Lipoedeem - Vetophoping zonder dat je er wat aan kunt doen
15 september 2020 

Lipoedeem - Vetophoping zonder dat je er wat aan kunt doen

Bij Lipoedeem is er een verstoring in de aanmaak van vetweefsel. Het is een chronische ziekte waarbij er sprake is van een ongelijkmatig verdeelde vet- (en vocht)ophoping in het lichaam. Vaak net op de plekken waarvan je denkt, lekker, heb ik weer… 😉

Lipoedeem

Ik heb heb hierboven maar even een knipoogje geplaatst om het onderwerp in enige luchtigheid te besreken, want lipoedeem is bepaald geen pretje. Lichamelijk niet, de vetzwellingen veroorzaken vermoeidheid en pijn, maar mentaal misschien nog wel veel minder! Dat heeft uiteraard alles te maken met de manier waarop de maatschappij over ‘vet’ oordeelt. Maar laat ik bij het begin beginnen.

In de bijlage van de Telegraaf stond een interview met Leonie over lipdoemeen. Deze diagnose werd bij haar pas gesteld toen ze 21 jaar was en haar verhaal inspireerde me om hier wat over te delen. 11% van de vrouwen heeft namelijk in meer of mindere mate last van lipoedeem! Het is een erfelijke ziekte, die overigens generaties kan overslaan en alleen bij vrouwen voorkomt. Vaak openbaart lipoedeem zich tijdens periodes van hormonale schommelingen, zoals de pubertijd en overgang.

Lipoedeem – vetophopingen op bovenbenen, benen en billen

Waar krijg je me te maken als je al op jonge leeftijd erg mollig bent? Diëten… Want ongetwijfeld is er sprake van een verkeerd eetpatroon. Vanuit alle goede intenties en bedoelingen was dit ook waar Leonie van jongs af aan mee te maken kreeg. 

Alle mogelijke denkbare diëten volgde ze. Praatgroepen, eetklinieken, niets hielp. En ondertussen zeiden de mensen om haar heen, ze eet natuurlijk stiekem… 

Lekker is dat als je zo op je voeding let. En zoals altijd als je afwijkt van ‘de norm’… begon het grote pesten. 

‘Vriendinnen’ die zeiden dat ze nooit een vriendje zou krijgen en kinderen en volwassenen (!) die hier uitscholden voor ‘walvis’ als ze naar het strand ging. Nagestaard worden. Gefluister achter je rug om. Al die dingen doen wat met je hoor… 

Kun je je er enigszins een voorstelling bij maken wat dat doet met je zelfvertrouwen en eigen-waarde? Hoe je ook steeds opnieuw de fout bij jezelf probeert te zoeken, want als iets bij een ander wel werkt en bij jou niet, moet het toch wel je eigen schuld zijn?

 

Lipoedeem

Oplossing voor lipoedeem

Gelukkig kan er iets aan lipoedeem gedaan worden, want diëten of sporten helpt niet. De zieke vetcellen moeten worden verwijderd via speciale operaties. Een vorm van liposuctie. Helaas zien verzekeraars dit als een cosmetische operatie en vergoeden om die reden de operatie niet. 

Je moet dus zelf voor de kosten van de operatie opdraaien en dat is op zijn zachts gezegd niet goedkoop. Bovendien komen de zieke vetcellen vaak terug als je niet alle ‘haarden’ in je lichaam behandelt. Dat is ook een van de redenen dat ik dit blog graag met je wil delen. Dit blog gebruikt lipoedeem als kapstok, maar is toepasbaar voor ziekte in zijn algemeenheid. 

De essentie van Lipoedeem 

Als je de essentie van een ziekte niet aanpakt, dan blijft een kwaal of terugkomen of het openbaart zich op een andere vorm of manier. Het blijft onderdrukken van de symptomen. 

De essentie van een ziekte bestaat uit het thema of de thema’s waar een ziekte je op wilt wijzen. Het oplossen van die thema’s brengt je letterlijk terug bij jezelf. Bij je eigen essentie. Je gaat dingen anders zien, binnen en buiten jezelf, en je neemt weer beslissingen die goed zijn voor JOU. 

Het oplossen van de essentie van ziekte is een weg terug naar levensvreugde en levensgeluk. Daarom zie ik het oplossen van de essentie van ziekte als werkelijke genezing, ongeacht hoe het fysieke lichaam reageert.  

Oordelen over vet

Terug naar lipoedeem en onvrijwillige vetophoping. Ik wil eerst een paar dingen met je delen als het gaat om vet. 

