Patronen, gewoonten en gebruiken – Zo laat je ze los!
08 november 2016 

Patronen, gewoonten en gebruiken – Zo laat je ze los!

Patronen, gewoonten en gebruiken hebben nut. Maar er zit ook een keerzijde aan: als je verandering wilt in je leven, als je doorbraken wilt, dan is dit precies wat tegengehouden wordt door exacte deze patronen.

Tijd om even helemaal tot stilstand te komen (ik doe dat altijd symbolisch door mijzelf in gedachten te zien lopen. Begin steeds langzamer te lopen tot je ten slotte stil staat). Kijk eens naar je leven. Wat zie je? Baan, relatie, vrienden, familie, wat gebeurt er allemaal? Kijk er eens objectief naar, zelfs als je het niet leuk vindt om te zien. Als je iets ziet wat je niet aanstaat, bedenk dan dat het je op de een of andere manier dient. Vaak op een kronkelige en onbewuste manier, maar er is iets wat ervoor zorgt dat je eraan vasthoudt. Kijk ernaar zonder het te bestrijden, zonder jezelf te veroordelen. Ernaar kijken zonder oordeel is realisatie. Je realiseren wat er gebeurt. Wat je vaak zult zien, zijn patronen die zich steeds herhalen. Steeds opnieuw gebeurt hetzelfde.

Patronen

Patronen zijn fijn. Het houd je wereld overzichtelijk en voor je gevoel controleerbaar. Ze zijn vertrouwd. Patronen vormen eigenlijk een soort hypnose. Je trekt een deken over je hen, doet het licht uit en hobbelt mee in de parade van iedereen om je heen. Zelfs als je van binnen heel duidelijk voelt dat die parade je niet meer past, dan nog blijf je vrolijk meehobbelen. Je hypnotiseert jezelf of gaat gedachteloos mee in het collectieve bewustzijn. Dus: what to do als je los wilt komen uit je patronen? Omdat je in iedere cel van je lichaam voelt dat je deze patronen, gewoonten en gebruiken wilt doorbreken? Hoe ga je voorbij aan die patronen?

patronen

Wat ik je direct kan vertellen, alhoewel dat misschien wel het eerste is waar je aan denkt, is dat je patronen niet kunt bestrijden door middel van een gevecht. Dat is namelijk precies wat het dan wordt. Dat werkt niet. Dan wordt het binnen no time een obsessie. Een spelletje van vechten, duwen, trekken en manipuleren, maar dan met jezelf. Dan kom je steeds vaster te zitten. In mijn boeken heb ik geschreven hoe je je eigen essentie kunt voelen. Dat dit niet kan door middel van je gedachten. Je mind plaats iets namelijk altijd buiten zichzelf om te onderzoeken, zodat het er omheen kan lopen en er lekker in kan prikken. Maar daarmee blijft het in de mind. Het is een spel waar je nooit uitkomt en dat is met het doorbreken van je patronen precies hetzelfde.

Realiseren van je patronen

Het eerste wat er nodig is, ik schreef het net al even, is je realiseren wat je patronen zijn en dat je erin vastzit. Je realiseren dat je patronen je weerhouden van de echte doorbraken in je leven. De volgende stap is dat er een verschuiving nodig is in je leven. En ik heb het niet over een kleine verschuiving. Een kleine verschuiving is een verschuiving waarbij je het gevoel hebt van: hey, ik ben lekker bezig… Zie je wat ik allemaal doe, ik ga lekker vooruit hoor… Dat is precies wat je gevangen houdt in je patronen. Jezelf voor de gek houden.

Waar ik het over heb is een echte verschuiving. Een grote verschuiving. Een bewuste keuze: genoeg is genoeg. Een bewustzijnsverschuiving. En dat is het moment waar je als mens zijnde een stap achteruit doet: ‘Get out of the way of yourself’.

Wat gebeurt er als je een verschuiving toestaat?

Als je vanuit je bewustzijn een verandering, een verschuiving, in je leven toestaat, dan wordt er op een andere manier en een andere hoeveelheid licht aangetrokken (misschien kun je je in deze context nog herinneren wat ik schreef in mijn boek De jongen die (van) suikerziekte genas? Ziekte is het ontbreken van licht of gedempt licht in je cellen). Het is licht dat ervoor zorgt dat je uit je patronen getrokken wordt. Het is dus een stap achteruit doen en niet ingrijpen vanuit je mens-zijn. Alleen hebben we vaak te maken met een van onze gewonde aspecten (lees hier de dans van persoonlijkheden) en dat maakt het lastig om een stap terug te doen. Het aspect dat betrokken is bij de verandering schreeuwt vaak moord en brand en wil ingrijpen. De controle hebben en houden.

