Overtuigingen en conditioneringen lopen als een rode draad door veel van mijn blogs heen. Waarom? Omdat ze de absolute basis vormen voor de perceptie van je werkelijkheid. Overtuigingen en conditioneringen vormen je mindset en zijn de oorsprong van ziekten zoals suikerziekte.
Overtuigingen en conditioneringen
Onderaan deze blog heb ik een indrukwekkende link naar een video opgenomen die je absoluut moet kijken! Het verwijst naar het belangrijke thema van overtuigingen en conditioneringen. In mijn boeken en lezingen is dit onderwerp ook vanuit verschillende invalshoeken belicht. In ‘De alchemie van ziekte’ beschrijf ik hoe deze overtuigingen en conditioneringen tot stand komen. Hieronder kun je een korte introductie vinden:
- Verbale input
- Kopiëren van gedrag
- Eigen ervaringen
1. Verbale input
Vanaf de eerste levensjaren krijg je via de opvoeding van je ouders je gedachtegoed mee. Dat gedachtegoed is logischerwijs gebaseerd op de perceptie die je ouders zelf van het leven hebben. Het zijn hun eigen ervaringen die ze op jou projecteren. Maar wat voor hen geldt, hoeft niet voor jou te gelden. Een belangrijk besef. Een eerste stap is dus om na te gaan welke gedachten van jezelf zijn en welke door je ouders zijn ingegeven. Zij reageren op een situatie vanuit hun eigen ervaringen. Vanuit hun eigen verwondingen en ‘littekens’. Nogmaals, wat zij op basis van die ervaringen op jou projecteren, ongetwijfeld met de allerbeste bedoelingen, hoeft niet op jouw situatie toepasbaar te zijn.
Maak voorbeelden van verbale input niet te ingewikkeld. Het hoeven geen grote levensthema’s te zijn. Het heeft vaak te maken met uitspraken die je met de paplepel ingegoten krijgt en die diep in je systeem geïntegreerd zijn. Vaak komen ze voort uit de opvoeding die je ouders zelf hebben gehad. Uitspraken zoals: ‘stel je niet zo aan’ of ‘stop met huilen’ wijzen je erop dat je geen emoties moet laten zien. ‘Dat kun je toch niet’ of ‘dat hoef je niet te proberen, want als het zo simpel was hadden wel meer mensen het gedaan’ houden je klein en verhinderen je initiatief te nemen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor uitspraken als ‘het zit bij ons in de genen dat we niet sportief zijn’,’als je voor een dubbeltje geboren wordt’… Vul zelf maar aan. De verbale input komt dus tot stand via je ouders, maar bijvoorbeeld ook via je vrienden, je leraren, via boeken en de media, via een geloofsovertuiging of de cultuur waarin je opgroeit. Het zijn voorbeelden van gedachten die je van jongs af aan krijgt ingeprent. De bandjes die je ouders en leraren non-stop afdraaien. Nogmaals, vaak met de beste bedoelingen, maar wel vanuit de conditionering van de ander.
Welke gedachten zijn van jezelf en welke gedachten worden door anderen ingegeven?
2. Kopiëren van gedrag
Het kopiëren van gedrag is een andere manier waarop overtuigingen en conditioneringen ontstaan. Als je ouders vaak ruzie maken is dat het beeld dat je hebt van een relatie. Ruzie maken binnen een relatie is ‘normaal’ voor je. De kans dat je dit gedrag kopieert zonder dat je je daar bewust van bent, is groot. Het is tenslotte het gedrag dat je kent. Het kopiëren van gedrag komt bijna overal in terug. Het kan bijvoorbeeld bepalend zijn voor hoe je omgaat met je baan. Hoe was dat vroeger bij jou thuis? Kommer en kwel en klagen of werd er juist positief en met veel enthousiasme over werk gesproken? Het is een reëel uitgangspunt dat jij op dezelfde manier met jouw baan omgaat.
3. Eigen ervaringen
Ten slotte dragen ook je eigen ervaringen bij aan je mindset. Als je eerste vriendje of vriendinnetje uitsluitend uit is op seks, dan is dat wat je meeneemt naar je volgende relatie: een relatie is er alleen voor de seks. Als je regelmatig hebt meegemaakt dat je uitgelachen werd als je het verkeerde antwoord gaf in de klas, dan pas je wel op om in je latere leven nog een keer naar buiten te treden in groepen of tijdens een vergadering op je werk. Werd je als kind vaak beloond als je lief was? Dan is de kans groot dat er een people pleaser in je schuilt. Dat gedrag levert je tenslotte iets op.
Wie meer wil weten over het ‘wel en wee’ van overtuigingen en conditioneringen en hoe je deze weer kunt veranderen kan hier De alchemie van ziekte bestellen. In mijn eerdere blogs over de kracht van persoonlijke ontwikkeling kun je ook interessante informatie vinden die met overtuigingen en conditioneringen te maken hebben.
Toetje… de video!
Deze link naar een video op de website van ‘upworthy’ laat zien hoe conditioneringen en overtuigingen tot stand komen en hoe makkelijk het is om de mindset te beïnvloeden. Verbijsterend om te zien hoe onschuldige kinderen veranderen in haatdragende kleine mensjes. En… zoveel verschillen wij volwassenen niet van kinderen…
Neem de tijd om de hele video te bekijken, er zitten een aantal erg interessante wendingen in! De metafoor die gebruikt wordt voor het leven in onze maatschappij is geweldig en het einde van de video is prachtig (duur: 14 minuten)!