Er wordt vaak een heel kleurenpalet aan krachttermen gebruikt als het gaat om vet te beschrijven. En meestal is dit niet al te positief… Zoals ik al eerder schreef heeft dat alles te maken met de manier waarop ‘wij als maatschappij’ naar vet kijken. En dat begint al op jonge leeftijd.  

Weet je dat in een groot onderzoek in de UK, kinderen van 6 jaar al een super negatief en oordelend beeld hebben bij ‘dik zijn’ en ‘vet hebben’? Simpelweg omdat veel ouders dit continue bewust of onbewust uiten in het bijzijn van de kinderen.  Of het heeft te maken met het beeld dat zij van zichzelf en hun eigen lijf hebben of met het negatieve oordeel dat zij hebben van iemand anders die in hun ogen (te) dik is. 

Goed om je hiervan bewust te zijn. 

 

Lipoedeem

Vet is een symbool van energie en kracht

Vet en sich is goed en gezond, zacht en mooi. Vet is een symbool van energie en kracht, voor zachtheid en eigen-liefde en het dient een waanzinnig belangrijk doel. Het dient voor de opvang van de enorme helende en scheppende energieën die mensen met zich meedragen. Zonder die ‘buffer’ zouden veel mensen in problemen komen. 

Stel je voor, je werkt in de zorg. Dagelijks heb je te maken met de verhalen en emoties die het werken in de zorg met zich meebrengen. De natuurlijke vetopslag vormt bij veel mensen de ‘buffer’ tegen deze energie. Want bedenk dat uiteindelijk wat verhalen en emoties zijn: vormen van energie.   

Bedenk je dan direct wat de invloed is als je natuurlijke basis bestaat uit een bepaalde hoeveelheid vet en je gaat diëten. Wat denk je dat er dan gaat gebeuren? De balans die bij je hoort verdwijnt en JUIST DAN ontstaan er problemen en kwalen. 

(ps ga ook vooral niet afvallen voor anderen, als zij alleen om je geven in een andere, ‘slankere’ gedaante in plaats van de persoon wie je bent, dan is je vriend(in) of partner sowieso niet de persoon die je om je heen wilt hebben…)

Je bent topnotch zoals je bent, bekijk jezelf vanuit jezelf en niet door de ogen van de maatschappij en de regels waaraan je volgens die maatschappij zou moeten voldoen. Als je een normaal eetpatroon hebt en een normale levenswijze en je hebt toch veel vet, dan heb je dat nodig. Dan dient dat je. Als vet uit zichzelf begint te verdwijnen, dan heb je het niet langer nodig. 

Zo simpel is het. Dit is je natuurlijke staat van Zijn. 

Wat wil Lipoedeem je vertellen?

Vet dat je dient is zoals beschreven goed en ga daar vooral niet tegen vechten. Het dient een doel. Maar hoe zit het met vet dat je niet dient? Bijvoorbeeld in het geval van Lipdoemeen? Waarbij je veel last hebt van vetophoping, zonder dat dit voortkomt uit een ongezond leefpatroon of overvloedig (ongezond) eten? 

Komt ‘ie, de essentie van lipoedeem.

Ook bij lipoedeem vormt vet een beschermlaag. Een beschermlaag die je moet beschermen tegen de wereld buiten je. Het vormt dus ook een buffer, maar niet vanuit een natuurlijk staat van zijn, maar ontstaan vanuit angst. Deze beschermlaag moet je beschermen tegen de grote, boze buitenwereld. Het is een opsluiten in jezelf, vaak voortkomend uit emotionele ervaringen die je met je meedraagt en die je niet kunt loslaten.

Lipdoemeen wil je vertellen dat je jezelf niet vertrouwt en de buitenwereld nog veel minder. Je vlucht in jezelf en in je gedachten. Als reactie klamp je jezelf mogelijk vast aan uiterlijke schijn en zekerheden, maar ook daarvan ben je bang dat je ze zult verliezen. 

Het gevolg hiervan is dat je scheppende, creatieve energieën niet kunnen stromen. Je laat jezelf daarmee niet echt zien. Het hoopt zich op en zet zich in je vast. Dat bedoel ik met je sluit je op in jezelf. Letterlijk. 

Als je in je hoofd de stap kunt maken dat je helemaal geen buffer nodig hebt voor die grote, boze buitenwereld hebt, dan kun je jezelf open stellen voor… jezelf. Dan kunnen die creatieve, scheppende energieën weer gaan stromen. En DAT is waardoor je weer bij jezelf komt (het geschenk van ziekte) en je letterlijk weer fijn in je vel gaat zitten. 

Lipoedeem

Het mannelijke aspect en vrouwelijke aspect van ziekte

Nog even van dittum. Goed om te onthouden.  

