdween zijn hoofd onder water en hij verdronk. Toen hij in de hemel kwam klaagde hij tegen God: “God, waarom heeft u niet geprobeerd mij te redden?” God bleef rustig en zei tegen hem: “Ik heb een roeiboot gestuurd, een sloep en een helikopter. Maar je hebt er niets mee gedaan. Heb je niet geleerd om de zintuigen en je verstand die ik je gegeven heb te gebruiken?”
Levenslessen en inzichten – Vraag het aan je Zelf
Tijdens het reizen heb ik uiteraard super veel mensen ontmoet. Wat me erg opviel aan de gesprekken die mensen in zijn algemeenheid met elkaar voerden, is dat veel mensen aan alles en iedereen advies vragen. Alles en iedereen, behalve aan zichzelf. Antwoorden worden in zijn algemeenheid BUITEN ONSZELF gezocht. Partner, vrienden, collega’s, familie, wildvreemden, God of engelen, het maakt niet uit. Iedereen wordt geraadpleegd behalve je Zelf.
Al de materie die ik deel, alles in de boeken, is bedoeld om je terug te brengen bij jezelf. Zo goed mogelijk in contact te staan met je eigen essentie. Daar zijn alle inspanningen op gericht. In jou zit alles wat nodig is. Wat je nodig hebt. Zie ook het vorige verhaal over het creatieproces. Als mens moet je je eigen bijdrage leveren.
Als bovenstaande je bekend voorkomt en je levensfilosofie sluit aan bij de gedachte dat je een schepper van je eigen werkelijkheid bent, durf dan wat vaker te vertrouwen op jezelf. Stel vragen die je hebt wat vaker aan… jezelf. Vraag jezelf om wat je nodig hebt. Richt je wat minder vaak op anderen. Goede oefening :)
Het is een lange blog geworden, ik had al enige tijd niets geschreven, het moest er even uit :) Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad!
Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!
Sandra
op 14 Sep 2017Franklin
op 15 Sep 2017