Terug naar het licht. Licht wordt aangetrokken door je essentie of pure bewustzijn, door je kern. Het is dit licht wat op haar beurt energie aantrekt. Energie is wat letterlijk de structuren in je eigen belevingswereld vormgeeft. Het is ook dit licht dat ervoor zorgt dat je gedachten, je mind, veranderd en dat is wat op haar beurt je belevingswereld veranderd.

patronen

Zelf-realisatie

Een kleine zijstap. Ik laat de term niet vaak vallen, maar zelf-realisatie is wat je ‘verlichting’ zou kunnen noemen. Je realiseert jezelf en je realiseert je-zelf. Dat is misschien een verdieping voor veel mensen, alhoewel het voor de lezers van mijn boeken niet nieuw zal zijn. Probeer dit te onthouden:

Het is de passie van je essentie om te leven, om te ervaren, dat licht aantrekt. Licht trekt op haar beurt energie aan en energie is wat letterlijk de bouwstenen van je werkelijkheid vormen.  

Ik maak nu de koppeling naar het blog van vorige week. Over het genezen van de oorsprong van ziekte en het geschenk wat daarin gelegen is. Zie je hoe het genezen van de oorsprong van ziekte ertoe aanzet om jezelf te realiseren? Hoe de ‘zoektocht’ naar jezelf eraan bijdraagt dat je meer en meer van jezelf toestaat en daarmee meer licht? En hoe dit licht eraan bijdraagt dat je je patronen veranderd? Je gedachten veranderd? En hoe je op basis daarvan andere beslissingen neemt?

Terug naar de patronen

patronenNog even terug naar de patronen. De gewoonten en gebruiken. De ‘gevangenis’. Als je je patronen gaat veranderen, dan is er een grote kans dat je als mens weerstand zult voelen. Onthoud dat datgene waarvan je denkt dat het voor jou het aller kostbaarste is, maar al te vaak datgene is wat je los moet laten. En dat is niet eens omdat deze dingen misschien niet goed voor je zijn, maar je bent er te zeer mee verbonden. En als je werkelijke vrijheid (lees hier) wilt ervaren, dan kun je niet op zo’n extreme manier afhankelijk of verbonden zijn met iets of iemand buiten jezelf (ook het veranderen van patronen, waardoor je in een andere verhouding tot iets of iemand komt te staan, is een oplossing. Alleen vraagt dit om bewustzijn van jezelf; is het geen excuus om aan iets vast te houden?)  .

Is het dan niet verdomde pijnlijk om iets los te laten wat zo kostbaar voor je is? In die vraag ligt een bijzonder antwoord verscholen. Niet zo lang geleden las ik iets van Jean Tinder die dit mooi verwoorde. De pijn van het loslaten komt door het trekken aan de verbinding die je hebt met datgene wat je los wilt laten. Iets waarmee je zo intens verbonden bent, slaat een haak in je. Het is zaak om die haak, die in je vastgehaakt zit, weer los te maken. Als je werkelijk en volledig loslaat, dan verdwijnt ook de pijn die gepaard gaat met het loslaten. Misschien vormt dit het pijnlijkste wat je ooit hebt gedaan, maar dat heeft alles te maken met het toch willen vasthouden aan het oude. Het is ook waanzinnig moeilijk om los te laten. Om je los te maken van oude vrienden, geliefden, patronen, geloofsovertuigingen, identiteiten en bezittingen. Al die dingen waar je zo zwaar in hebt geïnvesteerd. Maar de vrijheid die je ervoor terugkrijgt is absoluut onbetaalbaar. En het mooiste is misschien wel dat al deze dingen op een nieuwe manier in je leven terugkomen, maar dan op een wijze die pijnloos is en in absolute vrijheid. Misschien heb je dat ook zelf al vaker zo ervaren? Met een relatie, baan, familielid, noem maar op?

Ten slotte: als iets pijn doet, is dat een teken dat er nog een haak in je geslagen zit en dat er aan de verbinding tussen jullie getrokken wordt. Verlies je niet in het ‘wie of wat’ er aan jullie verbinding trekt, verwijder simpelweg de haak. Binnen no-time verschuif je van pijn naar vrijheid en vraag je je af waarom je in godsnaam zo lang hebt gewacht met het doorbreken van je patronen…

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Tonny Lundahl
Door

Tonny Lundahl

op 11 Nov 2016

wauw zo herkenbaar dit. ! krijg er kippenvel van. Het raakt mij. Ben al druk bezig om de laatste twee haken te verwijderen. Het zijn haken op fysiek niveau en mentaal niveau. En het doet me meteen denken aan een tekst in een liedje "het één kan niet zonder het ander" Ying en Yang.

Franklin
Door

Franklin

op 11 Nov 2016

Super Tonny! Ik moest wel lachen, heb met die patronen loslaten zelf ook vaker zo'n nummer gehad wat dan steeds omhoog kwam borrelen: 'This is the end' van Adele, dat nummer van Skyfall :)

Reactie plaatsen