Als je jezelf in deze beschrijving kunt vinden, vergeet dan nooit dat je hiernaar moet kijken zonder oordeel en zonder de schuldvraag. Want je hebt niets fout gedaan! Belangrijk om dat nooit te vergeten. 

Mocht je ze in huis hebben, kun je je nog herinneren wat ik schreef over het mannelijke aspect van ziekte en het vrouwelijke aspect van ziekte? 

Het mannelijke aspect van ziekte is analytisch en zou je oordelend kunnen noemen. Het beschrijft de essentie van een ziekte, de thema’s die een ziekte uitwerkt. Het vrouwelijke aspect van ziekte gaat daarentegen de verbinding aan. Het laat zien dat er misschien iets is wat ten grondslag heeft gelegen aan een kwaal, klacht of ziekte, maar zal zich altijd afvragen hoe het is met jou als persoon. 

Ga op deze manier ook met jezelf en de beschrijving van de essentie van lipoedeem om. Kijk ernaar, maar wees zacht en lief naar jezelf toe. Je verdient het!

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Everdina
Door

Everdina

op 15 Sep 2020

Hoi Franlklin, ik heb lipoedeem en kan me aardig vinden in jou uiteenzetting. Ik heb me altijd afgevraagd wat de essentie was, in 2015 is het er nl uitgeknald, vanaf 2012 kan ik terugherleiden dat ik gegijzeld ben geraakt in mijn levenstroom...onderdrukking verkleinen schaamte dit alles heeft mijn systeem getriggerd denk ik . Die erfelijke aanleg zie ik en ik zie ook bij al mijn vrouwelijke familieleden op een bepaalde manier afgesloten van hun ware ik, aanpassen slikken etc. Ook groter voordoen naar de buitenwereld je " breed" maken. Ik mis nog de onstekingscomponent in je verhaal, want dat hoort er ook bij, laaggradige ontstekingen in weefsel weerspiegelt conflicten. Ik kan je zeggen its a hell of a job ik was altijd sportief, en in stroming. Ondanks n volle rugzak maar soma is er iets wat je " in de tang zet" en je hebt niet alles door op zielsnivo. Ik ben nu pas toe aan ontdoen van.... Liefs everdina

Franklin
Door

Franklin

op 17 Sep 2020

Hi Everdina, dankjewel voor je reactie en aanvulling en ik kan alleen maar zeggen dat het super knap is dat je zo naar jezelf en je leven (en dat van anderen) kunt kijken. Complimenten! Als je in je leven gaat hrkennen waar het 'mis' gaat, dan dan ga je ook steeds bewuster andere keuzes (voor jezelf) maken. Zet 'm op Everdina! Lieve groet, Franklin

Wiebke Göetjes
Door

Wiebke Göetjes

op 28 Apr 2021

Beste Franklin, Ik kan me ook best aardig vinden in je verklaring voor de zin van lipoedeem... Alleen in het geval van lipoedeem is het wel aangeboren, dus de hoeveelheid vetcellen kun je niet veranderen met anders denken. Liposuctie is een echte actie, het weghalen van die vetcellen. Jouw verhaal doet aan mij de suggestie alsof in dat geval liposuctie niet nodig zou zijn. Of bedoel je nou juist dat ik met liposuctie zelf het heft in handen neem om me niet meer af te sluiten voor de gevaren van de wereld? Groet, Wiebke ps. Verleden week mijn 1e liposuctie gehad, nadat ik in 2018 de diagnose lipoedeem - eindelijk op mijn 57e - kreeg.

Franklin
Door

Franklin

op 03 May 2021

Hi Wiebke, het ijn eigenlijk twee verschillende dingen. Je hebt de 'praktische kant', zoals liposuctie, maar met mijn blog wil ik vooral laten zien wat de essentie van lipoedeem is. Wat het je wil vertellen en hoe je je door dit meester te maken de kwaliteit van leven kunt verbeteren. Los van het 'praktische deel'.

Wiebke Göetjes
Door

Wiebke Göetjes

op 04 May 2021

Ja, daar sta ik wel voor open en dat vind ik altijd zinnig, ben ook een fan van de boeken van Ruediger Dahlke "Krankheit als Symbol" e.a., maar je kunt het daarmee niet wegkrijgen of er mee leren leven. De zieke vetcellen kun je er niet mee veranderen, en het geeft nl. echt heeeeeel veeeeeel pijn en verpest de quality of life dusdanig dat je niet meer verder wilt. Je zult dus praktisch ook iets moeten doen om daarmee verder te kunnen.

Reactie plaatsen