Passief inkomen - Moet je dat wel najagen en hoe is het in de realiteit?
24 oktober 2017 

Passief inkomen - Moet je dat wel najagen en hoe is het in de realiteit?

Passief inkomen. Klinkt magisch toch? Niet te veel doen (passief) en toch genieten van een riant inkomen, oftewel: een passief inkomen. Passief inkomen is een beetje een modewoord aan het worden. Betaald worden om niets te doen. Afgelopen week zag ik een korte video van David en Arjan van 365 dagen succesvol voor ondernemers. De video ging over het streven naar een passief inkomen en of je dat wel moet willen najagen. De mannen hadden wat mij betreft wel een punt.

Passie

Voordat we dieper ingaan op het passieve inkomen, eerst even terug naar de basis van… onszelf.

Even heel simplistisch geschetst. Je essentie of pure bewustzijn (of wat voor naam je eraan wilt geven) heeft een passie voor het uitdrukken en ervaren van zichzelf. Die passie trekt licht aan en licht trekt energie aan. Energie is wat je overal om je heen ziet en wat de bouwstenen van je werkelijkheid vormen. Vertaal bovenstaande en dan vooral het woord passie naar wat je kent. Als je iemand spreekt die volledig in zijn passie zit, die het over zijn passie heeft of die zijn passie uitoefent, dan straalt hij letterlijk licht uit. Alles lijkt meer te leeft en je ziet dat leven, dat licht, terug in de ogen van de persoon voor je. Zo zou je wat in de hierboven staat kunnen vertalen.   

Passief inkomen

Los van het feit dat er maar weinig mensen zijn die erin slagen om een passief inkomen te genereren waarvan zij vorstelijk kunnen leven, zijn er nog een aantal andere nadelen waar je misschien nog nooit bij stil hebt gestaan: een passief inkomen maakt zelden gelukkig en het geeft weinig voldoening.

Dat is waar de boodschap van Arjan en David ook over ging. Mooi om die boodschap hier te delen, want het heeft elementen in zich van zaken waar we het vaker over hebben gehad.

Bij veel mensen is de reden voor een passief inkomen gebaseerd op het principe dat werken bij voorbaat al niet leuk is. Het najagen van een passief inkomen is eigenlijk een vlucht om los te komen van ‘werken’ (zal ik zo kort nog iets over schrijven). Vraag jezelf af of dit wel het juiste uitgangspunt is.

passief inkomen


Drie misstanden over passief inkomen

Misstand 1:

Bij een passief inkomen wordt er geïnsinueerd dat het iets is wat ‘vanzelf gaat’. Een website bijvoorbeeld die dient als een oneindige geldboom. Dit werkt niet op deze manier, uitzonderingen daargelaten (en juist die uitzonderingen zie je 1001 keer voorbijkomen…).

Het voorbeeld wat door beiden mannen gegeven wordt, gaat over een boek dat lang geleden is uitgekomen. Daar ontvangen zij nog steeds royalties over. Dat is passief inkomen. Toch? Je hoeft er immers niets meer aan te doen, dat boek is al geschreven?

Dat lijkt misschien zo, maar toch klopt dit niet. Er wordt vergeten dat er veel werk aan vooraf is gegaan, niet alleen om het boek te schrijven en uit te geven, maar ook om NU nog steeds volop zichtbaar te zijn. Zichtbaarheid zorgt ervoor  dat mensen het boek nog steeds willen hebben. Zodra je stopt met zichtbaar zijn, stopt meestal ook de verkoop van een boek. En zichtbaar zijn en blijven is hard werken.  

Als je stopt met werken, stopt ook het ‘passief inkomen’.

passief inkomen


Misstand 2:

Dat je gelukkig wordt als je passief bent. Oftewel, er moet geld op de plank komen, laat ik dat maar in een passieve vorm doe Zonder dat je er iets voor doet, want dat maakt gelukkiger. Niks doen maakt niet gelukkiger. Denk aan de vele onderzoeken over bijvoorbeeld loterijwinnaars die zijn gestopt met alles wat zij daarvoor deden.

Je bent een schepper. Je creëert. Als je stopt met creëren, als je ‘passief wordt’, dan stop je met leven. Met uitdrukken en ervaren. En dan kom je terug je bij de absolute basis waar we het aan het begin van dit blog over hadden. Het leven gaat over jezelf verbinden met andere mensen. Over leren, groeien, jezelf leren kennen en jezelf ontwikkelen. Je creativiteit leven. Als je deze dingen doet op een manier die bij je passen en waar je blij van wordt, dan hoef je ook je ‘passiviteit’ niet meer te leven.

Gelukkig worden van nietsdoen is een illusie.


Misstand 3:

De enige manier om te doen wat je leuk vindt, is het hebben van een passief inkomen.

Oftewel, pas als je je financiële stuk hebt geregeld, kun je pas beginnen met leven. Alsof het een het ander uitsluit. Alsof werk doen waar je van geniet EN waarmee je geld verdient, geen optie is. Alsof je moet kiezen: of iets leuks doen of werken. Alsof de combinatie van beiden niet bestaat.

De oplossing? Actief inkomen. Een leuk leven leiden met werken EN geld verdienen. Inkomen genereren vanuit passie. En daarmee is de cirkel rond.

 

passief inkomen


En hoe zit het dan met al die trainingen en programma’s waar je een passief inkomen mee kunt verdienen?

Er zijn heel veel trainingen en programma’s die je leren hoe je een passief inkomen moet verdienen. Dat levert vooral veel passief inkomen op voor de bedenker van die trainingen en programma’s… In die zin heeft de bedenker ervan dus wel gelijk ;)

Redenen voor een passief inkomen

Aan een passief inkomen willen verdienen kunnen ook hele andere redenen ten grondslag liggen. Is het geen vlucht uit de werkelijkheid? Is het geen vlucht uit je eigen leven? Is je hele motivatie niet gebaseerd op het feit dat je vrijheid wil? Vrij wilt zijn zodat je niets meer met andere mensen te maken hebt? Dan herinner ik je aan wat ik al eerder heb geschreven. Als je accepteert dat je ALTIJD afhankelijk van andere mensen zult zijn (al is het de monteur, kassière of de bakker op de hoek van de straat), dan kun je pas echt vrij zijn.

Mooi om dit als afsluiter nog even te delen.

Soms hebben we lange tijd onze droom nagejaagd, bijvoorbeeld een passief in komen verdienen, maar voel je aan alles dat het tijd is om te veranderen. Dat kan waanzinnig lastig zijn, omdat we zoveel van onze tijd, aandacht en energie in het betreffende project hebben gestoken. Wat dat project dan ook maar mag zijn. Het is een deel van onze identiteit geworden.

Het werken aan een passief inkomen kan dus zoiets zijn. Je hebt veel geïnvesteerd, vaak letterlijk, om je droom na te jagen. Maar heeft het je echt iets gebracht of staat het je vooruitgang in de weg? Als dat laatste het geval is, wees dan zo moedig en verstandig om er afstand van te nemen.

Wees eerlijk tegenover jezelf. Blijf niet vasthouden aan het oude. Als je doelen uitspreekt maar je voelt ze niet meer, dan worden doelen onhaalbaar en onrealistisch. Als je jezelf niet meer gelooft als je het over je doelen hebt, dan wordt het tijd er afstand van te nemen. Je staat dan verandering en je eigen groei en vooruitgang in de weg.

Succes!


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

 

 

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Lilian
Door

Lilian

op 24 Oct 2017

Leuk blog over passief inkomen. Ik heb er ook weleens van gedroomd. :P Wat mij meteen te binnen schiet, nu ik al die argumenten zie om geen passief inkomen na te streven, is een motivatie om het voorstel van het Onvoorwaardelijke Basisinkomen onderuit te halen. Ik ben het eens met de stelling dat mensen gelukkiger worden van iets te doen en zeker als daar ook een beloning tegenover staat. De realiteit is dat er steeds meer vrijwilligerswerk is voor taken die ooit tegen betaling werden gedaan. Een andere realiteit is dat de opvoeding bepaalt of je succesvol kan zijn in datgene wat je leuk vindt om te doen en er ook een inkomen mee kan genereren. Voor veel mensen is werk gewoon werk omdat er basisbehoeften mee betaald kunnen worden. Als je eenmaal de overtuiging ingeprent hebt gekregen dat je 'niks kan' of met je talenten 'geen droog brood mee kan verdienen', is het lastig dat te herkennen en om te draaien. Ik weet inmiddels waar mijn passie ligt en dat daar een oude overtuiging op zit dat ik er geen geld mee kan verdienen. Toch moet ook mijn kachel blijven branden en de noodzaak om de rekeningen te blijven betalen noopt mensen om te blijven doen wat ze doen. Een oude overtuiging omkeren naar een overtuiging dat het wel kan, heeft tijd en onderzoek nodig. Tot die tijd doen we wat we doen en zou een passief inkomen of een onvoorwaardelijk basisinkomen een enorme steun in de rug zijn om bezig te kunnen zijn met dingen waar de passie wel ligt, inplaats van tijdsbesteding aan 'werk' omdat het moet.

Franklin
Door

Franklin

op 25 Oct 2017

Hi Lillian, dank voor het delen van je verhaal! Een basisinkomen zou voor veel mensen geweldig zijn, want daarmee kunnen ze idd hun passie uitoefenen. Een basisinkomen is daarmee dus eigenlijk het tegenovergestelde van een passief inkomen, wat veel meer op een andere motivatie gestoeld is. Maar de spagaat tussen wat je beschrijft over iets wat je wilt doen enerzijds en het 'moeten werken' anderzijds, is iets waar veel mensen mee worstelen. Je beschrijft het verder prachtig, oude overtuigingen vervangen in de richting dat er wel degelijk een inkomen te verdienen is met je passie (ook al zegt een ander dat dit niet kan) is een mega stap. Succes Lillian!

Reactie plaatsen